“Φρένο” μπήκε στην μεγάλη επένδυση της Κρητηνίας για την κατασκευή της πρότυπης μονάδας τουρισμού Υγείας, μετά τον εντοπισμό αρχαιολογικών ευρημάτων που βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της “δ”, ο επενδυτής μετά από αυτή την εξέλιξη διέκοψε τις εργασίες και απέστειλε επιστολή προς την Αρχαιολογική Υπηρεσία, με την οποία ζητά να πληροφορηθεί σε πόσο χώρο εκτείνονται τα αρχαιολογικά ευρήματα, ώστε να αποκλεισθεί, και να επανασχεδιαστεί η μονάδα (!), προκειμένου να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος.
Όπως προκύπτει από τις ίδιες πληροφορίες, ο μεγαλοεπενδυτής, παρά την δυσφορία του για τις εξελίξεις, είναι αποφασισμένος να προχωρήσει το έργο, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από την απάντηση της Αρχαιολογίας για το χώρο που θα πρέπει να δεσμευτεί, καθώς αλλάζει άρδην ο αρχικός σχεδιασμός για την κατασκευή της πρότυπης μονάδας υγείας. Επί του παρόντος τελεί σε κατάσταση αναμονής, και σκοπεύει να έρθει στη Ρόδο μόλις λάβει την απάντηση της Αρχαιολογίας, προκειμένου να εξετάσει αν τελικώς τον συμφέρει ή όχι να προχωρήσει τις εργασίες, καθώς η δέσμευση του χώρου θα περιορίσει την έκταση της μονάδας και σε μια τέτοια περίπτωση, όλα θα πρέπει να εξεταστούν από την αρχή.
Όπως έγραψε η “δ”, η αρχική πρόθεση του επενδυτή ήταν οι εργασίες να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο του 2017 ωστόσο λόγω της γραφειοκρατίας και των ρυθμών χελώνας που ακολουθούν οι δημόσιες υπηρεσίες στην Ελλάδα, το χρονοδιάγραμμα… ξεχείλωσε κι έφτασε στις αρχές του 2019, μετά την επανέναρξη των ανασκαφών, πριν από μερικούς μήνες.
Όπως προκύπτει από τις ίδιες πληροφορίες της “δ”, ο μεγαλοεπενδυτής, γιατρός από το Ισραήλ, δέχθηκε με ανακούφιση τα νέα για την επανέναρξη των ανασκαφών που είχαν διακοπεί στο τέλος του περασμένου έτους πάλι με εντολή του, μέχρι να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο με την Αρχαιολογία.
Οι επενδυτές από το Ισραήλ και την Αμερική, όλο αυτό το διάστημα, πηγαινοέρχονται από τη Ρόδο περιμένοντας την θετική απάντηση για να ξεκινήσει η κατασκευή της μονάδας-πρότυπο, καθώς όλα είναι έτοιμα από πλευράς τους για να ξεκινήσουν τις εργασίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής, έχουν δαπανήσει περισσότερα από 200.000 ευρώ, για τις ανάγκες των ανασκαφών της Αρχαιολογίας.
Μάλιστα, οι επενδυτές έλαβαν την διαβεβαίωση δια στόματος της τότε υπουργού Πολιτισμού κ. Λυδίας Κιονόρδου με την οποία συναντήθηκαν τον περασμένο Απρίλιο στη Ρόδο στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ότι είχαν αρθεί όλα τα εμπόδια και πολύ σύντομα επρόκειτο να ξεκινήσουν οι εργασίες. Εξάλλου, η υπουργός Πολιτισμού, κατά την ομιλία της στο ξενοδοχείο Rodos Palace, στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Συνεδρίου, είχε κάνει αναφορά στην μεγάλη αυτή επένδυση, που θα δώσει “πνοή” στην ευρύτερη περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Αταβύρου, μία από τις ομολογουμένως λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές της Ρόδου.
Μάλιστα, το σχήμα των Ισραηλινών επενδυτών, είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο αλλά και με τους επιτελείς της Αρχαιολογίας στη Ρόδο, κατά την οποία “τέθηκαν επί τάπητος” όλες οι λεπτομέρειες της μεγάλης αυτής επένδυσης, που με ανυπομονησία περιμένουν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής αλλά και όλο το νησί, καθώς τα οφέλη θα είναι τεράστια.
Όπως έχει γράψει η “δ”, που ανέδειξε το όλο θέμα της μονάδας για ασθενείς που βρίσκονται στο μετεγχειρητικό στάδιο της θεραπείας σοβαρών παθήσεων, ο αρχικός σχεδιασμός ήταν η επένδυση που θα υλοποιηθεί από την εταιρεία ΑΜΑΡΤΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ Α.Ε. να εκτείνεται σε 48,16 στρέμματα στη περιοχή Αμαρτος Κρητηνίας με δυναμικότητα 135 δωματίων με 296 κλίνες. Επίσης, στα αρχικά σχέδια περιλαμβάνεται κέντρο αναζωογόνησης, καταστήματα, εστιατόριο, συνεδριακό κέντρο και αίθουσες συναντήσεων. Στον περιβάλλοντα χώρο του ξενοδοχείου ο σχεδιασμός ήταν να κατασκευαστούν χώροι άθλησης και αναψυχής με γήπεδο τένις, αμφιθέατρα, παιδότοπο και διαδρομές περιπάτου. Μάλιστα, λόγω έλλειψης κεντρικού αποχετευτικού δικτύου προβλέπεται η κατασκευή ιδιωτικής μονάδας επεξεργασίας λυμάτων με επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων υγρών, προς άρδευση χώρων πρασίνου. Στη μονάδα θα μπορούν να διαμένουν ασθενείς που βρίσκονται στο μετεγχειρητικό στάδιο της θεραπείας σοβαρών προβλημάτων υγείας.
Η σύλληψη της ιδέας έγινε από έναν Ισραηλινό, επώνυμο γιατρό, ο οποίος, όπως έγινε γνωστό, σχεδίαζε για αρκετό καιρό το όλο εγχείρημα. Η επιλογή της τοποθεσίας προέκυψε τυχαία και αποδίδεται σε θαλάσσιους αγώνες με φουσκωτά σκάφη. Το σκάφος πέρασε ανοικτά από τη θαλάσσια περιοχή της Κρητηνίας και αμέσως κέρδισε το ενδιαφέρον του γιατρού.
Η μονάδα θα ακολουθεί όλα τα πρότυπα ενεργειακής αυτονομίας. Γενικά, όλα όσα θα συνοδεύουν τη συγκεκριμένη επένδυση θα είναι πρωτοποριακής εφαρμογής και αναμένεται να προκαλέσουν το ενδιαφέρον τόσο του επιστημονικού, όσο και του τεχνικού κόσμου. Παράλληλα με τη μονάδα, θα κατασκευαστεί μικρή μαρίνα για την φιλοξενία 150 σκαφών αναψυχής.
Κρητηνία, Εμπωνας, Σιάννα, Μονόλιθος, Μαντρικό τελούν σε αναμονή της έναρξης των εργασιών, καθώς η πρωτοποριακή επένδυση, θα δώσει αναπτυξιακή πνοή στην ευρύτερη περιοχή.
Όπως υποστηρίζουν οι πρόεδροι αλλά και οι κάτοικοι, η επένδυση θα αποτελέσει την αρχή για την ανάπτυξη της περιοχής προσφέροντας σημαντικότατα οφέλη όχι μόνο στους κατοίκους των μικρών χωριών της συγκεκριμένης πλευράς του νησιού αλλά σε ολόκληρο το νησί.
Πλέον, όλοι περιμένουν με ανυπομονησία την απάντηση της Αρχαιολογίας για το χώρο που θα πρέπει να αποκλεισθεί λόγω των ευρημάτων, προκειμένου να λάβει τις τελικές του αποφάσεις ο μεγαλοεπενδυτής για το τι τελικά θα πράξει με την τεράστια αυτή επένδυση.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ