«Φύλλο και φτερό» κάνουν την αγορά της Ρόδου, κλιμάκια των υπηρεσιών του υπ. Οικονομικών που πραγματοποιούν ελέγχους σε επιχειρήσεις και καταστήματα για να διαπιστωθεί αν απασχολείται προσωπικό που δεν έχει δηλωθεί, με δεδομένο ότι ήδη ξεκίνησε η προετοιμασία για την νέα σεζόν.
Οι έλεγχοι, που πραγματοποιούνταν και καθ’ όλη τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, έχουν ενταθεί στο τελευταίο διάστημα με το βλέμμα στραμμένο στη νέα σεζόν, όπως ανέφεραν καταστηματάρχες στην «δημοκρατική», με έμφαση στις περιοχές που προετοιμάζονται για την έναρξη της νέας σεζόν, όπως είναι η Παλιά Πόλη και οι τουριστικές περιοχές του νησιού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κλιμάκια από την Αθήνα έχουν ήδη αφιχθεί στο νησί καθότι εκτιμάται πως πολλές επιχειρήσεις, στην έναρξη της σεζόν, δεν θα ασφαλίσουν το προσωπικό που απασχολούν και έχει σημάνει συναγερμός ενώ προετοιμάζονται πυρετωδώς για συνεχόμενους ελέγχους και σε όλη τη διάρκεια της νέας τουριστικής περιόδου.
Τα παράπονα των καταστηματαρχών πληθαίνουν, αφού όπως λένε, στοχοποιούνται μόνον συγκεκριμένες επιχειρήσεις την ίδια ώρα που η μαύρη εργασία στη Ρόδο οργιάζει σε πολλούς άλλους τομείς.
«Οι έλεγχοι έχουν επικεντρωθεί σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις, την ώρα που η μαύρη εργασία οργιάζει στη Ρόδο. Στην Παλιά Πόλη οι έλεγχοι είναι συνεχείς και ασταμάτητοι. Γιατί δεν πάνε όμως και αλλού αν ο στόχος είναι όντως να εντοπιστεί η μαύρη εργασία και όχι απλώς να κόβουν πρόστιμα; Γιατί δεν πάνε και στα νυχτερινά μαγαζιά, γιατί δεν πάνε να δουν πόσοι δουλεύουν ανασφάλιστοι στις καλλιέργειες και στις οικοδομές; Να επιβάλλονται πρόστιμα όπου εντοπίζεται παρανομία, αλλά είναι άδικο να έχουν βάλει στο στόχαστρο την Παλιά Πόλη ή άλλες τουριστικές περιοχές, μόνο και μόνο επειδή οι επιχειρήσεις είναι συγκεντρωμένες και είναι πιο εύκολο να γίνονται έλεγχο και να κόβονται πρόστιμα. Ας πάνε και λίγο παραέξω από την πόλη να δουν τι γίνεται και τι διαστάσεις έχει λάβει η μαύρη εργασία» δήλωσε στην «δημοκρατική» ιδιοκτήτης εστιατορίου στην Παλιά Πόλη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους τοπικούς παράγοντες έχει κατ΄επανάληψη γίνει λόγος για «στοχοποίηση» της νησιωτικής Ελλάδας από τα ελεγκτικά κλιμάκια. Την άποψη αυτή είχε και επισήμως καταθέσει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Πάππου, τον περασμένο Σεπτέμβριο με επιστολή του προς τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Γ. Πιτσιλή, μεταφέροντάς του την δυσαρέσκειά του επιχειρηματικού κόσμου.
Ο κ. Γ. Πάππου ανέφερε μεταξύ άλλων στην επιστολή του: «[…]Αποτελεί παράλογο η ίδια επιχείρηση να υποδέχεται κάθε τόσο, κλιμάκιο, άλλοτε από την Αθήνα, άλλοτε από την Κρήτη ή τη Ρόδο, διακόπτοντας την ομαλή λειτουργία της για να ανταποκριθεί και να υποβληθεί σε έλεγχο, χωρίς καμία βεβαίωση παραβάσεως. Υπάρχουν μυριάδες σωστών επιχειρηματιών οι οποίοι δουλεύουν, μοχθούν, προσπαθούν να είναι συνεπείς προς το κράτος, πληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις και δεν είναι δυνατόν να μπαίνουν κάθε χρόνο στο στόχαστρο. Η επιχειρηματική μας κοινότητα, δεν αμφισβητεί την αναγκαιότητα των ελέγχων στην αγορά κατά της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής. Δεν καλλιεργούμε την ατιμωρησία. Ζητούμε οι συγκεκριμένοι επιβεβλημένοι έλεγχοι να πραγματοποιούνται με σχεδιασμό και συνεννόηση των διαφορετικών κλιμακίων, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα επαναλαμβανόμενων ελέγχων και αλληλοκάλυψης στις ίδιες επιχειρήσεις».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν οι δηλώσεις και του περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου, ο οποίος είχε κάνει λόγο για στοχοποίηση με σκοπό μας παρουσιάσουν ως κλέφτες στην υπόλοιπη χώρα, για να καταφέρουν να ανοίξουν μέτωπο και να διχάσουν τους κατοίκους, ώστε να καταργηθούν πιο εύκολα οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ.
«Το καλοκαίρι είχαμε επιχειρηματία που υπεβλήθη σε 11 ελέγχους μέσα σε μια εβδομάδα! Εγινε στοχοποίηση της περιοχής μας, αρκετά μας δυσφήμισαν. Για να μας πάρουν τους μειωμένους συντελεστές – επειδή εγώ σκέφτομαι λίγο πονηρά, όχι τόσο όσο αυτοί, αλλά λίγο πονηρά- ήθελαν πρώτα να μας ενοχοποιήσουν, για να μας παρουσιάσουν ως κλέφτες! Μόνο κλέφτες δεν είμαστε στα νησιά σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα με βάση τα στατιστικά στοιχεία κι αυτό το λέω για να το ακούνε οι νησιώτες! Πρέπει να σταματήσουμε να αυτομαστιγωνόμαστε. Αρκετά μας τιμωρούν διάφοροι που δεν έχουν το δικαίωμα, να μην το κάνουμε κι εμείς στους εαυτούς μας», είχε δηλώσει ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου.
Την ίδια άποψη είχε και ο γενικός γραμματέας του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Νίκος Παπασταματίου ο οποίος με δηλώσεις του στη «δ» είχε επισημάνει κατ΄επανάληψη ότι οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας είναι αυτές που στηρίζουν την ελληνική οικονομία και θα πρέπει όχι μόνο να τους αναγνωριστεί, αλλά να προστατευθούν από την μειοψηφία των ελεγχόντων που δεν κάνει σωστά τη δουλειά της: «Στον ίδιο βαθμό που “λοιδορούνται” οι επιχειρηματίες των νησιών κάθε αρχή του καλοκαιριού με τις προαναγγελθείσες “αποβάσεις” των ελεγκτικών κλιμακίων, στον ίδιο βαθμό να γνωστοποιηθεί και η σύλληψη των δύο εφοριακών στη Ρόδο. Η “καραμέλα” με την φοροδιαφυγή στα νησιά και τους κακούς επιχειρηματίες και επαγγελματίες που δεν πληρώνουν τίποτα, πρέπει να σταματήσει. Υπάρχουν μυριάδες σωστών επιχειρηματιών οι οποίοι δουλεύουν, μοχθούν, προσπαθούν να είναι συνεπείς προς το κράτος, πληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις και δεν είναι δυνατόν να μπαίνουν κάθε χρόνο στο στόχαστρο του κάθε τυχάρπαστου, που κάνει δηλώσεις στις αθηναϊκές εφημερίδες και μπαίνουν πηχυαίοι τίτλοι περί οργίων φοροδιαφυγής και όλα αυτά τα στερεότυπα που διαβάζουμε κάθε χρόνο».
Περαιτέρω, ο κ. Ν. Παπασταματίου επισήμανε ότι τουριστικές περιοχές της χώρας δεν είναι μόνο τα νησιά αλλά υπάρχουν και στην ηπειρωτική χώρα θέρετρα, ωστόσο πάντα στοχοποιούνται τα νησιά που έχουν καθιερωθεί ως άντρα φοροδιαφυγής στην συνείδηση των πολιτών, επηρεάζοντας ως έναν βαθμό και το εγχώριο τουριστικό ρεύμα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ