Ρεπορτάζ

Συλλογική κίνηση από το ΙΝΚΑ για τις αυξήσεις στα καύσιμα

Για τις ενέργειες του ΙΝΚΑ Νοτίου Αιγαίου και την πρωτοβουλία σχετικά με την συλλογική αγωγή που κατέθεσε και πέτυχε μέσω της νομικής οδού, να προστατέψει τα ευάλωτα νοικοκυριά που δεν πληρώνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής ώστε να μην τους κόβουν το ρεύμα, ενημέρωσαν χτες σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Ευγενικός (και γενικός γραμματέας της Γενικής Ομοσπονδίας Προστασίας Καταναλωτών Ελλάδας) και ο νομικός σύμβουλος κ. Μιχάλης Κόκκινος.
Όπως είπε ο κ. Ευγενικός, εδώ και 25 χρόνια το ΙΝΚΑ Νοτίου Αιγαίου έχει δραστηριότητα στην περιοχή μας, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα για ζητήματα που αφορούν στην προστασία των καταναλωτών: «Ένα σοβαρό ζήτημα που απασχολεί νοικοκυριά, ευάλωτες ομάδες και επιχειρήσεις, είναι η ρήτρα αναπροσαρμογής. Καταθέσαμε σαν φορέας, μία συλλογική αγωγή την οποία έκανε δεκτή το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών πριν από λίγες ημέρες. Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα για τη χορήγηση προσωρινής διαταγής και απαγορεύει προσωρινά τη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, σε περίπτωση μη καταβολής της ρήτρας αναπροσαρμογής, στα οικιακά τιμολόγια Γ1 και Γ1Ν των ευάλωτων πελατών βάσει του άρθρου 52 ν. 4001/2011. Στον νόμο αυτό εντάσσονται οι οικονομικά ασθενείς οικιακοί καταναλωτές, οι ηλικιωμένοι που έχουν συμπληρώσει το 70ό έτος ηλικίας υπό την προϋπόθεση ότι δεν διαμένουν με άλλο πρόσωπο που δεν έχει συμπληρώσει το ίδιο όριο ηλικίας, πελάτες με σοβαρά προβλήματα υγείας ή σε απομακρυσμένες περιοχές. Η απόφαση ισχύει μέχρι τη συζήτηση της αγωγής, στις 6 Ιουλίου 2022, υπό τον όρο να μη ζητηθεί άλλη αναβολή. Ωστόσο, η ΔΕΗ έχει κινηθεί με την σειρά της νομικά εναντίον των καταναλωτών με αγωγή που θα συζητηθεί στις 14 Ιουνίου 2022. Εάν αλλάξει κάτι θα γίνει προσφυγή στον Άρειο Πάγο».
Ερωτηθείς σχετικά με την συμμετοχή και ανταπόκριση των καταναλωτών δήλωσε πως υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την συλλογική αγωγή που κατατέθηκε από εγγεγραμμένα μέλη του ΙΝΚΑ για να διευκολυνθεί η διαδικασία σε νομικό επίπεδο. Η δυναμική αριθμεί πάνω από 7.000 μέλη που συμμετέχουν σε αυτό και χωρίς να επιβαρυνθούν με δικαστικά έξοδα κ.λπ.
Σύμφωνα με τον κ. Μιχάλη Κόκκινο «μέσω αυτής της διαδικασίας, η πίεση αποκτά μεγαλύτερη δύναμη σε σχέση με ατομικές αγωγές».
Πάντως, τα επόμενα βήματα του ΙΝΚΑ είναι μια συλλογική κίνηση σε νομικό και πάλι επίπεδο σχετικά με τις υπερβολικές αυξήσεις στα καύσιμα: «Είναι γεγονός πως υπάρχει ακρίβεια σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες λόγω της διεθνούς κρίσης και των εξελίξεων με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Όμως το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι οι πολύ χαμηλοί μισθοί –παρά τις προσπάθειες για αύξηση στον κατώτατο μισθό. Στην Ρόδο και σε άλλα νησιά της περιοχής μας, παρατηρούνται όχι μόνον αυξημένες τιμές, αλλά και αισχροκέρδεια. Το ΙΝΚΑ δέχεται καθημερινά πάρα πολλά παράπονα για μια σειρά από σοβαρά ζητήματα –όχι μόνον για τιμές, αισχροκέρδεια, λογαριασμούς ρεύματος κ.λπ. Επιπλέον, μας κάνουν καταγγελίες και τουρίστες για διάφορα θέματα αλλά αυτή την περίοδο, εστιάζουμε στην ακρίβεια, στο ρεύμα και βεβαίως στις τιμές των καυσίμων. Εάν συνεχιστεί η… κούρσα με τα καύσιμα και ξεπεράσει τα 3υρώ το λίτρο, οι ξένοι επισκέπτες μας, δεν θα ενοικιάζουν πλέον αυτοκίνητα…» είπε ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ.
Ο κ. Μιχάλης Κόκκινος κάλεσε τους καταναλωτές να συμμετέχουν σε συλλογικές προσπάθειες που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητά τους, σκεπτόμενοι την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους: «Είναι σημαντικό να δημιουργηθεί μια ‘ομάδα πίεσης’ σαν πολίτες και σαν καταναλωτές αφού φτάσαμε να αναγκαστούμε να προσπαθούμε να επιβιώσουμε για τα αυτονόητα. Κρίνεται πλέον αναγκαίο να αντιδράσουμε» εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την τελική έκβαση της συλλογικής αγωγής σχετικά με την ρήτρα αναπροσαρμογής.
«Μία αγωγή σε αυτό το επίπεδο που θα γίνει δεκτή, θα πιέσει την εκάστοτε κυβέρνηση να λάβει μέτρα επί του θέματος το οποίο έχει ξεφύγει και αφορά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Επιπλέον, είναι κάτι το οποίο (κανονικά) απαγορεύεται από το ευρωπαϊκό σύνταγμα. Συνεπώς, στόχος παραμένει η κατάργηση της παράνομης, καταχρηστικής και απαράδεκτης ρήτρας η οποία χρησιμοποιήθηκε σαν όργανο για να ανεβάσει τους λογαριασμούς ρεύματος πέρα από τους μισθούς του μέσου εργαζόμενου –και όχι μόνον» κατέληξε ο κ. Κόκκινος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου