ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οδήγηση: Δυο στους τρεις Έλληνες περνάνε με κόκκινο – Τι έδειξε έρευνα

news room 3 λεπτά ανάγνωση
AYTOKINHTA

Το Ίδρυμα VINCI Autoroutes δημο­σί­ευ­εσε τα απο­τε­λέ­σματα της 4ης έκδοσης της έρευνας για την «Κοινή χρήση του οδικού δικτύου στην Ευρώπη», που έδωσε περισ­σό­τε­ρες λεπτο­μέ­ρειες και για την οδήγηση στην Ελλάδα.

Κατ’ επέ­κταση του Βαρό­με­τρου υπεύ­θυ­νης οδή­γη­σης, η έρευνα αυτή, που διε­ξή­χθη από την Ipsos, εξε­τά­ζει συγκε­κρι­μένα τη συμπε­ρι­φορά των Ευρω­παίων που καλού­νται να αντι­με­τω­πί­σουν, στο οδικό δίκτυο, τη συνύ­παρξη δια­φο­ρε­τι­κών τρόπων μετα­κί­νη­σης.

Σοβαρά προ­βλή­ματα στην οδηγική συμπε­ρι­φορά

Τα απο­τε­λέ­σματα της έρευνας σχετικά με την Ελλάδα ανα­δει­κνύ­ουν σοβαρά προ­βλή­ματα στην οδηγική συμπε­ρι­φορά και την ασφά­λεια. Παρά το γεγονός ότι το 70% των Ελλήνων περπατά τακτικά, η χρήση ποδη­λά­του παρα­μέ­νει εξαι­ρε­τικά χαμηλή στο 10%, γεγονός που ενδέ­χε­ται να επη­ρε­ά­ζει τη συνύ­παρξη των δια­φό­ρων χρηστών του οδικού δικτύου.

Σχεδόν το 92% των Ελλήνων εκφρά­ζουν ανη­συ­χία για την επι­κίν­δυνη συμπε­ρι­φορά των άλλων, με συχνές παρα­βιά­σεις του Κώδικα Οδικής Κυκλο­φο­ρίας, όπως η μη χρήση των δια­βά­σεων από πεζούς και η χρήση κινητού από το 81% των οδηγών. Ειδι­κό­τερα, το 26% των οδηγών αυτο­κι­νή­των παρα­βιά­ζουν τις λωρίδες ποδη­λά­των, θέτο­ντας σε κίνδυνο τους ποδη­λά­τες και άλλους ευά­λω­τους χρήστες του δρόμου, κάτι που επι­δει­νώ­νει την αίσθηση ανα­σφά­λειας και δημιουρ­γεί ανάγκη για αυστη­ρό­τερη τήρηση των κανόνων και καλύ­τερη εκπαί­δευση της κοινής γνώμης.

Το 70% των Ελλήνων περπατά τακτικά, ενώ μόνο το 10% χρη­σι­μο­ποιεί ποδή­λατο.

Το 92% των πολιτών ανη­συ­χεί για επι­κίν­δυνη οδήγηση, με το 97% των οδηγών δικύ­κλων και το 93% των ποδη­λα­τών να εκφρά­ζουν φόβο για την επι­κίν­δυνη συμπε­ρι­φορά των άλλων.

Το 91% των πεζών φοβάται ότι οι οδηγοί δεν στα­μα­τούν στις δια­βά­σεις, ενώ το 88% έχει αντι­με­τω­πί­σει ενο­χλη­τική συμπε­ρι­φορά από ποδη­λά­τες και πατίνια.

Το 67% των οδηγών αυτο­κι­νή­των περνάει με κόκκινο φανάρι, ενώ το 72% των δικύ­κλων κινού­νται ή παρ­κά­ρουν σε πεζο­δρό­μια. Το 49% των οδηγών διπλο­παρ­κά­ρει τακτικά, το 35% χρη­σι­μο­ποιεί τις λωρίδες των λεω­φο­ρείων, και το 11% παρ­κά­ρει σε θέσεις για ΑμεΑ.

Το 81% των οδηγών και 66% των πεζών κάνουν χρήση κινητού ενώ κινού­νται.

Το 87% των οδηγών «πολυ-χρηστών » δηλώ­νουν ότι είναι πιο προ­σε­κτι­κοί με τους άλλους στον δρόμο.

Ανα­λυ­τικά τα συμπε­ρά­σματα για την οδήγηση στην Ελλάδα

Η έρευνα για την οδική συμπε­ρι­φορά στην Ελλάδα κατα­δει­κνύει σοβαρά ζητή­ματα σεβα­σμού και ασφά­λειας στο οδικό δίκτυο. Παρά το ότι το 70% των πολιτών περπατά τακτικά, η χρήση ποδη­λά­του παρα­μέ­νει χαμηλή στο 10%,. Η οδική συμπε­ρι­φορά στην Ελλάδα προ­κα­λεί έντονη ανη­συ­χία, με υψηλά ποσοστά φόβου και ανα­σφά­λειας μεταξύ όλων των χρηστών του δρόμου. Το 92% των πολιτών ανη­συ­χούν για την επι­κίν­δυνη οδήγηση των άλλων, με το ποσοστό να φτάνει στο 97% για τους οδηγούς μηχα­νο­κί­νη­των δικύ­κλων και στο 93% για τους ποδη­λά­τες. Οι πεζοί, επίσης, αισθά­νο­νται ανα­σφα­λείς, καθώς το 91% φοβάται ότι οι οδηγοί δεν θα στα­μα­τή­σουν στις δια­βά­σεις και το 88% έχει βιώσει ενο­χλη­τι­κές ή επι­κίν­δυ­νες συμπε­ρι­φο­ρές από ποδη­λά­τες ή χρήστες πατι­νιών

Η επι­θε­τική οδήγηση είναι άλλο ένα σοβαρό ζήτημα, με το 94% των οδηγών δικύ­κλων και το 87% των οδηγών αυτο­κι­νή­των να βιώνουν φόβο λόγω της επι­θε­τι­κό­τη­τας των άλλων. Οι παρα­βιά­σεις του Κώδικα Οδικής Κυκλο­φο­ρίας είναι εκτε­τα­μέ­νες, με το 67% των οδηγών αυτο­κι­νή­των να δηλώνει ότι περνάει με κόκκινο φανάρι, και υψηλά ποσοστά οδηγών μηχα­νο­κί­νη­των δικύ­κλων και ποδη­λα­τών να κινού­νται ή να παρ­κά­ρουν σε πεζο­δρό­μια, περιο­ρί­ζο­ντας τον χώρο των πεζών. Επι­πλέον, το φαι­νό­μενο του διπλο­παρ­κα­ρί­σμα­τος (49%), της κατά­λη­ψης λεω­φο­ρειο­λω­ρί­δων (35%) και των θέσεων για άτομα με ανα­πη­ρία (11%) αυξάνει τους κιν­δύ­νους.

Η χρήση κινητού εν κινήσει είναι επίσης ανη­συ­χη­τικά δια­δε­δο­μένη: το 81% των οδηγών και το 66% των πεζών χρη­σι­μο­ποιούν το κινητό τους ενώ κινού­νται, κάτι που αποσπά την προσοχή τους και αυξάνει τον κίνδυνο ατυ­χη­μά­των. Παρά τις παρα­βά­σεις, σχεδόν οι μισοί οδηγοί (49%) δηλώ­νουν ότι χρη­σι­μο­ποιούν του­λά­χι­στον ένα ακόμη μέσο μετα­κί­νη­σης, όπως μηχα­νο­κί­νητο δίκυκλο, ποδή­λατο ή πατίνι, και το 87% εξ αυτών υπο­στη­ρί­ζει ότι επι­δει­κνύει αυξη­μένη προσοχή προς τους άλλους χρήστες του οδικού δικτύου.

 

Πηγή: in.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.