Ειδήσεις

AstraZeneca: Ως τα τέλη του 2020 θα ξέρουμε αν το εμβόλιο προσφέρει προστασία

Η AstraZeneca δήλωσε την Πέμπτη ότι έως το τέλος του έτους θα γνωρίζουμε εάν το εμβόλιό της κατά της Covid-19 θα μπορεί να προστατεύει τους ανθρώπους, αλλά δεν γνωρίζει πότε θα επαναληφθούν οι κλινικές μελέτες.

Μία ημέρα μετά την είδηση της προσωρινής αναστολής των κλινικών μελετών για το εμβόλιο που η πολυεθνική φαρμακευτική εταιρία αναπτύσσει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο εκτελεστικός διευθυντής της AstraZeneca Πασκάλ Σοριό δήλωσε ότι ακόμη δεν έχει στα χέρια της τη διάγνωση για την εθελόντρια λήπτρια του εμβολίου που έχει παρουσιάσει πρόβλημα στον μυελό των οστών.

Εξήγησε ότι η εθελόντρια, που βρίσκεται στη Μεγάλη Βρετανία, παρουσίασε νευρολογικά συμπτώματα που συνδέονται με μια σπάνια αλλά σοβαρή φλεγμονή στη σπονδυλική στήλη που ονομάζεται εγκάρσια μυελίτιδα. Προς το παρόν διεξάγονται τεστ για να διαπιστωθεί εάν όντως πρόκειται για την ασθένεια αυτή, είπε ο κ. Σοριό.

Ο επικεφαλής της AstraZeneca πρόσθεσε ότι η εταιρία δεν μπορεί να ξέρει πότε θα ξαναρχίσει η τρίτη φάση των κλινικών ελέγχων του εμβολίου. Η επανάληψή τους είναι στα χέρια της ανεξάρτητης επιτροπής ασφαλείας, είπε.

Ωστόσο εκτίμησε ότι είναι πιθανόν μέχρι τα τέλη του 2020 να έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του εμβολίου και να παρουσιαστούν τα στοιχεία των μελετών, ώστε να αρχίσει η μαζική παραγωγή του στις αρχές του 2021.

Τόνισε ακόμη ότι είναι πολύ συνηθισμένο οι δοκιμές ενός εμβολίου να σταματήσουν προσωρινά, απλώς τώρα τις παρακολουθεί όλος ο κόσμος. Συνολικά το εμβόλιο θα δοκιμαστεί σε 50.000 με 60.000 εθελοντές. «Αυτό κατά κανόνα είναι αρκετό», είπε.

Επιπλέον ο κ. Σοριό είπε ότι η διάθεση των εμβολίων θα γίνεται ταυτόχρονα προς όλες τις χώρες που το έχουν παραγγείλει, ώστε να υπάρχει δίκαιη και ισότιμη διανομή. Γι’ αυτόν τον σκοπό η εταιρία έχει συστήσει ξεχωριστές αλυσίδες παραγωγής και διανομής με βάση την παγκόσμια γεωγραφία, φοβούμενη μήπως κάποιες κυβερνήσεις περιορίσουν τη διανομή των εμβολίων. Ηδη είναι κοντά στην δυνατότητα παραγωγής 3 δισεκ. δόσεων, είπε.

Ο CEO της φαρμακοβιομηχανίας υπενθύμισε ότι η ρήτρα μη ευθύνης της εταιρίας για τα πρώτα χρόνια της κυκλοφορίας του εμβολίου αποτελεί συνήθη πρακτική, ειδικά σε περιπτώσεις επιδημικής κατάστασης.

Πηγή: Reuters

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου