Ειδήσεις

Αποκτούν πάλι ζωή ιατρεία που ήταν επί χρόνια «στοιχειωμένα» – Καταβάλλεται στους γιατρούς το επίδομα

Ξεμπλόκαρε, έπειτα από πολύμηνη ταλαιπωρία, η διαδικασία για την καταβολή του επιδόματος των 450 ευρώ από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στους γιατρούς που στελεχώνουν τις δομές υγείας στα μικρά νησιά του Αιγαίου.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ξεπερνώντας αγκυλώσεις και στερεότυπα περί αρμοδιοτήτων, κατόρθωσε να βάλει τα νησιά του Αιγαίου στον χάρτη της υγείας, αποδεικνύοντας ότι όπου υπάρχει πραγματική βούληση και ευελιξία σκέψης, μπορούν να υπάρξουν και λύσεις.
Η παροχή οικονομικών κινήτρων από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ειναι η αιτία που αγροτικά ιατρεία σε απομακρυσμένες περιοχές και μικρά νησιά, στελεχώθηκαν έπειτα από πολλά χρόνια, σε αρκετές δε περιπτώσεις μεσολάβησε ακόμα και μια εικοσαετία από την τελευταία φορά που λειτούργησαν.
Ωστόσο, παρά την σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Υγείας για την πρωτοπόρο απόφαση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η διαδικασία καταβολής του επιδόματος μπλόκαρε λόγω της γραφειοκρατίας αφού οι υπηρεσίες του υπουργείου καθυστέρησαν την αποστολή των απαιτούμενων στοιχείων.
Η καθυστέρηση της αποστολής των στοιχείων είχε ως αποτέλεσμα τη δυσφορία των γιατρών που αποδέχθηκαν να στελεχώσουν αγροτικά ιατρεία, καθώς η καταβολή του επιδόματος ήταν το βασικότερο κίνητρο για την απόφασή τους να μετακομίσουν σε απομακρυσμένες περιοχές και μικρά νησιά της του Νοτίου Αιγαίου.
Παρά τις συνεχείς οχλήσεις του εντεταλμένου περιφερειακού συμβούλου Δημόσιας Υγείας Νίκου Καραμαρίτη και την πίεση του περιφερειάρχη Γ. Χατζημάρκου, οι γραφειοκρατατικές αγκυλώσεις δεν ήρθησαν, οπότε χρειάστηκε να αναζητηθεί άλλη οδός για να τελεσφορήσει η διαδικασία.
Ηδη, τα πρώτα εντάλματα πληρωμής βρίσκονται προς έγκριση στον Επίτροπο  του Ελεγκτικού Συνεδρίου και πλέον αναμένεται η απόφαση από μέρα σε μέρα.
«Ιατρεία που ήταν επί χρόνια “στοιχειωμένα” αποκτούν και πάλι ζωή, χάρις στην απόφαση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου για την παροχή οικονομικού κινήτρου στους γιατρούς που θα υπηρετήσουν σε μικρά νησιά και απομακρυσμένες περιοχές. Λύθηκε ένα πρόβλημα που επι δεκαετίες ταλαιπωρούσε τους νησιώτες», δήλωσε στην “δ” ο κ. Ν. Καραμαρίτης.
Η καταβολή του επιδόματος θα γίνει στους 9 πρώτους ιατρούς που προσελήφθησαν με την προκήρυξη του Αυγούστου  και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι 13 που προσελήφθησαν με την προκήρυξη του Οκτωβρίου και προ ημερών ξεκίνησε η τοποθέτησή τους στα περιφερειακά ιατρεία.
Αναλυτικά τα περιφερειακά ιατρεία που αφορούν οι δύο προκηρύξεις του υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των κενών θέσεων είναι τα εξής:
-Αγίου Ισιδώρου
-Μενετών Καρπάθου
-Μεσοχωρίου Καρπάθου
-Ηρακλειάς
-Κουφονησίων
-Κιμώλου
-Κάσου
-Λειψών
-Θηρασιάς Β΄
-Σύμης
-Χάλκης
-Τήλου
-Ολύμπου Καρπάθου
-Σχοινούσας
-Αρκεσίνης
-Σικίνου
-Γαυρίου
-Αγαθονησίου
Οπως δήλωσε προς την “δ” ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Ν. Καραμαρίτης, σε επόμενη φάση θα ακολουθήσει η προκήρυξη 40 γιατρών ειδικότητας για υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία στους οποίους θα παρέχεται το ίδιο οικονομικο κίνητρο.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως την πρωτοποριακή απόφαση του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γ. Χατζημάρκου, αντέγραψαν στη συνέχεια και άλλες Περιφέρειες της χώρας προκειμένου να λύσουν το χρόνιο και σημαντικό ζήτημα της υποστελέχωσης των δομών υγείας και πλέον το ίδιο μοντέλο ακολουθείται σχεδόν σε όλη τη χώρα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου