Ρεπορτάζ

Χρονιά ορόσημο για τη Ρόδο θα είναι φέτος ο τουρισμός

Φορτσάρει η τουριστική σεζόν στη Ρόδο, φτάνοντας πλέον στην κορύφωσή της. Το περασμένο Σαββατοκύριακο διακινήθηκαν μέσω του αεροδρομίου «Διαγόρας» 91.300 επιβάτες διεθνών πτήσεων (αφίξεις και αναχωρήσεις) και σύμφωνα με έγκυρες πηγές η κίνηση την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου ήταν αυξημένη κατά 6% περίπου σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2023. Στο μεταξύ, τα επόμενα Σαββατοκύριακα μέχρι και τον Αύγουστο, αναμένεται αύξηση των διακινούμενων επιβατών στο αεροδρόμιο της Ρόδου.
«Ο Ιούλιος ξεκίνησε δυναμικά μετά από έναν Ιούνιο με αύξηση της κίνησης κατά 9% περίπου. Αυτή τη στιγμή, οι πληρότητες -τουλάχιστον στο βόρειο τρίγωνο του νησιού- υπερβαίνουν το 100%. Το ίδιο ισχύει λίγο πολύ για όλες τις περιοχές, ακόμη και για ξενοδοχεία τριών και τεσσάρων αστέρων. Όλες οι αγορές κινούνται ανοδικά, με την αγορά της Μ. Βρετανίας να βρίσκεται όπως πάντα στην πρώτη θέση. Γενικώς, η σεζόν εξελίσσεται ομαλά και ευχόμαστε να μην υπάρξουν ανατροπές. Εάν συνεχιστούν όλα με αυτούς τους ρυθμούς, η Ρόδος θα σημειώσει νέο ρεκόρ σε επίπεδο αφίξεων», δήλωσε στη «δ» ο διευθυντής του ΠΡΟΤΟΥΡ, Διονύσης Τσιλιγκίρης.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τουριστικοί παράγοντες αναφέρουν πως υπάρχουν κάποια κενά την περίοδο του Αυγούστου, πράγμα ασυνήθιστο για την εποχή. Ωστόσο η ζήτηση είναι τόσο υψηλή που αναμένεται σταδιακά όλα τα κενά να καλυφθούν.
«Η σεζόν εξελίσσεται άκρως ικανοποιητικά. Αν συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς, οι τουριστικές αφίξεις θα σημειώσουν άνοδο 5% έως 6%. Όλες οι αγορές παρουσιάζουν άνοδο. Ακόμη και η αγορά της Γερμανίας έχει ανακάμψει. Στην περίπτωση της συγκεκριμένης αγοράς θα πρέπει η σύγκριση να γίνεται με βάση με το 2022 καθώς η περσινή δεν ήταν μία από τις καλύτερες χρονιές λόγω των συνθηκών. Οι πυρκαγιές επηρέασαν κυρίως τη γερμανική αγορά καθώς οι επισκέπτες προτιμούν περισσότερο τη Νότια Ρόδο. Φέτος όλα κυλούν ομαλά και θα έχουμε όμως όλα δείχνουν μία νέα χρονιά ορόσημο για το ροδιακό τουρισμό», δήλωσε ο τουριστικός πράκτορας κ. Γιάννης Καμπούρης.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι παρατηρείται διαρκώς εντονότερο ενδιαφέρον για την επέκταση της σεζόν στη Ρόδο. Όλο και περισσότεροι τουρ οπερέιτορς εκδηλώνουν ενδιαφέρον (λόγω της μεγάλης ζήτησης) να παρατείνουν τα προγράμματά τους και μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου. Την αρχή την έκανε η TUI που αποφάσισε την επέκταση της σεζόν τη Ρόδο και στην Κρήτη μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη της TUI προειμένου να εξυπηρετηθεί η επέκταση της σεζόν, πρόκειται να προστεθούν 10 επιπλέον πτήσεις στους ελληνικούς προορισμούς -μεταξύ των οποίων και η Ρόδος -μέσω της TUI Fly. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανοίξει ένας μεγάλος κύκλος συζητήσεων γύρω από το θέμα της επέκτασης της σεζόν μεταξύ των τοπικών φορέων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Βασίλης    13.07.2024 07:57

    Μην προσπαθείτε να χρυσώσετε το χάπι με χαζά στατιστικά. Το πόσοι τουρίστες υπέχουν πάνω στο νησί δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι οτι οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν πάρει την κατιούσα καθώς η αγοραστική δύναμη των τουριστών είναι πάρα πολλή μικρή με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις που διατηρούνται, πέραν των ξενοδοχείων, να δυσκολεύονται οικονομικά και οι περισσότερες είναι σε πτώση, σε σωστή με πέρσι, από 20% έως και 35-40%. Οπότε, ποιο το όφελος να είναι γεμάτο το νησί με κόσμο αν ο κόσμος δεν έχει λεφτά να ξοδέψει. Για άλλη μια φορά μόνο οι ξενοδόχοι θα καρπωθούν το μεγάλο οικονομικό κομμάτι της πίτας και οι υπόλοιποι θα παλέψουν για τα απολύτως απαραίτητα.

Σχολιασμός άρθρου