Ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής Δημήτρης Γάκης, εκπροσωπώντας τη Βουλή των Ελλήνων, απεύθυνε χαιρετισμό κατά την έναρξη των εργασιών του 5ου τακτικού συνεδρίου της ΕΝ.Π.Ε., που πραγματοποιείται το διήμερο 8 και 9 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.

Στην ομιλία του, ο Δημήτρης Γάκης, αφού συνεχάρη τους διοργανωτές για τη σημαντική αυτή εκδήλωση για την τοπική αυτοδιοίκηση β’ βαθμού, αναφέρθηκε στην κοινοβουλευτική διάσταση της περιφερειακής πολιτικής. Υπογράμμισε τη σημασία της επικοινωνίας, της καλής συνεργασίας και του συντονισμού των Ελληνικών Περιφερειών με το Κοινοβούλιο για την ανάδειξη των θεμάτων των Περιφερειών, με στόχο την εξασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης των περιφερειακών οικονομιών, την αύξηση της αποτελεσματικότητας των αναπτυξιακών δράσεων, την ενθάρρυνση των επενδύσεων και την κοινωνική συνοχή.

Στην τοποθέτησή του ο βουλευτής Δωδεκανήσου, απευθυνόμενος στους σύνεδρους από τις 13 Ελληνικές Περιφέρειες, είπε: «Είμαστε σήμερα εδώ για να συζητήσουμε για την «ετοιμότητα» των Περιφερειών να συνεχίσουν να παίζουν το σημαντικό τους ρόλο στην ενίσχυση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής στο σύνολο της Χώρας. Δίνοντας έμφαση στις πολιτικές και τα εργαλεία που θα κινητοποιήσουν στο μέγιστο τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες. Με στόχους, τους οποίους πρέπει να επιλέξουμε με προσοχή, λαμβάνοντας υπόψη τις γεωγραφικές, αναπτυξιακές και δημογραφικές ιδιαιτερότητες των Περιφερειών. Προκειμένου ν’ αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος για την Ελλάδα, όπως το μεταναστευτικό/προσφυγικό, το ζήτημα της απασχόλησης των νέων, η τεχνολογική επανάσταση. Σήμερα, με τις μεγάλες προκλήσεις να στέκονται μπροστά μας, όπως αυτή που αφορά την πολιτική Συνοχής στην ΕΕ για μετά το 2020, είναι ανάγκη να προωθήσουμε συνέργειες και πρωτοβουλίες που θα στοχεύουν στην ενίσχυση των Περιφερειών, τόσο οικονομικά όσο και θεσμικά. Δίνοντας τη δυνατότητα σε όλες τις Περιφέρειες να μεγιστοποιούν τις αναπτυξιακές τους ευκαιρίες. Συμβάλλοντας έμπρακτα στη μείωση των ανισοτήτων. Στο παραπάνω πλαίσιο, ο ρόλος του Κοινοβουλίου είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς μέσα από την κοινοβουλευτική διαδικασία αναδεικνύεται η σημασία του στρατηγικού σχεδιασμού των Περιφερειών, τόσο στην ιεράρχηση των αναπτυξιακών στόχων, στο κτίσιμο και στον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις, όσο και στην παρακολούθηση της υλοποίησής τους.

Είμαι σίγουρος, ότι η ενεργός συμμετοχή των εκπροσώπων των Ελληνικών Περιφερειών, καθώς και η παρουσία μελών της Ελληνικής Κυβέρνησης στο συνέδριο, θα συνεισφέρει στη συζήτηση για ουσιαστική αποκέντρωση, τη θεσμική και οργανωτική ενδυνάμωση των Περιφερειών για την αποτελεσματικότερη λειτουργία τους.

Η αντιμετώπιση επειγόντων και σοβαρών προβλημάτων, όπως είναι οι φυσικές καταστροφές και η στήριξη με ειδικά προγράμματα των νησιωτικών και ορεινών περιοχών της Χώρας, αποτελούν δύο κρίσιμες παραμέτρους για την επιτυχή λειτουργία των περιφερειών προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να δώσουμε όραμα και ελπίδα στην κοινωνία. Για να αποκτήσει η περιφερειακή οικονομία δυναμική, η τοπική αυτοδιοίκηση προοπτική και η χώρα μέλλον», κατέληξε ο Δημήτρης Γάκης.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ