Γράφει ο
Νεκτάριος Καλογήρου

Το 2ο «Nature of Art» ετοιμάζει για το Ροδίνι η ομάδα των καλλιτεχνών που πέρυσι είχε καταφέρει να κινητοποιήσει μεγάλο αριθμό Ροδιτών για τον καθαρισμό και την ανάδειξη του ιστορικού, αστικού πάρκου. Το «Nature of Art II» θα διεξαχθεί από τις 20 έως τις 27 Ιουλίου και οι οργανωτές καλούν σε συμμετοχή όλους τους ντόπιους καλλιτέχνες.
«Δεν μπορείς να μπεις δυο φορές στον ίδιο ποταμό, είχε πει ο Ηράκλειτος. Ετσι ξεκινάμε, για δεύτερη φορά, να γεμίσουμε το πάρκο του Ροδινιού με την παρουσία μας και με τα εικαστικά και μουσικά μας έργα στην ίδια διαδρομή, γύρω από το ρυάκι που διατρέχει το πάρκο, μα ταυτόχρονα με έναν φρέσκο προσανατολισμό: τον Κύκλο της ζωής», αναφέρουν στο κάλεσμά τους τα μέλη της ομάδας πρωτοβουλίας. Μεταξύ αυτών, η καλλιτέχνις Ευαγγελία Βατσάκη εξήγησε μιλώντας προς τη «δημοκρατική» ότι «θέλουμε κοντά μας όλους τους καλλιτέχνες, ωστόσο με έργα που θα εναρμονιστούν με το οικοσύστημα του πάρκου».
Η όλη δράση χωρίζεται σε δύο φάσεις:
Η πρώτη αφορά στον καθαρισμό του άλσους και του ρέματος και προς την κατεύθυνση αυτή οι καλλιτέχνες θα καλέσουν όλους τους Ροδίτες σε εθελοντική εργασία ώστε το Ροδίνι να γίνει ξανά όμορφο. Οι οργανωτές, οι εθελοντές και η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Ρόδου θα δουλέψουν με το ίδιο όραμα. Το έργο δεν είναι εύκολο, δεδομένης της εκτεταμένης διάβρωσης που μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση υφιστάμενων τειχών του ρέματος. Το ζητούμενο είναι να δοθεί μια καλή εικόνα στο πάρκο, που με τη σειρά του θα υποδεχθεί τα δεκάδες έργα των καλλιτεχνών και τον κόσμο που θα θελήσει να τα απολαύσει. Σε αυτή τη φάση δεν θα γίνουν μεγάλες παρεμβάσεις στις υποδομές, καθώς σύντομα θα ξεκινήσει η σχετική εργολαβία για την ανάπλασή του.
Η δεύτερη δράση αφορά την καλλιτεχνική προσέγγιση του θέματος «ο κύκλος της ζωής». Με αυτό ως βασική έννοια, οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν έργα εικαστικά, ήχου και υποκριτικής. «Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις συνθήκες του δάσους, τα ζώα και τα πουλιά που το κατοικούν, δημιουργούμε και τοποθετούμε τα έργα μας φροντίζοντας, όσο το δυνατόν γίνεται, να μη διαταράξουμε το οικοσύστημα. Ολες οι καλλιτεχνικές κατασκευές, όπως όλοι προσπαθήσαμε και την προηγούμενη χρονιά, δημιουργούνται με αυτή την Αρχή».
Ο καλλιτέχνης και μέλος της οργάνωσης Nature of Art, Αλέξανδρος Αγγελάκης μίλησε στη «δημοκρατική». Εξήγησε ότι «ήδη έχουμε κάνει την πρώτη συνάντηση και την προσεχή Κυριακή 13 Μαΐου θα κάνουμε τη δεύτερη. Οσοι καλλιτέχνες το επιθυμούν, μπορούν να έρθουν να μας συναντήσουν, να συζητήσουμε τις ιδέες τους και όλοι μαζί να περπατήσουμε ξανά το πάρκο όπου καθορίζουμε τις θέσεις για την έκθεση. Η συνάντηση θα ξεκινήσει ώρα 16.00’ στο μεγάλο σιντριβάνι του Ροδινιού».
Γενικά, όσοι καλλιτέχνες θέλουν να συμμετάσχουν στην έκθεση, μπορούν να υποβάλουν το αίτημά τους μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: nature.of.art.rodini@gmail.com
Σημειώνεται ότι η περσινή δράση είχε στεφθεί από απόλυτη επιτυχία, καθώς είχε κινητοποιηθεί μεγάλος αριθμός εθελοντών για τον καθαρισμό του πράσινου πνεύμονα και ακολούθως χιλιάδες επισκέπτες απόλαυσαν τα 37 γεμάτα νοήματα έργα καλλιτεχνών από τη Ρόδο και κάθε γωνιά της Ευρώπης.
«Η φύση ακολουθεί μια ατέρμονη πορεία και μέσα της τα ζωντανά ακολουθούν μιαν άλλη μικρότερη πορεία κυκλική. Κάποιο απ’ αυτά τα ζωντανά, ο άνθρωπος, κοίταξε σε βάθος την πορεία αυτή και μιμούμενός την, τη ξεχώρισε σε σημεία, γραμμές και επιφάνειες, και έφτιαξε την Τέχνη. Η Φύση της Τέχνης προσκαλεί τους καλλιτέχνες να επιστρέψουν στο σημείο απ’ όπου η Τέχνη ξεκίνησε: στην καθαρή και δίχως προκαταλήψεις παρατήρηση της Φύσης. Περίτεχνα σχήματα, ζωικές δομές, φυτική γεωμετρία, επαναλαμβανόμενα μοτίβα, όλα στοιχεία έμπνευσης για τους καλλιτέχνες, οι οποίοι θα υλοποιήσουν τα έργα τους με αφετηρία τις πρωταρχικές διαρθρώσεις και τον κύκλος της ζωής, που τόσο ήπια και διακριτικά εμφανίζεται στο δάσος του Ροδινιού».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ