Αθώος κρίθηκε χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Μιχάλης Παλαιολόγος, κατηγορούμενος για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ως ο μόνος υπόλογος, για την διαχρονική «τοξική» βόμβα για το περιβάλλον και για τους κατοίκους της Παστίδας, από την λειτουργία της παράνομης χωματερής στην περιοχή Αγιος Λουκάς, λίγα μέτρα από το μοναστήρι της Παναγιάς της Καθολικής.

Όπως έγραψε η «δημοκρατική» πρόκειται για μια χωματερή που εκτείνεται σε δεκάδες χιλιόμετρα σε δασώδη και βραχώδη περιοχή και δέχεται (!) εκατοντάδες τόνους σκουπιδιών (αστικά απόβλητα, αδρανή υλικά, ηλεκτρικές συσκευές, λάδια κλπ).
Για το συγκεκριμένο θέμα είχε ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2016 έρευνα για τον ποινικό κολασμό των υπευθύνων μετά από αναφορά του κοινοτικού συμβούλου κ. Χρήστου Φτάρα.
Καθημερινά σχεδόν, σύμφωνα με τον κ. Φτάρα, μεταβαίνουν στην περιοχή, που εξακολουθεί να παραμένει αφύλακτη, χωρίς να έχει γίνει καμία παρέμβαση για την αποκατάστασή της από τον Δήμο Ρόδου, φορτηγά που μεταφέρουν απορρίμματα και τα πετάνε ανεξέλεγκτα κατά μήκος του χωμάτινου δρόμου που έχει διανοιχτεί και οδηγεί σε κεντρικό ξέφωτο το οποίο αποτελεί και τον πυρήνα του ΧΑΔΑ.
Περιττό να σημειωθεί ότι η δυσοσμία που αναδύεται από την περιοχή είναι αφόρητη, ενώ οι μύγες κυκλοφορούν σε… σμήνη.
Η παραμονή για περισσότερα από πέντε λεπτά της ώρας στην περιοχή είναι πραγματικά ριψοκίνδυνη.
Ο κ. Φτάρας είχε δηλώσει ότι παρά τις εκκλήσεις του δεν ελήφθη κανένα μέτρο από τους αρμόδιους για την σφράγιση και αποκατάσταση του χώρου.
Υποστηρίζει μάλιστα ότι κατά μήκος του ΧΑΔΑ περνούν τα υπόγεια ρυάκια που τροφοδοτούν με νερό την περιοχή, γεγονός που έχει καταγγείλει εγγράφως στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου.
Η συγκεκριμένη χωματερή είναι εξάλλου ακόμη μια «βραδυφλεγής βόμβα», από την οποία ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξεσπάσει πυρκαγιά.
Χθες ενώπιον του δικαστηρίου παρότι διαπιστώθηκε ότι ο κ. Παλαιολόγος δεν φέρει ευθύνη για το διαχρονικό έγκλημα εις βάρος του περιβάλλοντος δεσμεύτηκε για την άμεση αποκατάσταση και σφράγιση της χωματερής.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ