Στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου Mediterranean, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την κοπή της πίτας του Συλλόγου Στήριξης Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου «Μαζί με Δύναμη» για τη Ζωή.
Το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων και πλήθος κόσμου που θέλησε να τιμήσει με την παρουσία του το έργο και τις δράσεις του Συλλόγου Στήριξης Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου.
Η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μαρία Κρητικού, κατά την ομιλία της ανέφερε τα εξής:
«Μια ακόμη χρονιά ξεκίνησε. Δύσκολη, όπως και οι προηγούμενες, αλλά με την ψυχή και την καρδιά μας όρθιες και αυτό είναι που έχει σημασία. Άλλος ένας χρόνος που βρίσκει την πατρίδα μας σε δύσκολους και στενούς δρόμους. Άλλος ένας δύσκολος χρόνος για τους συμπολίτες μας και ιδιαίτερα για την πλέον ευαίσθητη και ευάλωτη ομάδα, τους ασθενείς με καρκίνο. Στον Σύλλογό μας, για να δώσουμε νόημα και αξία στην ύπαρξη και την υπόστασή του, προσπαθούμε να βοηθάμε όπου και όπως εμείς μπορούμε. Προσπαθούμε να είμαστε χρήσιμες με παρεμβάσεις στα μεγάλα, αλλά και σε μικρά πρακτικά θέματα, που όμως έχουν και αυτά την σημασία τους και διευκολύνουν την απλή καθημερινότητα των ασθενών.
Όμως δεν είναι δυνατόν να τα ξέρουμε και να τα εντοπίζουμε όλα. Χρειαζόμαστε την βοήθειά σας. Έχουμε την στάση εθελοντή στο νοσοκομείο για να είμαστε δίπλα στους ανθρώπους που χειρουργούνται ή χημειοθεραπεύονται και να τους στηρίζουμε πολύπλευρα με την εμπειρία, το βίωμα μας, την αλήθεια μας. Ένας μεγάλος στόχος που επιτεύχθηκε μέσα στη χρονιά που πέρασε ήταν η λειτουργία της ογκολογικής κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου. Είναι ένα έργο που εκτός από την δύσκολη διαδικασία για την υλοποίησή του, το περίσσευμα χρόνου που έπρεπε να βρεθεί από τους εθελοντές, χρειάστηκε και μεγάλο περίσσευμα ψυχής. Οι εθελοντές μας χρειάζονται πολλές φορές να γυρίσουν πίσω σε δύσκολες εμπειρίες ή καταστάσεις που τους προκάλεσαν μεγάλο πόνο. Και πιστέψτε με, δεν μπορούν πολλοί να ανταποκριθούν σε μια τέτοια πρόκληση.
Γι΄ αυτό είμαι πολύ περήφανη για αυτούς τους εθελοντές του Συλλόγου μας. Γιατί πονάνε πολύ για να καταφέρουν να ανταποκριθούν. Παρέχουμε ακόμα δωρεάν ψυχοκοινωνική στήριξη με εξειδικευμένο, κοινωνιολόγο σε ατομικές και ομαδικές συνεδρίες.
Όλα αυτά ο Σύλλογος τα προσφέρει εντελώς δωρεάν σε όποιον τα έχει ανάγκη και στην οικογένειά του. Δεν προϋποθέτει καν την ιδιότητα του μέλους. Πώς στηρίζεται;
Εσείς όλοι με την συμμετοχή σας στις εκδηλώσεις και με την οποιαδήποτε συνεισφορά σας που διοργανώνει ο Σύλλογος, σαν την σημερινή, συνεισφέρετε και χρηματοδοτείτε αυτό που προσφέρουμε.
Από όλες αυτές τις εκδηλώσεις αντλούμε τα οικονομικά μέσα για να υποστηρίζουμε τις δράσεις μας. Κάθε ευρώ που δίνετε αποδίδεται πίσω στην τοπική κοινωνία μέσω του έργου και των δράσεών μας.
Αμέσως μετά από αυτές τις εκδηλώσεις τα τηλέφωνα του συλλόγου χτυπούν ασταμάτητα από ανθρώπους που ρωτάνε, που ενημερώνονται, που θέλουν να έρθουν για ψυχοκοινωνική υποστήριξη και ομαδικά σεμινάρια ενημέρωσης.
Για αυτές τις στιγμές ζούμε, αυτές οι στιγμές είναι που κάνουν αυτήν την προσπάθεια και όλους τους κόπους μας να αξίζουν. Αυτό είναι το κέρδος μας και η αμοιβή μας. Μας λένε ότι διοργανώνουμε events και γιορτές ζωής και χαράς, και απορούν αν μπορεί να υπάρχει χαρά σε μια αρρώστια όπως ο καρκίνος. Και εγώ σας ρωτώ, ποιον άνθρωπο θα πείσουμε ότι ο καρκίνος δεν είναι το τέλος, ότι ο καρκίνος δεν είναι θάνατος, ότι παρά την αρρώστια η ζωή συνεχίζεται, αν δεν βγούμε έξω εμείς να το υποστηρίξουμε, να το δείξουμε ζωντανά σε όλους, ότι νικήσαμε, ότι προχωράμε, ότι χαιρόμαστε τις όμορφες στιγμές της ζωής, ότι η αρρώστια μπορεί να γίνει ένα όμορφο ξεκίνημα, ότι η αρρώστια μπορεί να γίνει μια αφορμή γιορτής και χαράς.
Αν εμείς μέναμε κλεισμένες στα σπίτια και στους εαυτούς μας, ποιον άνθρωπο θα πείθαμε;
Θα νόμιζαν ότι τους κοροϊδεύουμε. Εμείς όμως είμαστε εδώ και αποδεικνύουμε αυτά που λέμε, κάθε μέρα.
Θυμόμαστε, αλλά ταυτόχρονα χαιρόμαστε την ζωή που μας χαρίστηκε
Πονάμε και ίσως καμία φορά κρυφά κλαίμε, αλλά ταυτόχρονα γελάμε, αγωνιζόμαστε, προσπαθούμε, γιορτάζουμε…… Είμαστε εδώ!
Καλή Χρονιά ME ΥΓΕΙΑ σε όλους».
Να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της εκδήλωσης, τιμήθηκαν για την προσφορά τους στο Σύλλογο:
-Οι διοργανωτές του «3ου Santa Run Rhodes»
-Ο Ηλίας Ζήσης, «Τεχνική Κατασκευαστική Εταιρεία»
-Το Εσπερινό Γυμνάσιο-Λύκειο
-Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ιαλυσού
-Ο Σύλλογος Κρητών Ρόδου «Ο Ψηλορείτης»
-Ο Σύλλογος Ροδίων «Νοιάζομαι και Πράττω»
-Ο κ. Γιώργος Οικονομάκης
-Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου
-Το Μουσικό Σχολείο Ρόδου
-Ο παθολόγος-Ογκολόγος Γιώργος Παπαδόπουλος
-Ο Σύλλογος Ποντίων Ρόδου «Ο Διγενής»
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Δ.Σ. του Συλλόγου Στήριξης Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου, δώρισε από μια εικόνα του Αγίου Παρθενίου, προστάτη των καρκινοπαθών στην εθελόντρια Κατερίνα Αγγελίδη (Le Maison de beaute) που καλύπτει τις ανάγκες των γυναικών σε περούκες και στον πρόεδρο της Ένωσης ξενοδόχων Ρόδου και υποψήφιο δήμαρχο κ. Αντώνη Καμπουράκη, για την σημαντική βοήθεια που προσφέρει στον Σύλλογο.
(Φωτογραφίες:  Σάββας Παπαδιός)

 

 

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ