Ρεπορτάζ

Αθώοι κρίθηκαν δύο γνωστοί έμποροι για αποδοχή εικονικών τιμολογίων

Aθώοι κρίθηκαν χθες από το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου δύο γνωστοί έμποροι της Ρόδου, που κατηγορήθηκαν για αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων από κοινού κατ’ εξακολούθηση και είχαν καταδικαστεί πρωτοδίκως τον Ιανουάριο του 2016 σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών με 3ετή αναστολή.
Πιο συγκεκριμένα οι δύο κατηγορούμενοι εφέροντο το διάστημα από 1 Ιανουαρίου 2007 έως 31 Δεκεμβρίου 2007, η πρώτη ως ιδιοκτήτρια καταστήματος λιανικού εμπορίου και ο δεύτερος, ως υποκρυπτόμενο πρόσωπο, εν τοις πράγμασι διαχειριστής της επιχείρησης, να αποδέχτηκαν 11 τιμολόγια – δελτία αποστολής για αγορές εμπορευμάτων από άλλη επιχείρηση Ροδίτη, που έχει πλέον αποβιώσει, συνολικής αξίας 133.806 ευρώ.
Από τον έλεγχο του ΣΔΟΕ Νοτίου Αιγαίου είχε προκύψει ότι οι αγορές των εμπορευμάτων και συγκεκριμένα η παραγγελία, η πληρωμή τους και η παραλαβή τους είχε γίνει απευθείας από τον δεύτερο κατηγορούμενο από εταιρεία της Ιταλίας, που τα τιμολόγησε στον έτερο έμπορο της Ρόδου, ο οποίος δεν είχε καμία σχέση με την διάθεση προϊόντων του είδους αλλά και σε εταιρεία που προσομοίαζε στην επωνυμία της δικής του ήταν όμως ανύπαρκτη.
Οι μάρτυρες κατηγορίας του ΣΔΟΕ υποστήριξαν μάλιστα στο δικαστήριο ότι σκοπός των κατηγορούμενων που χρησιμοποίησαν τον ντόπιο έμπορο ως ενδιάμεσο για την συναλλαγή ήταν να εκδοθούν τιμολόγια από τον ίδιο προς τους κατηγορούμενους μεγαλύτερης αξίας έτσι ώστε να κερδίσουν από την διαφορά του ΦΠΑ.
Η συνήγορος υπεράσπισης των κατηγορούμενων κ. Γαριφαλιά Κακούρου, κατέστησε ωστόσο σαφές ότι τα τιμολόγια που εκδόθηκαν δεν ήταν εικονικά και δεν νοείται η τέλεση του αδικήματος για το οποίο κατηγορήθηκαν οι εντολείς της αφού η συναλλαγή πράγματι έγινε, οι φόροι που αντιστοιχούν σε έκαστο εκ των κατηγορουμένων αλλά και στον εκλιπόντα έμπορο που εξέδωσε τα 11 τιμολόγια καταβλήθηκαν.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου