ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αβέβαιο ακόμα το μέλλον της επένδυσης στο Γκολφ Αφάντου

Δαμιανός Αθανασίου 1 λεπτό ανάγνωση

Στην Προ­ε­δρία της Δημο­κρα­τίας, υπο­βλή­θηκε αρμο­δίως την Παρα­σκευή προς έγκριση και ανα­μέ­νε­ται να σταλεί στην Εφη­με­ρίδα της Κυβερ­νή­σεως για δημο­σί­ευση, η Κοινή Υπουρ­γική Απόφαση με την οποία εγκρί­νε­ται το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανά­πτυ­ξης Δημο­σίου Ακι­νή­του (ΕΣΧΑΔΑ) στο Γκολφ Αφάντου, μετά και τον έλεγχο του 5ου Τμή­μα­τος του Συμ­βου­λίου της Επι­κρα­τείας.

Τα συναρ­μό­δια Υπουρ­γεία συμ­μορ­φώ­θη­καν προς τις υπο­δεί­ξεις του Συμ­βου­λίου της Επι­κρα­τείας, ενώ η μόνη εκκρε­μό­τητα που υφί­στα­ται είναι η έκδοση νέου χάρτη στον οποίο θα απο­τυ­πώ­νε­ται με σαφή­νεια ο αρχαιο­λο­γι­κός χώρος της περιο­χής.

Σύμφωνα με ασφα­λείς πλη­ρο­φο­ρίες της «δημο­κρα­τι­κής», παρότι συγκε­κρι­μένα το Συμ­βού­λιο της Επι­κρα­τείας δια­πί­στωσε ότι στον χάρτη που συνο­δεύει το σχέδιο φαί­νε­ται να απο­τυ­πώ­νε­ται ελλιπώς η γραμμή της Ζώνης Β΄ προ­στα­σίας του αρχαιο­λο­γι­κού χώρου, όπως η ζώνη αυτή έχει καθο­ρι­σθεί με τις σχε­τι­κές απο­φά­σεις του Υπουρ­γού Πολι­τι­σμού και Αθλη­τι­σμού στο Ερη­μό­κα­στρο και ζήτησε να απο­τυ­πω­θεί η συγκε­κρι­μένη Ζώνη Β΄ πλήρως στον χάρτη που συνο­δεύει το σχέδιο, με τον αντί­στοιχο υπο­μνη­μα­τι­σμό, κάτι τέτοιο δεν έγινε, με απο­τέ­λε­σμα να κωλύ­ε­ται επί του παρό­ντος η έγκριση και η απο­στολή της από­φα­σης προς δημο­σί­ευση στην Εφη­με­ρίδα της Κυβερ­νή­σεως.

Σχετικά ενη­με­ρώ­θηκε χθες, σύμφωνα με τις ίδιες πλη­ρο­φο­ρίες, το ΤΑΙΠΕΔ, που ανα­μέ­νε­ται να κινήσει άμεσα τις δια­δι­κα­σίες, για την συμπλή­ρωση της απο­φά­σεως.

Το μέλλον της επέν­δυ­σης στο βόρειο τμήμα του ακι­νή­του στο Γκολφ Αφάντου, που έχει κατα­κυ­ρω­θεί μετά από δημόσιο πλειο­δο­τικό δια­γω­νι­σμό στην εται­ρεία «M.A. Angeliades Inc.», συμ­φε­ρό­ντων του ομογενή επι­χει­ρη­μα­τία κ. Μερ­κού­ριου Αγγε­λιάδη, ακόμη και μετά την ολο­κλή­ρωση της συγκε­κρι­μέ­νης δια­δι­κα­σίας παρα­μέ­νει δυσοί­ωνο.

Η απόφαση του Υπουρ­γού Πολι­τι­σμού, περί ανα­ο­ριο­θέ­τη­σης του αρχαιο­λο­γι­κού χώρου του Ερη­μο­κά­στρου και ο χαρα­κτη­ρι­σμός ως τέτοιου του συνόλου της έκτασης, εξα­κο­λου­θεί να απο­τε­λεί για τον επεν­δυτή ανα­σταλ­τικό παρά­γο­ντα για την υπο­γραφή της συμ­βά­σεως με το ΤΑΙΠΕΔ.

Το γεγονός ότι το Υπουρ­γείο Πολι­τι­σμού δεν δέχεται, επί του παρό­ντος, την ανάθεση στο Εθνικό Μετσό­βιο Πολυ­τε­χνείο της γεω­φυ­σι­κής δια­σκό­πη­σης της περιο­χής, προ­κει­μέ­νου να δια­πι­στω­θεί αν πράγ­ματι υπάρ­χουν αρχαία υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι παρέλ­κει τέτοια ενέρ­γεια και ότι η απόφαση δεν απο­τε­λεί τρο­χο­πέδη για την επέν­δυση, δεν βρίσκει σύμφωνο τον κ. Αγγε­λιάδη.

Σε κάθε περί­πτωση, με προ­σκόμ­ματα που υψώ­νο­νται εκ των έσω και βρα­χυ­κυ­κλώ­νουν ακόμη και το κυβερ­νη­τικό επι­τε­λείο, προ­χω­ρεί συνο­λικά το σχέδιο ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεων της κυβέρ­νη­σης, ανοί­γο­ντας ένα νέο πεδίο σκληρής αντι­πα­ρά­θε­σης με την αντι­πο­λί­τευση.

Πρό­σφατη είναι εξάλλου και η παρέμ­βαση του υπουρ­γείου Πολι­τι­σμού για την υπόθεση του Ελλη­νι­κού, που πρό­κει­ται να χαρα­κτη­ρι­στεί ομοίως αρχαιο­λο­γι­κός χώρος, γεγονός που προ­κά­λεσε εκνευ­ρι­σμό και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η εικόνα για τις πραγ­μα­τι­κές προ­θέ­σεις της κυβέρ­νη­σης, ωστόσο, γίνεται ακόμη πιο θολή, καθώς στην υπόθεση του Ελλη­νι­κού έρχεται να προ­στε­θεί η νέα επίθεση του υπουρ­γού Περι­βάλ­λο­ντος κ. Πάνου Σκουρ­λέτη στον επι­κε­φα­λής του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα, η οποία συνο­δεύ­ε­ται και με τη δημόσια δια­φω­νία του αρμό­διου υπουρ­γού για το κυβερ­νη­τικό σχέδιο πώλησης του 17% της ΔΕΗ.

Ο κ. Πάνος Σκουρ­λέ­της άνοιξε παράλ­ληλο μέτωπο και με τον υπουργό Υπο­δο­μών κ. Χρήστο Σπίρτζη για τη λει­τουρ­γία των πλευ­ρι­κών σταθμών διοδίων στους κόμβους Βαρυ­μπό­μπης και Αγίου Στε­φά­νου Αττικής.

Η αμφί­σημη κυβερ­νη­τική στάση και οι ανα­δι­πλώ­σεις υπουρ­γών για το πρό­γραμμα ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεων που έχουν κατα­γρα­φεί και σε άλλες υπο­θέ­σεις (ΟΛΠ, περι­φε­ρειακά αερο­δρό­μια, επέν­δυση στην περιοχή Αφάντου στη Ρόδο) απο­δί­δο­νται σε έναν βαθμό στην εσω­κομ­μα­τική πίεση που ασκεί­ται στο Μαξίμου, αφού τα περισ­σό­τερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αρνού­νται να υιο­θε­τή­σουν τα συμ­φω­νη­θέ­ντα.

Στην αντι­πο­λί­τευση εκτι­μούν ότι οι παλι­νω­δίες οφεί­λο­νται στην αδυ­να­μία της κυβέρ­νη­σης, πρω­τί­στως λόγω ιδε­ο­λο­γι­κο­πο­λι­τι­κών αγκυ­λώ­σεων, να εγγυ­η­θεί και να στη­ρί­ξει την υλο­ποί­ηση ενός προ­γράμ­μα­τος που μπορεί να ανοίξει ανα­πτυ­ξια­κούς δρόμους.

«Οι περισ­σό­τε­ροι στην κυβέρ­νηση είναι ενα­ντίον των επεν­δύ­σεων και θα κάνουν τα πάντα για να μην γίνουν οι ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις» τόνισε τη Δευτέρα ο ανε­ξάρ­τη­τος βου­λευ­τής κ. Χάρης Θεο­χά­ρης, μιλώ­ντας στον ΣΚΑΙ.

Πάντως, ο υπουρ­γός Επι­κρα­τείας, κ. Αλέκος Φλα­μπου­ρά­ρης, προ­σπά­θησε να ρίξει τους τόνους, ασκώ­ντας κριτική στη ΝΔ για το ζήτημα του Ελλη­νι­κού.

Κατά τον Αλέκο Φλα­μπου­ράρη, οι αρχαιο­λο­γι­κοί χώροι στα 6.000 στρέμ­ματα του Ελλη­νι­κού είναι προσ­διο­ρι­σμέ­νοι και ανα­φέ­ρο­νται στην σύμβαση που έχει υπο­γρα­φεί, όπως ανα­φέ­ρο­νται και τα χαρα­κτη­ρι­σμένα ως νεότερα μνημεία που ξεπερ­νούν τα 35.000 τετρα­γω­νικά μέτρα και «είναι ανα­γκαία η επι­και­ρο­ποί­ησή του για την έκδοση του Προ­ε­δρι­κού Δια­τάγ­μα­τος και του σχεδίου ολο­κλη­ρω­μέ­νης ανά­πτυ­ξης».

Αλλά και το υπουρ­γείο Πολι­τι­σμού είχε δώσει δια­βε­βαιώ­σεις ότι η επέν­δυση θα προ­χω­ρή­σει κανο­νικά.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου 7 σχόλια

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

  1. Petros Diveris

    Είδα έκανες προσπάθεια μεγάλη να μην κάνεις ορθογραφικά πάλι. Βλέπεις Γιωργάκη, όταν δεν προσπαθείς να μιλήσεις με ύφος εφτά καρδιναλίων αλλά ως αυτό που είσαι, ένα αλήτης του κερατά δηλαδή, τότε τα καταφέρνεις. ‘Οσον αφορά τον βούρδουλα Γιωργάκη να προσέχεις γιατί μπορεί να τον βρεις σφιχτά εισηγμένο στην άλλη πλευρά του πεπτικού σου συστήματος, κι άντε μετά να τον εβγάλεις.

  2. Γιωργος

    Στους γάιδαρους δεν μιλας με ευγενεια αλλα με τον βουρλουλα γιατι χανεις τα λογια σου. Στους δε ανάγωγους , απρεπεις και ασεβεις δηθεν μορφωμένους αξιολυπητους αμαθεις σαν και σενα τους περιφρονω . Η δε υπεροψια σου είναι πολυ πιο μεγαλη και από την ιδια σου την δηθεν μορφωσι.

  3. Petros Diveris

    υγ: είσαι είναι το δεύτερο πρόσωπο, όχι “είσε”. Κατάλαβες?

  4. Petros Diveris

    Γιώργο μου εγώ αντιθέσει με τον Βαρουφάκη κατάλαβα πολώ νωρίς πως δεν σώζεται η χώρα, καθότι είναι γεμάτη με κομπλεξάρες σαν την αφεντιά σου, κι έτσι έφυγα, έφυγα πολύ νωρίς. Δεν είναι μόνο πως είναι αδύνατο να σώσει κανείς μιά χώρα στην οποία αγράμματοι σε κατηγορούν πως είσαι… πρωτευουσιάνος, λές και είναι ντροπή να είναι κανείς από την Αθήνα. Ή πως αντιμετωπίζει κανείς κόπανους που νομίζουν πως η ψευδοκαθαρεύουσα κάνει τα γαβγίσματά τους πρόζα… Το κυρίως πρόβλημα είναι γιατί να τη σώσει κανείς; για να την χαίρονται αυτοί που είναι ανάξιοι και θεωρούν όσους δεν τους αρέσει η ασχήμια σου και αμορφωσιά σους “συριζαίους¨? Όχι ρε, κράτα και τη χώρα και τις κατηγορίες σου κάτω από την αναλφάβητη ομπρέλα σου και άντε στο καλό. Άϊντε, ρίξε μιά ζεμπεκιά γλυκειά μου αρκουδίτσα, δε βλέπεις πως βαρώ το ντέφι βρε για σε, και για τις επενδύσεις σου ωρέ. Ώπα ώπα ακραιφνή μου ἄρκτε.

  5. Γιωργος

    Ευτυχως που εισε εσυ ο πρωτευουσιάνος και εχεις σωσει την χωρα όπως ο άλλος ο Βαρουφακης. Τρομαρα σου. Ας μην δουλέυαμε εμεις οι χωριατες και θα ειχες να φας τυρι και κρεας εσυ ρε λαμογιο. Κανεις τον εξυπνο με ξενα κοκκαλα ΑΛΗΤΕΣ του ΣΥΡΙΖΑ. !!!!

  6. Petros Diveris

    Μάθε γραμματική κι ορθογραφία ρε χωριάτη πριν μας βάλεις στο στόμα σου. Άντε να βοσκήσεις στα λιβαδάκια και φτιάξε και κανά τυράκι, που θα μας μιλάς εσύ για επενδύσεις και επιχειρηματικότητα.

  7. Γιωργος

    Η Ελλαδα σε αυτή την φασι με μια κουμουνιστικη κυβερνησι δεν είναι για επενδυσι. Τα κουμουνια δεν πιστευουν στην επιχειρηματικοτητα. Θελουν ολοι να ειναι ισοι ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ. Σκεφτητε λιγο , αν οι Ελληνες εχουν δουλιες ζουν καλα τι τους θελουν τους ψευτοκουμουνες του ΣΥΡΙΖΑ ;; Να τους κανουν τι ; για να τους υποσχεθουν ότι τα πραγματα δεν παν καλα και αυτοι με τα ψεμματα τους θα τα κανουν καλυτερα ; Δεν θελουν επενδύσεις , δεν θελουν αναπτυξι , δεν είναι προς το συμφέρον τους να περνουν καλα οι Ελληνες. Οσο οι Ελληνες υποφερουν αυτά τα κοπροσκυλα εχουν μελλον , οι ΑΛΗΤΕΣ.