Συνεντεύξεις

Γ. Mανέττας: «Θεωρώ πως ο συνδυασμός λόγου και μουσικής αγγίζει βαθιά τον άνθρωπο»

Ο Γιώργος Μανέττας γεννήθηκε το 1984 στη Ρόδο, όπου ζει και εργάζεται έως σήμερα, ως εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Γλωσσολογία Νοτιοανατολικής Μεσογείου, του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του ίδιου Πανεπιστημίου. Δραστηριοποιείται επίσης στον χώρο της μουσικής ως θεωρητικός, ενώ έχει εμφανιστεί και σε συναυλίες ως τραγουδιστής και πιανίστας.
Η αγάπη του για τη συγγραφή λογοτεχνικών κειμένων και πιο συγκεκριμένα μυθιστορημάτων φαντασίας και μυστηρίου, τον ώθησε στην παρακολούθηση σεμιναρίων δημιουργικής γραφής.
«Ο Λύχνος», αποτελεί την πρώτη του συγγραφική προσπάθεια έχοντας αποσπάσει ήδη πολύ θετικές κριτικές.
Στη συνέντευξή του σήμερα στη «δημοκρατική», μιλά για την απόφασή του να ασχοληθεί με την συγγραφή, τα ερεθίσματα για το πρώτο του βιβλίο και στέλνει ένα αισιόδοξο μήνυμα από τη Ρόδο, λέγοντας πως οι χιλιομετρικές αποστάσεις δεν εμποδίζουν κανέναν να κυνηγήσει το όνειρό του!


• Κύριε Μανέττα, προσφάτως κυκλοφόρησε το πρώτο σας βιβλίο, «Ο Λύχνος», το οποίο έχει αποσπάσει ήδη πολύ καλές κριτικές και θα θέλαμε να μας πείτε πώς προέκυψε η έμπνευση για την πρωτότυπη αυτή υπόθεση μυστηρίου.
Αρχικά, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δίνετε μέσα από την εφημερίδα σας, να μιλήσω για το βιβλίο μου. Η έμπνευση για τη συγγραφή του «Λύχνου» ήρθε θα έλεγα κάπως απρόοπτα, από ένα γεγονός της ζωής μου που με ταρακούνησε σαν άνθρωπο. Έτσι, μετά από αυτό, αποφάσισα να μετατρέψω την απογοήτευση σε δημιουργία και να αποτυπώσω τις σκέψεις και τα συναισθήματα που μου γέννησε εκείνο το περιστατικό, σε ένα μυθιστόρημα φαντασίας.
• Η συγγραφή ήταν κάτι που ήταν στα σχέδιά σας;
Παρόλο που ανέκαθεν λάτρευα την ανάγνωση, ομολογώ πως η ιδέα της συγγραφής δεν είχε περάσει ποτέ από το μυαλό μου, μέχρι τη στιγμή που μου δημιουργήθηκε η ανάγκη να μοιραστώ την ιστορία του «Λύχνου» με τους αναγνώστες.
• Ως εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θα λέγατε ότι δεχθήκατε επιρροές από το επάγγελμά σας για την συγγραφή του βιβλίου;
Η καθημερινή συναναστροφή μου με τα παιδιά στο σχολείο, σίγουρα συνέβαλε στην καλλιέργεια και τη συντήρηση της φαντασίας μου σε ικανοποιητικό επίπεδο. Οι μαθητές μου με την αμεσότητα και την αθωότητα που τους χαρακτηρίζει, με βοήθησαν να απλοποιήσω στο μυαλό μου πανανθρώπινες έννοιες που πραγματεύεται το βιβλίο μου και κατάφεραν να μου δώσουν επίσης, ευφάνταστες ιδέες για την εξέλιξη του βιβλίου μου.
• Μετά την επιτυχημένη πρώτη προσπάθεια, να περιμένουμε και δεύτερη;
Θεωρώ πως η δημιουργία είναι εξαιρετικά εθιστική. Όταν σε επισκεφτεί η έμπνευση και μια ιδέα στροβιλίζει στο μυαλό σου, δεν έχεις άλλη επιλογή από το να την αποτυπώσεις στο χαρτί. Αυτό το χρονικό διάστημα δουλεύω πάνω σε μια νέα ιδέα φαντασίας, βασισμένη σε έναν τοπικό θρύλο της Ρόδου, που θα εξελίσσεται ανάμεσα στο νησί μας και σε έναν παράλληλο κόσμο.


• Πέρα από την αγάπη για τα βιβλία, τρέφετε την ίδια αγάπη και για την μουσική, πώς συνδυάζονται αυτά τα δύο;
Τόσο η λογοτεχνία, όσο και η μουσική είναι τέχνες αφηγηματικές. Η μια αφηγείται με τις λέξεις και η άλλη με τη μελωδία και τον ρυθμό. Θεωρώ πως ο συνδυασμός λόγου και μουσικής, αγγίζει βαθιά τον άνθρωπο. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα σ’ αυτό που λέω, είναι τα τραγούδια. Συνδυαστικά οι δύο αυτές τέχνες, με ολοκληρώνουν ως άνθρωπο και με βοηθούν να εκφράσω αποτελεσματικότερα τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου.
• Ζείτε και εργάζεστε στη Ρόδο, μακριά από το κέντρο των εξελίξεων όπως συνηθίζουμε να λέμε για την Αθήνα, πιστεύετε ότι αυτό μπορεί να επηρεάσει την πορεία ή ακόμα την απόφαση ενός νέου ανθρώπου να ασχοληθεί με την συγγραφή βιβλίων;
Θεωρώ πως σήμερα πλέον, οι χιλιομετρικές αποστάσεις δεν εμποδίζουν κανέναν να κυνηγήσει το όνειρό του. Επιπλέον, η εξέλιξη του διαδικτύου και της τεχνολογίας, δίνει πρόσβαση σε πληροφορίες και γνώσεις, σε κάθε άνθρωπο, σε όποιο μήκος και πλάτος της γης κι αν βρίσκεται. Από προσωπική εμπειρία σας διαβεβαιώνω, πως οι πόρτες για την έκδοση ενός βιβλίου είναι ανοιχτές και οι ευκαιρίες δίνονται πλέον σε όλους, αρκεί αυτοί να έχουν στόχο, μεράκι και πείσμα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου