Μπορεί η τουριστική σεζόν να έχει ρίξει οριστικά αυλαία, ο θαλάσσιος τουρισμός εξακολουθεί όμως να χαρίζει μικρές τονωτικές ενέσεις στην τοπική αγορά. Χθες κατέπλευσαν στο λιμάνι της Ρόδου τα κρουαζιερόπλοια Wiking Sky και Selestial Olympia που μετέφεραν περίπου 2000 επισκέπτες συνολικά.
Όλα σχεδόν τα καταστήματα της Μεσαιωνικής Πόλης λειτούργησαν χθες, προσδοκώντας να κάνουν «σεφτέ» για να κλείσουν τρύπες. Όπως δηλώνουν οι καταστηματάρχες, τα οικονομικά αποτελέσματα της φετινής σεζόν δεν ήταν τα προσδοκώμενα. Παρά την μεγάλη αύξηση των επισκεπτών, η εμπορική κίνηση δεν τονώθηκε. Επιρρίπτουν ευθύνες στη δημοτική αρχή για τη μεγάλη μείωση των δεικτών του θαλάσσιου τουρισμού και για την «αναρχία» που επικρατεί εντός των τειχών με το παρεμπόριο να οργιάζει!
Ο κ. Φώτης Μαχραμάς, ή αλλιώς “The king of bags”, δραστηριοποιείται στην αγορά της Παλιάς Πόλης εδώ και 27 χρόνια. Δηλώνει ότι ο φετινός Αύγουστος ήταν ο χειρότερος όλων.
«Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι είχαμε πάρα πολύ κόσμο φέτος. Παρά την αυξημένη κίνηση, οι εισπράξεις δεν πήραν τα πάνω τους. Είμαστε στο απόλυτο μηδέν. Ο Αύγουστος, η περίοδος αιχμής δηλαδή της τουριστικής σεζόν, ήταν ο χειρότερος όλων των εποχών. Δεν είναι τυχαίο που σήμερα με μόλις δύο κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι, είναι ανοιχτά όλα σχεδόν τα καταστήματα! Στα προβλήματα της Μ. Πόλης δεν χρειάζεται να αναφερθούμε. Είναι γνωστά και όλοι θα τα παράβλεπαν εάν η εμπορική κίνηση ήταν καλή. Η φτώχεια όμως φέρνει γκρίνια…».
Η κα Βάσω Ταλαδιανού δηλώνει ότι είναι αδικαιολόγητη η επιμονή της δημοτικής αρχής να μη δίνει κίνητρα στις πλοιοκτήτριες εταιρείες ώστε να συμπεριλάβουν τη Ρόδο στο πρόγραμμά τους.
Αναλυτικότερα αναφέρει: «Για τα οικονομικά αποτελέσματα της φετινής σεζόν δεν μπορώ να δώσω συγκεκριμένη απάντηση. Δεν ήταν ούτε καλύτερη αλλά ούτε και χειρότερη από πέρυσι. Από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Παλιάς Πόλης είναι η μείωση των κρουαζιερόπλοιων. Δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί η δημοτική αρχή επιμένει να μη δίνει κίνητρα στις εταιρείες ώστε να συμπεριλάβουν τη Ρόδο στο πρόγραμμά τους; Γιατί επιμένουμε στα υψηλά τέλη ελλιμενισμού και στις ακριβές τιμές νερού, όταν οι ανταγωνιστές μας δίνουν σαφώς χαμηλότερες τιμές; Επίσης γιατί επιτρέπουν ο δήμος και όλες οι συναρμόδιες αρχές να επικρατεί αυτή η χαοτική κατάσταση στην Παλιά Πόλη με το παράνομο εμπόριο; Γιατί κανείς δεν αγγίζει όλους αυτούς τους πλανόδιους μικροπωλητές; Έχω επισκεφθεί όλο τον κόσμο σχεδόν. Τέτοια κατάσταση δεν την έχω συναντήσει πουθενά»!
Αβοήθητους στην τύχη τους δηλώνει η κα Φερενίκη Δεδεθάτου ότι έχει αφήσει η δημοτική αρχή τους καταστηματάρχες στη Μεσαιωνική Πόλη, σημειώνοντας ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να εισπράττει τα πρόστιμα από τη χρήση των κοινόχρηστων χώρων.
«Δυστυχώς κάθε σεζόν είναι χειρότερη από την προηγούμενη. Όταν πριν από 14 χρόνια ξεκίνησα την επιχειρηματική μου δραστηριότητα στην Παλιά Πόλη, δεν περίμενα ότι θα φτάναμε σε τέτοιο οριακό σημείο. Πλέον εργαζόμαστε για να πληρώνουμε μόνο τα ενοίκια, τις υποχρεώσεις και τα πρόστιμα για τους κοινόχρηστους χώρους (αναγκαστικά αφού ο χώρος που αναλογεί στην επιχείρηση δεν αρκεί ούτε για ένα τραπέζι με δύο καθίσματα) στο δήμο, ένα δήμο ο οποίος έχει αφήσει την Παλιά Πόλη έρμαιο της τύχης της, που δεν παίρνει κανένα μέτρο για την ενίσχυση της κρουαζιέρας. Δυστυχώς μείναμε να παλεύουμε μόνοι μας. Γιατί δεν φροντίζει ο δήμος να δώσει κίνητρα στις πλοιοκτήτριες εταιρείες ώστε να ενισχυθούν οι προσεγγίσεις;», αναρωτήθηκε η κα Δεδεθάτου.
Και για τον κ. Γιάννη Σεΐτη η μείωση των κρουαζιερόπλοιων και των επισκεπτών δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, ενώ φαινόμενα, όπως η άγρα πελατών και η αισχροκέρδεια, εκθέτουν το σύνολο της αγοράς της Μ. Πόλης.
«Δεν μπορώ να πω ότι ήταν καλή η φετινή σεζόν για την αγορά της Παλιάς Πόλης. Η μείωση των κρουαζιερόπλοιων αποτελεί σοβαρό πλήγμα. Κάθε χρόνο ελαττώνονται οι επισκέπτες και όπως πάει, θα μείνουμε μόνοι μας… Σαν να μην έφταναν όλα αυτά υπάρχει και η άγρα πελατών που αποτελεί τη μεγαλύτερη πληγή της Παλιάς Πόλης που κανείς δεν καταφέρνει ποτέ να κλείσει. Βέβαια οφείλουμε να πούμε ότι υπάρχουν και συμπεριφορές κάποιων λίγων κακών καταστηματαρχών οι οποίοι χρεώνουν υπέρογκα ποσά στους επισκέπτες, με αποτέλεσμα να εκτίθεται ο προορισμός γενικότερα. Πρέπει πολλά να διορθωθούν για να είναι όπως πρέπει τα πράγματα», είπε ο κ. Σεΐτης.
Μόνο η κ. Βάσω Κατρανά φαίνεται ικανοποιημένη από την φετινή εμπορική κίνηση, δηλώνοντας ότι λόγω της μαζικότητας των αφίξεων οι εισπράξεις ήταν ελαφρώς καλύτερες.
«Θα έλεγα ότι φέτος ήταν κάπως καλύτερα τα πράγματα σε σύγκριση με πέρυσι. Η ποιότητα των τουριστών δεν θα έλεγα ότι ήταν καλή. Όμως λόγω των μαζικών αφίξεων δουλέψαμε λίγο περισσότερο. Εννοείται βέβαια ότι δεν έχουν ζήτηση τα ακριβά και ποιοτικά είδη, παρά μόνο τα οικονομικά και προσιτά. Προσωπικά, προσπάθησα να προσαρμοστώ στις επικρατούσες συνθήκες. Άλλωστε αυτό απαιτεί το εμπόριο, να ακολουθείς τους ρυθμούς τους», ανέφερε η κα Κατρανά.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ