«Συμφωνήσαμε ένα πρόγραμμα που πρέπει να γίνει σεβαστό από όλες τις Ελληνικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα, σημερινές ή μελλοντικές» ανέφερε στην ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο ο Πρόεδρος της ΕΕ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υπογραμμίζοντας ότι «ήταν σημαντικό να δηλώσουμε ότι το Grexit δεν αποτελούσε επιλογή μας. Αν δεν το είχαμε διατυμπανίσει ηχηρά και καθαρά θα μπορούσε να είχε συμβεί» κατέληξε.

Αναφερόμενος στην ελληνική κρίση χρέους, ο πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε πως «η συζήτηση ήταν εντατική και πολύ δύσκολη».

Η Κομισιόν, είπε, δέχθηκε επικρίσεις και θύμα επιθέσεων από χώρες της ΕΕ στην στάση της στο ζήτημα και όσον αφορά τις σχέσεις των Βρυξέλλων με την Αθήνα, ο Γιούνκερ ανέφερε ότι «εξήγησε στον έλληνα πρώην πρωθυπουργό πως και οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έχουν δημοκρατική νομιμοποίηση».

«Η Κομισιόν εμπλέκεται πολύ στενά στην αναζήτηση λύσης» τόνισε. «Για εμάς, δεν ήταν επιλογή η αποτυχία. Για εμάς, ήταν πολύ σημαντικό να πούμε καθαρά ότι το Grexit δεν ήταν λύση» τόνισε.

«Και είπα επίσης στον κ. Τσίπρα ότι αυτό δεν σήμαινε πως η Ελλάδα θα διασωζόταν με κάθε κόστος. Έπρεπε να του καταστήσω σαφές πως το Grexit ήταν πιθανότητα, αλλά όχι επιλογή» υπογράμμισε.

Η κρίση δεν έχει τελειώσει και θα τελειώσει όταν μειωθεί η ανεργία, τόνισε ο Γιούνκερ.

Ευκαιρία για την Ελλάδα το “νέο πρόγραμμα”

Φτιάξαμε ένα περιεκτικό πρόγραμμα που δίνει στην Ελλάδα ευκαιρίες και εργαζόμαστε να ξεπεράσουμε την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση στην Ευρωζώνη είναι καλύτερη από ό,τι πριν από έναν χρόνο.

«Εργαζόμαστε επίμονα για να ξεπεράσουμε την ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Αυτό το καλοκαίρι δημιουργήσαμε ένα περιεκτικό πρόγραμμα, το οποίο προσφέρει στην Ελλάδα μία ευκαιρία- στην κλασική προσέγγιση “αλληλεγγύη έναντι ίδιας ευθύνης”- να φτάσει και πάλι σε οικονομική ανάπτυξη και περισσότερη απασχόληση», ανέφερε η κ. Μέρκελ μιλώντας, νωρίτερα σήμερα, στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο για τον προϋπολογισμό του 2016 αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η κ. Μέρκελ σημείωσε ότι αν κοιτάξουμε προς το σύνολο της Ευρωζώνης, μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει οικονομική ανάκαμψη. «Η οικονομική κατάσταση είναι καλύτερη από ό,τι πριν από έναν χρόνο, και ιδιαίτερα, χώρες δυνατές στις μεταρρυθμίσεις, όπως η Ισπανία και η Ιρλανδία, αναπτύσσονται πάνω από τον μέσο όρο. Η Ισπανία αναπτύσσεται τώρα όσο γρήγορα αναπτυσσόταν πριν από την κρίση και μπορούμε να πούμε ότι η μεταρρυθμιστική πορεία άξιζε τον κόπο», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά ειδικά το χρέος στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το γεγονός ότι «το λεγόμενο ποσοστό χρέους το 2015 θα μειωθεί για πρώτη φορά- στην Ευρωζώνη στο 94% του ΑΕΠ και στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο 88%», για να προσθέσει, αναφερόμενη στην Ελλάδα: «Αν είμαστε ειλικρινείς, και η Γερμανία έχει εδώ ακόμη δρόμο, αν δούμε τους όρους του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης. Χώρες όπως η Πολωνία, αλλά και η Σουηδία και η Δανία, έχουν σημαντικά λιγότερα χρέη σε σχέση με το ΑΕΠ τους από ό,τι εμείς. Άρα πρέπει κι εμείς να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ