Ρεπορτάζ

Ο Εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή των κατηγορουμένων για υφαρπαγή δημοσίων ακινήτων

«Μπορεί να ξεκίνησε σαν παραμύθι, αλλά δυστυχώς στην πορεία ο κακός ο λύκος και η κοκκινοσκουφίτσα τα έκαναν πλακάκια».
Τον παραλληλισμό αυτό χρησιμοποίησε ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου ο Εισαγγελέας Εφετών Δωδεκανήσου κ. Γεώργιος Κτιστάκης για να διασκεδάσει το γεγονός ότι στην πορεία της δικαστικής έρευνας της πολύκροτης υπόθεσης υφαρπαγής δηµοσίων ακινήτων µε τη χρήση ανυπόστατων αποφάσεων εκποίησης στο πλαίσιο του Ν. 719/77, σκάνδαλο που απασχολεί από το έτος 2007 τη Δικαιοσύνη και το Υπουργείο Οικονοµικών, σημειώθηκαν ανατροπές ενώ ζήτησε ταυτόχρονα να μην επιρρίπτονται ευθύνες σε πολιτικούς που χρησιμοποίησαν το νόμο για να αποδίδουν δημόσια ακίνητα σε δικαιούχους.
Ο κ. Εισαγγελέας πρότεινε στο δικαστήριο να κρίνει ένοχους τους τρείς κατηγορούμενους στην υπόθεση. Η απόφαση μετά την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας θα ανακοινωθεί το πρωί της Δευτέρας.
Το πρωτόδικο δικαστήριο έκρινε αθώους 10 από τους 13 κατηγορούμενους. Το δικαστήριο έκρινε συγκεκριμένα ομοφώνως αθώους, λόγω αμφιβολιών, 8 ιδιώτες, κατοίκους της Ρόδου, στο όνομα των οποίων είχαν μεταγραφεί πλαστές αποφάσεις απόδοσης δημοσίων ακινήτων.
Αθώα κρίθηκε ομοφώνως και μια πρώην υπάλληλος της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου. Το δικαστήριο έκρινε αθώο, λόγω παραγραφής, τον ένατο κατηγορούμενο.

Σε ποινή κάθειρξης 9 ετών καταδικάστηκε ο πρώην προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου. Στον κατηγορούμενο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου, ενώ η εκτέλεση της απόφασης ανεστάλη υπό τον περιοριστικό όρο της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 5.000 ευρώ.
Ο κατηγορούμενος κρίθηκε συγκεκριμένα ένοχος κατά πλειοψηφία (ένα μέλος της σύνθεσης του δικαστηρίου έκρινε ότι έπρεπε να κηρυχθεί αθώος) πλαστογραφίας σε πλημμεληματική μορφή και η δίωξη σε βάρος του έπαυσε λόγω παραγραφής και για απλή συνδρομή σε απάτη σε πλημμεληματική μορφή που ομοίως παρεγράφη. Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο πλαστογραφίας κατ’ επάγγελμα άνω των 30.000 ευρώ και απλής συνδρομής σε απάτη άνω των 30.000 ευρώ.
Σε ποινή κάθειρξης 9 ετών με ανασταλτικό ως προς την έφεση αποτέλεσμα υπό τον περιοριστικό όρο της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 2.000 ευρώ καταδικάστηκε μια μεσίτρια. Το δικαστήριο έπαυσε οριστικά λόγω παραγραφής μερικότερες πλημμεληματικές πράξεις πλαστογραφίας και την έκρινε ένοχη πλαστογραφίας με χρήση πλαστού άνω των 120.000 ευρώ κατ΄ εξακολούθηση και απάτης με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω των 120.000 ευρώ, ενώ της αναγνώρισε ελαφρυντικό διότι επέδειξε καλή συμπεριφορά μετά την τέλεση των ως άνω πράξεων.
Η κατηγορούμενη ενεπλάκη σε υπόθεση υφαρπαγής ακινήτου στην ΚΜ 328 γαιών Κοσκινού επιφανείας 4.460 τ.µ. ιδιοκτησίας Ελληνικού Δηµοσίου το οποίο φερόταν να της εκποιήθηκε δυνάµει της ΔΚ 3159/84/86/9-3-89 αποφάσεως Νοµάρχη Δωδ/σου σύµφωνα µε τις διατάξεις άρθρου 1 Ν. 719/77. Η κατηγορούµενη που είχε υποβάλει αίτηµα εξαγοράς άλλης µερίδας στην ίδια περιοχή φέρεται να εµπλέκεται και σε άλλες υποθέσεις ως κτηµατοµεσίτρια και η ίδια διατείνεται ότι είναι θύµα εκλιπόντος δικηγόρου κι ακόµη δύο ατόµων, ενός επιχειρηματία και μιας μεσίτριας.
Σε ποινή κάθειρξης 8 ετών με ανασταλτικό ως προς την έφεση αποτέλεσμα υπό τον όρο εμφάνισής του μια φορά κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του, καταδικάστηκε ένας ιδιώτης.
Στον κατηγορούμενο εκποιήθηκαν νοµίµως 2 τµήµατα επιφανείας 9.920 τ.µ. και 22.750 τ.µ. στην ΚΜ 4200 γαιών Λαχανιάς δυνάµει των ΔΚ 4481/78/21-5-85 και ΔΚ 4481/78/13-4-87 αποφάσεων Νοµάρχη Δωδ/σου σύµφωνα µε τις διατάξεις άρθρου 1 Ν. 719/77. Μετά από έρευνα στο Κτηµατολόγιο Ρόδου διαπιστώθηκε ότι επ’ ονόµατί του µεταγράφηκαν µε τις προαναφερόµενες αποφάσεις Νοµάρχη Δωδ/σου τµήµατα επιφανείας 9.920 τ.µ. νοµίµως και 26.750 τ.µ. παραποιώντας την απόφαση ως προς την επιφάνεια, 19.200 τ.µ. παρανόµως και 4.400 τ.µ. παρανόµως. Για τα τελευταία 2 τµήµατα έχει γίνει χρήση της µε αρ. πρωτ. ΔΚ 4481/78/13-4-87 απόφασης Νοµάρχη Δωδ/σου η οποία είναι ανυπόστατη.
Τους κατηγορούμενους εκπροσώπησαν οι δικηγόροι κ.κ. Κ. Σαρρής, Βασ. Καταβενάκης, Γ. Φλεβάρης και Κανδιούλα Πολυχρόνη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • efalkenburg    11.10.2014 17:06

    Ωραία! Αποδόθηκε δικαιοσύνη! 5 χιλιάρικα ο ένας 2 χιλιάρικα η άλλη.
    Και μετά απορούμε γιατί υπάρχει διαφθορά.

Σχολιασμός άρθρου