Ρεπορτάζ

Στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο παραπέμφθηκε η πρώτη προσφυγή της «Ηχος και Φως» κατά του Δήμου Ρόδου

Με την υπ’ αρίθμ. 63/2021 απόφαση της Προέδρου του 2ου Τμήματος του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου κηρύχθηκε το δικαστήριο αναρμόδιο για την εξέταση της αίτησης αναστολής της υπ’ αρίθμ. 520/2020 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής, κατά το μέρος που αφορά στην εταιρεία ειδικού σκοπού «Ηχος και Φως ΑΕ» και παραπέμφθηκε προς εξέταση, μαζί με την κύρια υπόθεση, στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Ρόδου.
Οπως εξέθεσε η εταιρεία, την 7η Σεπτεμβρίου 2020, μετά από συμπτωματική έρευνα που διενήργησε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος του Υπουργείου Εσωτερικών με την επωνυμία «Διαύγεια», διαπίστωσε την ύπαρξη τής με αριθμό 520 από 29.07.2020 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ρόδου με την οποία φαίνεται να ακυρώνεται -μεταξύ δεκαεπτά εν συνόλω ρυθμισμένων οφειλών- η ρύθμιση στην οποία υπήχθησαν οφειλές της έναντι του Δήμου και εξυπηρετούντο ομαλώς έως τώρα.
Με την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής διαπιστώθηκε η ακυρότητα των ρυθμίσεων βεβαιωμένων οφειλών σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4611/2019 από τις 04.06.2019 έως και τις 05.12.2109 που αφορούν σε 17 οφειλέτες -μεταξύ αυτών και της ίδιας- με μόνο λόγο ότι τα ποσά οφειλής που ρυθμίστηκαν υπερέβαιναν την δικαιοδοσία ρύθμισης του ταμία, δοθέντος ότι κατά τις διατάξεις του άρθρου 170 παρ. 2 του ν. 3463/2006 οφειλές τέτοιου ύψους ρυθμίζονται σε δόσεις μόνον από την Οικονομική Επιτροπή.
Συνεπώς, οι πράξεις ρύθμισης του ταμία, ως εκδοθείσες από αναρμόδιο όργανο καθίστανται, όπως επισημαίνεται στην απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, άκυρες.
Περαιτέρω, εξουσιοδοτήθηκαν συγκεκριμένα πρόσωπα, όπως μεριμνήσουν για τη συνδρομή των προϋποθέσεων έκδοσης των διοικητικών πράξεων των ανωτέρω ρυθμίσεων και την κατά νόμο προώθηση αρμοδίως των διαπιστώσεών τους.
Η «Ηχος και Φως» προσβάλλει την απόφαση ως παράνομη.
Το δικαστήριο στην απόφασή του τονίζει πως η αμφισβήτηση της νομιμότητας της προσβαλλόμενης 520/29.7.2020 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ρόδου ανήκει στην γενική αρμοδιότητα του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου και το δικόγραφο της υπό κρίση αίτησης απευθύνεται ενώπιον του αναρμοδίου Προέδρου του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου, όπως άλλωστε και αυτό της αντίστοιχης προσφυγής.
Κρίνει ότι η αίτηση απαραδέκτως εισάγεται ενώπιον του Προέδρου του Δικαστηρίου ως καθ’ ύλην αναρμοδίου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου