Συνέντευξη
στην Πέγκυ Ντόκου

«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα πολιτικό ανοσιούργημα που προσβάλλει την ιστορία του έθνους μας, τους αγώνες και τις θυσίες για την ελευθερία της Μακεδονίας μας».
Αυτό δηλώνει σήμερα σε συνέντευξή του στην “δ” ο τ. βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Βασίλης Υψηλάντης. Επιπλέον, εκτιμά πως «ο κυρίαρχος στόχος της Νέας Δημοκρατίας για το 2019, είναι η νίκη στις εθνικές εκλογές, γεγονός ορόσημο της επανέναρξης της προσπάθειας για την πραγματική ανόρθωση της χώρας μας» ενώ ειδικά για τον μειωμένο ΦΠΑ, δηλώνει πως με τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών, παρόλες τις δυσκολίες που δημιουργεί η κατάργησή τους, η Ν.Δ. ως αυριανή κυβέρνηση, θα προσπαθήσει να στηρίξει το αίτημα για την επιστροφή του φορολογικού αυτού καθεστώτος.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Υψηλάντη, θα ήθελα το σχόλιό σας για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Με την στάση της ελληνικής κυβέρνησης και συγκεκριμένων βουλευτών, για πολλούς ήταν αναπόφευκτο. Ο ελληνικός λαός, ωστόσο, δεν την αποδέχθηκε. Κατά την άποψή σας, μπορεί να ακυρωθεί αυτή η Συμφωνία;
Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα πολιτικό ανοσιούργημα που προσβάλλει την ιστορία του έθνους μας, τους αγώνες και τις θυσίες για την ελευθερία της Μακεδονίας μας αφού για πρώτη φορά εκχωρείται μακεδονική εθνότητα και γλώσσα στη γείτονα χώρα. Είναι η Κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου που, δίχως να ενημερώσουν κόμματα και λαό, οδηγήθηκαν στη συμφωνία αλλά και στην επικύρωσή της με μια οριακή και επίπλαστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία . Παρά το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάλεψαν για την αποτροπή της, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πέρασαν μια συμφωνία που ικανοποίησε μόνο τα Σκόπια και τρίτους. Μια συμφωνία που προσβάλλει την εθνική μας υπόσταση και η οποία δυστυχώς προσφέρθηκε από τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση προφανώς προς εξαργύρωση λίγου χρόνου ακόμα προστατευόμενης εξουσίας. Η ζημιά συνεπώς έγινε. Και όπως, εύκολα αντιλαμβάνεστε, δίδοντας κάτι με τη θέλησή σου, το οποίο μάλιστα άμεσα αποδέχεται και η διεθνής κοινότητα, δεν είναι εύκολο να το αναστρέψεις. Και αυτή είναι μόνο μια έκφανση, από τις πιο σοβαρές, του καταστροφικού για τη χώρα μας έργου μιας ασόβαρης και εθνικά επιζήμιας κυβέρνησης.
• Τον προσεχή Μάιο, θα στηθούν κάλπες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και για τις Ευρωεκλογές. Πόσο σημαντικές είναι αυτές οι εκλογικές αναμετρήσεις για την Νέα Δημοκρατία και ποιοι είναι οι στόχοι του κόμματος κατά την άποψή σας;
Ο κυρίαρχος στόχος της Νέας Δημοκρατίας για το 2019, είναι η νίκη στις εθνικές εκλογές, γεγονός ορόσημο της επανέναρξης της προσπάθειας για την πραγματική ανόρθωση της χώρας μας.
Η χρονιά όμως αυτή έχει ακόμα τρείς σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις.
Οι προσεχείς ευρωεκλογές είναι καθοριστικές για το μέλλον της Ευρώπης και για την ουσιαστική αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που ταλανίζουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, Δεν είναι υπερβολή να τονιστεί ότι από το αποτέλεσμά τους εξαρτάται όχι μόνο η περαιτέρω δυναμική ανάπτυξης των λαών της Ευρώπης αλλά και η ίδια η υπόστασή της. Ο αγώνας αυτός θα κερδηθεί όχι βέβαια από τους αρνητές και τους πολέμιους της ιδέας αλλά από τους υποστηρικτές της. Κυρίαρχη πολιτική δύναμη στη χώρα μας στον αγώνα αυτό είναι η Νέα Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Αλλά και οι εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών του α’ και β’ βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης είναι πρωταρχικής σημασίας για την Νέα Δημοκρατία αφού έχουν να κάνουν με την ανάδειξη των πρωτεργατών της τοπικής και περιφερειακής αναπτυξιακής προοπτικής. Επιλογή μας η στήριξη προσώπων που έχουν όλα τα εχέγγυα να υπηρετήσουν με τον καλύτερο τρόπο τους θεσμούς αυτούς. Για το Νότιο Αιγαίο ο Γιώργος Χατζημάρκος και για το Δήμο Ρόδου ο Αντώνης Καμπουράκης είναι προτάσεις κύρους που μπορούν να απογειώσουν τη δυναμική του τόπου μας και να του προσφέρουν έργο συγκεκριμένο, ιδιαίτερο και μοναδικό.
Οι δημοσκοπήσεις φέρνουν πολύ μπροστά τη Ν.Δ. Εκτιμάτε πως θα καταφέρει την αυτοδυναμία στην κάλπη; Ο ελληνικός λαός θα εκδηλώσει την δυσαρέσκειά του για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ;
Ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία αποδείχτηκε ό,τι πιο βλαβερό, τοξικό και επιζήμιο για τη χώρα μας. Έτσι αίτημα σήμερα της πλειοψηφίας του λαού μας είναι να δώσει τέλος στον  τεχνητό εναγκαλισμό τους με την εξουσία. Να δώσει τέλος στη νόθα και παράταιρη κυβερνητική πλειοψηφία τους. Το μεγάλο διακύβευμα των εθνικών εκλογών είναι πώς με ευρεία πλειοψηφία η Νέα Δημοκρατία θα μπορέσει να ανατρέψει τις επικίνδυνες για τη χώρα επιλογές της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, όπως για παράδειγμα ο εκλογικός νόμος για την απλή αναλογική που το μόνο που διασφαλίζει είναι ακυβερνησία και πολιτική αστάθεια. Είναι συνεπώς χρέος μας να αγωνιστούμε όχι μόνο για νίκη της Νέας Δημοκρατίας αλλά και για την αυτοδυναμία της που θα είναι το απαραίτητο οξυγόνο για τη χώρα μας. Εκτίμησή μου είναι πως ο ελληνικός λαός έχοντας βιώσει με τον πιο δραματικό τρόπο την περίοδο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα δώσει τη δυνατότητα αυτή στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Νέα Δημοκρατία για να μπορέσουν να υλοποιήσουν πολιτικές που θα ξανακάνουν τη χώρα μας ευτυχισμένη και υπερήφανη και τους πολίτες να βρουν το δρόμο της ευημερίας και της προοπτικής.
Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά πόσο μεγάλες συνέπειες είχε η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στην περιοχή μας. Πιστεύετε πως υπάρχει κάποια ελπίδα να επανέλθουν; Θα προσπαθήσει να κάνει κάτι η Ν.Δ. ως αυριανή κυβέρνηση;
Η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά είναι έργο των Τσίπρα-Καμμένου. Αυτή την ευρωπαϊκή κατάκτηση για τα νησιά μας την επέστρεψαν ανενδοίαστα στους δανειστές με αποτέλεσμα το κόστος ζωής σε αυτά, σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, να είναι σήμερα πολλαπλάσιο και ασφυκτικό. Η Κυβέρνηση μάλιστα αυτή δεν είχε φέρει αντίρρηση και στην οριστική κατάργηση της νομικής βάσης για τη δυνατότητα διατήρησής τους σε Ενωσιακό επίπεδο. Επαναλαμβάνω, κ. Ντόκου, όταν εκχωρείς ένα δικαίωμά είναι δύσκολο να το πάρεις πίσω. Προσωπικά ως βουλευτής Δωδεκανήσου είχα δώσει τον αγώνα της μη κατάργησής τους και το πέτυχα. Είμαι υπερήφανος γι’ αυτό. Τίμησα την εντολή αυτή του λαού μας. Πρώτιστο χρέος της Νέας Δημοκρατίας είναι η φορολογική ελάφρυνση του συνόλου του ελληνικού λαού. Το έχει υποσχεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δικό μας αίτημα θα είναι η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών στα νησιά. Αποδεσμευμένο από τη γελοία αιτιολογία του προσφυγικού. Δεν είναι το προσφυγικό που έχουν ανάγκη τα νησιά μας τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ. Είναι η απόσταση από το κέντρο και είναι το υψηλό κόστος ζωής που δημιουργεί η μεταφορά των αγαθών. Και βέβαια όλα αυτά ενταγμένα στην ευαίσθητη περιοχή του Αιγαίου. Εύχομαι με ενότητα και πειθώ να το καταφέρουμε. Η Νέα Δημοκρατία λειτουργεί με τη λογική και με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Είμαι βέβαιος ότι με τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών, παρόλες τις δυσκολίες που δημιουργεί η κατάργησή τους, το αίτημα αυτό θα το υποστηρίξει. Γι’ αυτό άλλωστε είχε δεσμευτεί στην τελευταία του επίσκεψη στη Ρόδο και ο πρόεδρός μας Κυριάκος Μητσοτάκης.
Πώς είδατε την εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου στα νησιά; Η κυβέρνηση θέλησε να το συνδέσει αφενός με το προσφυγικό και αφετέρου με το αντιστάθμισμα των απωλειών από την υπερ-φορολόγηση. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Η κατακραυγή των νησιωτών για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, τους εξανάγκασε στην εφαρμογή ενός επιδοματικού και περιορισμένης εμβέλειας, για τους νησιώτες, μέτρου που του έδωσαν όνομα με ιδιαίτερη για τα νησιά μας ιστορική βαρύτητα από τη δεκαετία. “
Μεταφορικό ισοδύναμο”. Με τη διαφορά όταν εφαρμόστηκε τότε σε πολλές μεσογειακές ευρωπαϊκές χώρες είχε ένα ευρύ και ποιοτικό περιεχόμενο. Σήμερα είναι προφανές ότι το μέτρο αυτό σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί ούτε στο ελάχιστο να υποκαταστήσει τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ. Μέτρο καθολικό, αποτελεσματικό και δοκιμασμένο σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις απομακρυσμένες περιοχές και ιδιαίτερα τις νησιωτικές περιοχές.
• Η κυβέρνηση επαίρεται ότι “βγήκαμε από τα Μνημόνια”. Είναι όμως έτσι στην πράξη;
Από τα μνημόνια δίχως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα είχαμε βγει από τις αρχές του 2015. Οριστικά και αμετάκλητα. Δυστυχώς χρειάστηκαν άλλα τέσσερα χρόνια με επιπρόσθετο κόστος για τους Έλληνες πάνω από 100 δις ευρώ, με capital controls, και δυσάρεστες παρενέργειες από το σκληρότερο όλων τρίτο μνημόνιο, των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που κινδυνεύουμε να μας ακολουθούν για πάντα. Υπενθυμίζω ενδεικτικά την υπαγωγή στο υπεταμείο της δημόσιας ακίνητης περιουσίας μας για ένα περίπου αιώνα και τον κίνδυνο απώλειας αυτής, την κατάργηση των φορολογικών συντελεστών στα νησιά και εκκρεμή ακόμα προβλήματα όπως τα κόκκινα δάνεια και τη λειτουργία των τραπεζών. Και το χειρότερο με την τραγική επανάληψη λαθών που μας έφεραν στα μνημόνια. Η Κυβέρνηση Τσίπρα προκειμένου να εμφανίζει πλεονάσματα έχει φρενάρει την ικανοποίηση απαιτήσεων ιδιωτών από το δημόσιο. Και προβαίνει άκριτα και πάλι σε διορισμούς ημετέρων και σε εξαγγελίες παροχών τέτοιων που το μόνο που θα καταφέρει να οδηγήσει και πάλι την Ελλάδα με μαθηματική ακρίβεια στους προβληματικούς της Ευρώπης. Αυτή δυστυχώς είναι η εικόνα σήμερα που αν δεν ανακοπεί άμεσα θα έχει τεράστιες παρενέργειες στην περαιτέρω πορεία μας.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ