Πραγματοποιήθηκε χθες στο Δήμο Ρόδου ευρεία σύσκεψη με κύριο θέμα την υπογραφή τοπικής συλλογικής σύμβασης εργασίας για τους οδηγούς των τουριστικών λεωφορείων στη Ρόδο. Η τοπική σύμβαση είχε λήξει από το 2011 και δεν ανανεώθηκε από τότε με αποτέλεσμα να μην τηρείται ο κανονισμός 561/2006 που προβλέπει το ημερήσιο/εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας και τις αμοιβές των επαγγελματιών οδηγών οι οποίοι (κυρίως στην αιχμή της σεζόν) εργάζονται έως 20 ώρες την ημέρα χωρίς να αμείβονται για την υπερωριακή εργασία.
Καθώς από το 2011 επικρατεί πλήρης αναρχία σε ό,τι αφορά την αμοιβή των οδηγών και τα ωράρια εργασίας, οι επαγγελματίες οδηγοί επιμένουν στην υπογραφή τοπικής ΣΣΕ, για να διασφαλίσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα αλλά και την απόλυτη ασφάλεια του μεταφορικού έργου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κάποια λίγα πρακτορεία στη Ρόδο, εφαρμόζουν τα προβλεπόμενα ωράρια εργασίας για τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων και καταβάλλουν τις προβλεπόμενες αμοιβές. Αυτό δεν ισχύει βέβαια για τη συντριπτική πλειονότητα των πρακτορείων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των τουριστικών πρακτόρων επεσήμαναν ότι δεν είναι απλή υπόθεση η υπογραφή τοπικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, με δεδομένο ότι μεγάλο μέρος του μεταφορικού έργου στη Ρόδο εκτελείται από πρακτορεία και εταιρείες με έδρα την Αθήνα ή άλλη ελληνική πόλη που έχουν συνεργασία με τους τουρ οπερέιτορς που διακινούν τον τουρισμό. Επιπλέον, δεν είναι όλα τα τουριστικά πρακτορεία της Ρόδου μέλη της τοπικής Ένωσης. Παρόλα αυτά, οι τουριστικοί πράκτορες φάνηκαν διαλλακτικοί, δηλώνοντας ότι μπορεί να βρεθεί η χρυσή τομή. Ακόμη και οι εκπρόσωποι των πρακτορείων των Αθηνών δήλωσαν ότι σε περίπτωση που υπογραφεί η τοπική συλλογική σύμβαση, θα την τηρήσουν.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος του Συλλόγου Οδηγών Λεωφορείων της Ρόδου «Κολοσσός», κ. Στέλιος Καπάνταης, ο πρόεδρος της Ένωσης Πρακτόρων, Κώστας Κατσίβας, ο κ. Θανάσης Στάμος εκπροσωπώντας την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων, κ. Γιώργος Ματσίγκος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου, κ. Αλέξανδρος Κολιάδης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, κ. Σάββας Χατζησάββας και τουριστικοί πράκτορες.
Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας, κ. Γιώργος Αντώνογλου. Δεν συμμετείχε αυτή τη φορά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Πάππου, ο οποίος είχε αποχωρήσει από την συνεδρίαση του δ.σ. του ΠΡΟΤΟΥΡ την περασμένη εβδομάδα μετά την πρωτοφανή και αναίτια φραστική επίθεση του δημάρχου, Φ. Χατζηδιάκου στους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων. Στη συγκεκριμένη σύσκεψη είχε συζητηθεί και το αίτημα των οδηγών των τουριστικών λεωφορείων με την παρουσία εκπροσώπων τους και αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί ειδική σύσκεψη, η οποία έγινε χθες στο Δημαρχείο.
«Θεωρούμε σημαντική την πρωτοβουλία του δημάρχου που έφερε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εργοδότες και εργαζόμενους. Ελπίζω να πρυτανεύσει η λογική και να υπογραφεί τοπική συλλογική σύμβαση που θα κατοχυρώνει τα δικαιώματα των εργαζόμενων και θα εξασφαλίζει εργασιακή ειρήνη», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΚΡ, Σάββας Χατζησάββας.
Η σύσκεψη με την παρουσία των εκπροσώπων των τοπικών φορέων και του δημάρχου ολοκληρώθηκε γύρω στις 4 το απόγευμα και στη συνέχεια η διοίκηση του Συλλόγου Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων της Ρόδου «Κολοσσός» με τη διοίκηση της Ένωσης Πρακτόρων και τους εκπροσώπους των τοπικών και αθηναϊκών πρακτορείων συνεδρίασαν κατ΄ ιδίαν προκειμένου να συμφωνήσουν στις λεπτομέρειες της σύμβασης. Το κλίμα που επικράτησε στη συνεδρίαση χαρακτηρίσθηκε ως εποικοδομητικό και πιστεύεται ότι εργαζόμενοι και εργοδότες θα καταλήξουν σε συμφωνία που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. Σε διαφορετική περίπτωση, οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις δυναμικές κινητοποιήσεις.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ