Ειδήσεις

Θέρμανση: Πόσο κοστίζει η ετήσια κατανάλωση πετρελαίου, φυσικού αερίου, κλιματισμού και τζακιού

Αρχίζει σε μερικές ημέρες η μάχη της φετινής σαιζόν θέρμανσης, με τους καταναλωτές να κάνουν τους δικούς τους υπολογισμούς και τις εταιρείες πετρελαιοειδών, φυσικού αερίου, ηλεκτρικών συσκευών και τζακιών να «φορτσάρουν» προκειμένου να αποσπάσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς.

Το πετρέλαιο, μετά και τη μείωση του ειδικού φόρου και με βάση τη συνεχιζόμενη πτωτική τάση των διεθνών τιμών, αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 15 Οκτωβρίου στα επίπεδα των 1,07 ευρώ το λίτρο, έναντι 1,25 ευρώ πέρυσι.

Για όσους δικαιούνται επίδομα, η τιμή θα διαμορφωθεί στα 0,72 ευρώ το λίτρο (με πλαφόν κατανάλωσης), έναντι 0,90 ευρώ πέρυσι.

Παρά την αισθητή μείωση των τιμών έναντι της περσινής χρονιά, στελέχη του χώρου κρατούν μικρό καλάθι. Έρευνες αγοράς που έχουν στα χέρια τους δείχνουν δείχνουν ότι παρά τη μείωση του φόρου αλλά και την πτωτική τάση των διεθνών τιμών, το ενδιαφέρον των καταναλωτών παραμένει χαμηλό και δεν περιμένουν αύξηση πωλήσεων έναντι της περσινής σαιζόν.

Με βάση τις τρέχουσες διεθνείς τιμές καυσίμων, ένα νοικοκυριό που διαμένει σε διαμέρισμα 80 τετραγωνικών μέτρων σε μια μεγάλη πολυκατοικία με 20 διαμερίσματα, για παράδειγμα στην Αττική, θα πληρώσει ενδεικτικά για όλη τη σαιζόν θέρμανσης 900 ευρώ αν καταναλώσει πετρέλαιο.

Αντίθετα, θα καταβάλει 520 ευρώ αν κάνει χρήση φυσικού αερίου, 730 ευρώ αν θερμανθεί με κλιματισμό και 750 ευρώ αν αποφασίσει να ζεσταθεί μόνο με ένα τζάκι-καλοριφέρ.

Για ένα διαμέρισμα 80 τ.μ.

Σε πολυκατοικία 10 διαμερισμάτων (με ισχύ εγκατάστασης λέβητα 140.000 kcal/h):

Φυσικό αέριο: 350 ευρώ για κατανάλωση 450 κ.μ.
Πετρέλαιο θέρμανσης: 600 ευρώ για κατανάλωση 500 λίτρων
Κλιματισμός: 490 ευρώ για κατανάλωση 2.580 kWh

Σε πολυκατοικία 20 διαμερισμάτων (με ισχύ εγκατάστασης λέβητα 200.000 kcal/h):

Φυσικό αέριο: 520 ευρώ για κατανάλωση 670 κ.μ.
Πετρέλαιο: 900 ευρώ για κατανάλωση 750 λίτρων
Κλιματισμός: 730 ευρώ για κατανάλωση 3.870 kWh

Τζάκι

Έστω ότι το νοικοκυριό χρησιμοποιεί για τη θέρμανσή του ένα τζάκι-καλοριφέρ, το οποίο δηλαδή είναι συνδεδεμένο με τα θερμαντικά σώματα του σπιτιού. Με κατανάλωση 2-2,5 κιλά την ώρα, προκύπτει μια συνολική κατανάλωση για όλη τη χειμερινή σαιζόν γύρω στους 4-5 τόνους. Με βάση μια ενδεικτική τιμή για ξύλα, δηλαδή 150 ευρώ ο τόνος (οξιά, δρυς) προκύπτει κόστος 600-700 ευρώ για όλη τη σαιζόν.

TA NEA

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου