Ειδήσεις

“Μπουρλότο” βάζει το ελεγκτικό συνέδριο στους νέους επικεφαλής των δικαστηρίων

Φωτιές ανάβει με γνωμοδότησή της, που δεν έχει πάντως δεσμευτικό χαρακτήρα, η Διοικητική Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου , η οποία θεωρεί ουσιαστικά αντισυνταγματικές τις τοποθετήσεις της νέας ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας από το υπουργικό συμβούλιο διότι δεν τηρήθηκε η αρχαιότητα. Η Ολομέλεια τάχθηκε ουσιαστικά υπέρ της άποψης που εξέφρασε πρόσφατα και δημόσια ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου, προκαλώντας την αντίδραση της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου η οποία του είπε πως κι εκείνος δεν τήρησε την αρχαιότητα σε κάποιες περιπτώσεις. Άλλωστε αποτελεί σχεδόν συνήθη πρακτική των κυβερνήσεων να μην τηρούν πάντα την αρχαιότητα στις επιλογές τους.
Χαρακτηριστικό επίσης του κλίματος που διαμορφώνεται στη Δικαιοσύνη είναι ότι ορισμένοι δικαστές δεν έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία, όπως και η νέα πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ανδρονίκη Θεοτοκάτου αποχώρησε και δεν συμμετείχε στην Ολομέλεια, στην οποία προέδρευσε η αρχαιότερη αντιπρόεδρος Φλωρεντία Καλδή.
Κατά τις πρόσφατες προαγωγές στις θέσεις προέδρων και αντιπροέδρων στο Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ελεγκτικό Συνέδριο που έγιναν στις 17 Νοεμβρίου 2015 από το υπουργικό συμβούλιο έγιναν βαθιές “βουτιές” στη επετηρίδα, που έφτασαν μέχρι την 20 θέση.

Το σκεπτικό

Η Ολομέλεια έστειλε μάλιστα το επίμαχο πρακτικό στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής, τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον γενικό γραμματέα της Κυβέρνησης. Σε αυτό αναφέρουν ότι το υπουργικό συμβούλιο έχει μεν ευρεία διακριτική ευχέρεια στις επιλογές του ως προς τα πρόσωπα που θα προαχθούν, αλλά “περιορίζεται όμως από την υποχρέωση σεβασμού της συνταγματικής αρχής της ανεξαρτησίας της δικαστικής λειτουργίας που υπηρετείται και με το σεβασμό της αρχαιότητας των δικαστικών λειτουργών, θεσμού με τον οποίο πραγματώνεται η ως άνω συνταγματική αρχή”. Θεωρούν δε πως η τήρηση της αρχαιότητας “αποδεικνύει το σεβασμό της εκτελεστικής εξουσίας στην ανεξαρτησία της δικαστικής λειτουργίας και στους ίδιους τους δικαστικούς λειτουργούς ως άμεσα όργανα του κράτους”.

Αντίθετα “παρεκκλίσεις από την αρχαιότητα που δεν μπορεί να εξηγηθούν –ούτε εξηγήθηκαν- όχι μόνο δύναται να πλήξουν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, να θέσουν σε δοκιμασία το φρόνημα των δικαστικών λειτουργών και να δημιουργήσουν υπόνοια για ευνοιοκρατία και προσπάθεια χειραγώγηση της Δικαιοσύνης, αλλά και να προκαλέσουν δυσαρμονία μεταξύ των δικαστικών λειτουργών του δικαστηρίου, που θα έχει ως αποτέλεσμα την ανεπιθύμητη για την Δικαιοσύνη και τους διαδίκους δυσλειτουργία του δικαστηρίου και των σχηματισμών του”.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου