ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στοιχεία – σοκ της ΕΕ: Μέχρι και 1.750 τζιχαντιστές έχουν επιστρέψει στην Ευρώπη και ετοιμάζουν επιθέσεις

news room 1 λεπτό ανάγνωση
τζιχαντιστές

Από τους Ευρω­παί­ους που πήγαν να πολε­μή­σουν στο Ιράκ και στη Συρία, 2.000 ως 2.500 παρα­μέ­νουν εκεί και τα κράτη-μέλη της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης καλού­νται να λάβουν μέτρα για την αντι­με­τώ­πιση της απειλής για την ασφά­λειά τους που εγείρει η ενδε­χό­μενη επι­στροφή των προ­σώ­πων αυτών, σύμφωνα με μια αναφορά του Συντο­νι­στή της Αντι­τρο­μο­κρα­τι­κής Δράσης της, του Ζιλ ντε Κερσόβ, η οποία περι­ήλθε σε γνώση του Γαλ­λι­κού Πρα­κτο­ρείου και του Reuters

«Οι πιο πρό­σφα­τοι αριθμοί υπο­δει­κνύ­ουν ότι επί του συνόλου των ευρω­παίων ξένων μαχητών, περίπου το 15-20% σκο­τώ­θηκε (…) το 30-35% έχει ήδη επι­στρέ­ψει και το 50% βρί­σκε­ται ακόμη στη Συρία και στο Ιράκ», σύμφωνα με το έγγραφο του ντε Κερσόβ.

Αντί­στοιχα, τα ποσοστά αυτά αντι­στοι­χούν σε 600 ως 1.000 μαχητές νεκρούς και 1.200-1.750 τζι­χα­ντι­στές που έχουν επι­στρέ­ψει.

Το ποσοστό των μαχητών που παρα­μέ­νουν στις δύο χώρες αυτές αντι­στοι­χεί σε «2.000 ως 2.500» πρόσωπα, διευ­κρι­νί­ζει ο ντε Κερσόβ στην αναφορά, που θα παρου­σια­στεί αύριο Παρα­σκευή στους υπουρ­γούς Εσω­τε­ρι­κών στις Βρυ­ξέλ­λες. Στο Συμ­βού­λιο Εσω­τε­ρι­κών Υπο­θέ­σεων θα εξε­τα­στεί η λήψη μέτρων για την αντι­με­τώ­πιση της απειλής.

Υπάρχει επίσης μια «μεγάλη ομάδα ξένων τρο­μο­κρα­τών μαχητών στις τάξεις του Ισλα­μι­κού Κράτους (ΙΚ)στη Λιβύη, οι οποίοι μπορεί να προ­σπα­θή­σουν να χρη­σι­μο­ποι­ή­σουν την εθνι­κό­τητά τους ή τους οικο­γε­νεια­κούς δεσμούς τους για να επι­στρέ­ψουν στην Ευρώπη», σημειώ­νε­ται στην αναφορά.

Αυτοί που επι­στρέ­φουν «παρα­μέ­νουν σε επαφή με (μέλη) του Daesh (σ.σ. ακρώ­νυμο του ΙΚ στα αραβικά) στις εμπό­λε­μες ζώνες μέσω ιδιω­τι­κών λογα­ρια­σμών σε ιστο­τό­πους κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης», συνε­χί­ζει το έγγραφο, επι­κρί­νο­ντας συναφώς «τη βρα­δύ­τητα της αντί­δρα­σης του Telegram (σ.σ. ενός ιστο­τό­που που επι­τρέ­πει κρυ­πτο­γρα­φη­μένη επι­κοι­νω­νία) έναντι της τζι­χα­ντι­στι­κής προ­πα­γάν­δας».

Ο ιστό­το­πος Telegram δεν έχει απα­ντή­σει στα αιτή­ματα της Europol να δια­γρα­φούν αναρ­τή­σεις που του επι­ση­μάν­θη­καν, σύμφωνα με την αναφορά, στην οποία δια­τυ­πώ­νε­ται η πρόταση προς τα κράτη μέλη της ΕΕ να «προ­σεγ­γί­σουν τις εται­ρείες που δια­χει­ρί­ζο­νται ιστο­τό­πους κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης (όπως ο Telegram) ως εταί­ρους στη δράση τους για την κατα­πο­λέ­μηση της τρο­μο­κρα­τίας».

Ακόμη, ο ντε Κερσόβ ανα­μέ­νε­ται να προ­τεί­νει τη βελ­τί­ωση και την επέ­κταση της ανταλ­λα­γής πλη­ρο­φο­ριών εντός της ΕΕ, καθώς επίσης και με τις και με την Τουρκία.

«Είναι σημα­ντικό να ανταλ­λάσ­σουμε πλη­ρο­φο­ρίες για τα πρόσωπα που επι­στρέ­φουν, που βρί­σκο­νται ήδη στην Ευρώπη, αυτούς που μετα­κι­νού­νται και αυτούς που βρί­σκο­νται ακόμη στις εμπό­λε­μες ζώνες», σύμφωνα με την αναφορά του ντε Κερσόβ.

«Υπάρ­χουν χον­δρικά δύο κατη­γο­ρίες ανθρώ­πων που επι­στρέ­φουν: η πλειο­νό­τητά τους που απλά γυρίζει πίσω, και εκείνοι που στέλ­νο­νται στις πατρί­δες τους με συγκε­κρι­μέ­νες απο­στο­λές, που εγεί­ρουν και τη μεγα­λύ­τερη ανη­συ­χία», υπο­γραμ­μί­ζε­ται στο έγγραφο.

Ο Ζιλ ντε Κερσόβ θα καλέσει τα κράτη μέλη της ΕΕ να ενη­με­ρώ­νουν τις βάσεις δεδο­μέ­νων τις οποίες τηρούν συχνό­τερα, αξιο­ποιώ­ντας και βιο­με­τρικά δεδο­μένα. Ακόμη, θα προ­τεί­νει την ανα­βάθ­μιση των προ­γραμ­μά­των σωφρο­νι­σμού και επα­νέ­ντα­ξης «τόσο εντός όσο και εκτός φυλακών» για τα πρόσωπα που επι­στρέ­φουν. Ανάμεσα στις προ­τά­σεις που σχε­διά­ζει να κάνει ο Ζιλ ντε Κερσόβ είναι να προ­σφέ­ρε­ται σε μετα­με­λη­μέ­νους τζι­χα­ντι­στές που έχουν επι­στρέ­ψει ή θα επι­στρέ­ψουν πιο επιει­κής μετα­χεί­ριση εάν δίνουν πλη­ρο­φο­ρίες στα στελέχη των υπη­ρε­σιών επι­βο­λής του νόμου.

.topontiki.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.