Επανέρχεται σε κανονικούς ρυθμούς η αγορά της Ρόδου, με το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Παρά το γεγονός πως στις άλλες περιοχές της χώρας μας η κατάσταση είναι διαφορετική, στη Ρόδο τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα (από επιδημιολογικής άποψης) και βοηθούν την αγορά να ‘συνέλθει’ έστω και με αργούς ρυθμούς.
Αυτό υποστήριξε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις που έκανε χτες στους δημοσιογράφους, ο γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Κώστας Σπανός, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να τηρούνται ευλαβικά τα μέτρα προστασίας.
«Βρισκόμαστε σε εκπτωτική περίοδο. Αυτή την περίοδο, η αγορά της Ρόδου, κινείται σε χαμηλούς ρυθμούς μετά τις πρώτες δύο εβδομάδες που είχαμε μια αύξηση της κίνησης –πράγμα λογικό, αφού τα καταστήματα του λιανεμπορίου είχαν παραμείνει κλειστά αρκετό καιρό και οι καταναλωτές επιθυμούσαν να κάνουν τις αγορές τους με φυσική παρουσία.
Αυτές τις ημέρες, η κίνηση βρίσκεται σε πιο φυσιολογικά επίπεδα και δεν παρατηρούνται ουρές έξω από τα καταστήματα.
Αυτό συμβαίνει σε περιπτώσεις όπου εφαρμόζεται μία απόφαση για έναν πελάτη ανά 25τ.μ. μέσα στο κατάστημα με αποτέλεσμα να έχουμε μειώσει την δυνατότητα υποδοχής πελατών και καταναλωτών εντός των καταστημάτων», ανέφερε.
Ο κ. Σπανός απηύθυνε έκκληση προς τους καταναλωτές να μην συνωστίζονται έξω από τα καταστήματα και να μην… βιάζονται καθώς, η εκπτωτική περίοδος θα είναι μακριά και θα συνεχιστούν οι προσφορές ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση των εκπτώσεων: «Ο εμπορικός κλάδος θα προσπαθήσει να ζητήσει τα μέγιστα όσον αφορά στην εκπτωτική περίοδο, όσο αυτή μπορεί να παραταθεί ώστε να εξυπηρετηθούν οι καταναλωτές με ασφάλεια.
Επιπλέον, όσον αφορά στην τήρηση των μέτρων, μπορούμε να διαβεβαιώσουμε πως όλα τα εμπορικά καταστήματα τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας χωρίς παρεκκλίσεις προσπαθώντας να συμβάλουν στην ασφάλεια του κοινού αλλά και στην εξυπηρέτησή του.
Εφιστούμε την προσοχή σε επιχειρηματίες αλλά και στους καταναλωτές να τηρούν τα μέτρα με θρησκευτική ευλάβεια για να διατηρήσουμε το νησί μας, στα χαμηλά επιδημιολογικά επίπεδα που έχουμε», τόνισε ο κ. Σπανός.

ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΚΑΙ Η ΚΙΝΗΣΗ
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Σπανός δήλωσε πως «αυτή την στιγμή, η αγορά της Ρόδου, λειτουργεί σχεδόν κανονικά. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα καταστήματα είναι ανοιχτά και δέχονται κόσμο και πελάτες χωρίς ραντεβού. Δεν έχουμε αλλαγές στη δική μας περιοχή αφού η Ρόδος είναι σε πολύ καλή επιδημιολογική κατάσταση και δεν ισχύουν εδώ, τα μέτρα που ισχύουν σε άλλες περιοχές που χαρακτηρίζονται ‘κόκκινες’.
Η εικόνα που βλέπουμε στα μέσα ενημέρωσης δεν αφορούν την δική μας περιοχή. Η αγορά της Ρόδου δεν λειτουργεί πλήρως, αφού υπάρχει μεγάλη έλλειψη ρευστότητας. Οι επιχειρήσεις λειτουργούν στο 40-50% της δυναμικότητάς τους για την ώρα. Ωστόσο, παρουσιάζει βελτίωση έστω και με αυτά τα μέτρα».

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
Αναφερόμενος στα οικονομικά ζητήματα του λιανεμπορίου, ο κ. Σπανός είπε πως όσες επιχειρήσεις κατάφεραν να εισαχθούν στο πρόγραμμα ΝΗΣΙΔΑ θα περιμένουν προς το τέλος του μήνα ενώ όσον αφορά στις ενισχύσεις, όπως οι επιστρεπτέες προκαταβολές, είπε πως υπήρξαν κάποιες δυσκολίες αφού μεγάλη μερίδα των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου έμειναν εκτός για διάφορους λόγους. «Υπάρχει μία βελτίωση στην έκτη από τις επιστρεπτέες προκαταβολές, αλλά κι εκεί τα ποσά είναι πάρα πολύ μικρά…».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ