Εντονη ανησυχία και προβληματισμό στις τάξεις των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, προκάλεσε χθες η υποβολή της πρώτης μήνυσης από κάτοικο του νησιού, που έπεσε θύμα απάτης από επιτήδειο, που φέρεται να χρέωσε με αγορές συνολικού ύψους 350 ευρώ την κάρτα ανέπαφων συναλλαγών του.
Εκφράζονται συγκεκριμένα φόβοι ότι άγνωστος δράστης με την χρήση card reader αφαιρεί χρήματα από λογαριασμούς χρεώνοντας κάρτες ανέπαφων συναλλαγών ανυποψίαστων πολιτών με δαπάνες αξίας μικρότερης των 25 ευρώ για τις οποίες δεν απαιτείται υπογραφή ή η εισαγωγή pin.
Κάρτες που φέρουν την συγκεκριμένη τεχνολογία και απωλέσθηκαν ή εκλάπησαν, μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τον ίδιο τρόπο για αγορές.
Ορισμένα card readers μπορούν μάλιστα να «διαβάσουν» κάρτες μέσα από πορτοφόλια, ενώ οι συγκεκριμένες κάρτες γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς.
Σημειώνεται πως οι «tap and go» έχουν αποτελέσει λόγο ανησυχίας και στο παρελθόν, καθώς για αγορές κάτω των 25 ευρώ δεν απαιτείται η εισαγωγή τετραψήφιου PIN ή κάποιου είδους υπογραφή και δεν απαιτείται κάποια έγκριση από τράπεζες.
Ως εκ τούτου, οι αγορές μπορεί να μην εμφανιστούν στον λογαριασμό κάποιου για ένα διάστημα αφού αναφερθεί η κλοπή ή απώλεια της κάρτας- οπότε και οι κλέφτες μπορούν να τις χρησιμοποιούν κατά βούληση.
Η τεχνολογία ανέπαφων συναλλαγών (contactless) είναι ένας άλλος τρόπος με τον οποίο η κάρτα σας ή το κινητό σας τηλέφωνο μπορεί να επικοινωνεί με το τερματικό του εμπόρου στο σημείο πώλησης (τερματικό POS). Ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός χρεωστικών, πιστωτικών και προπληρωμένων καρτών παρέχουν τη δυνατότητα διενέργειας ανέπαφων συναλλαγών.
Ανέπαφες συναλλαγές μπορούν επίσης να διενεργούνται και από ορισμένα κινητά τηλέφωνα κατόπιν σχετικής ρύθμισης. Τα κινητά τηλέφωνα μπορούν να αποθηκεύουν σε ένα εικονικό «πορτοφόλι» τα στοιχεία διαφόρων καρτών ανέπαφων συναλλαγών. Έτσι, μπορείτε να επιλέγετε για τη συναλλαγή σας την κάρτα της προτίμησής σας.
Για τη διενέργεια ανέπαφων συναλλαγών η χρήση κάρτας ή κινητού τηλεφώνου είναι δυνατή χάρη στην ασύρματη τεχνολογία μικρής εμβέλειας (Near Field Communication – NFC), η οποία επιτρέπει τη μετάδοση και ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της κάρτας ή του κινητού τηλεφώνου και του τερματικού POS μέσω ραδιοφωνικού σήματος.
Για τη διενέργεια ανέπαφης συναλλαγής, αρκεί απλά να κρατήσετε την κάρτα ή το κινητό σας τηλέφωνο κοντά στο ειδικό σημείο ανάγνωσης ανέπαφων συναλλαγών του τερματικού POS του εμπόρου. Θα καταλάβετε ότι η συναλλαγή σας ολοκληρώθηκε όταν στο τερματικό εμφανιστεί η σχετική ένδειξη ή ακουστεί ένας χαρακτηριστικός ήχος. Ωστόσο, κατά διαστήματα ενδέχεται να σας ζητηθεί έλεγχος ασφαλείας. Σκοπός αυτού του περιοδικού ελέγχου είναι να διασφαλιστεί ότι ο εγκεκριμένος χρήστης που διενεργεί την πληρωμή με κάρτα ανέπαφων συναλλαγών ή κινητό τηλέφωνο είστε εσείς.
Η κάρτα ανέπαφων συναλλαγών μοιάζει σε μεγάλο βαθμό με μια συνηθισμένη κάρτα Chip & PIN, αλλά στο σχέδιο της φέρει τουλάχιστον έναν λογότυπο «ανέπαφων συναλλαγών». Κατά κανόνα, η κάρτα αυτή φέρει το ακόλουθο εμπορικό σήμα ανέπαφων συναλλαγών (Contactless Indicator).
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η ευθύνη του καταναλωτή σε περίπτωση δόλιων ή ανεπιθύμητων συναλλαγών περιορίζεται στο ποσό των 150 ευρώ, το οποίο προβλέπεται να μειωθεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2018.
Η εθνική νομοθεσία ενδέχεται να παρέχει ακόμη καλύτερη προστασία για τον καταναλωτή. Επιπλέον, ο πάροχος υπηρεσιών πληρωμών ενδέχεται να παρέχει στους πελάτες του μεγαλύτερη ή πλήρη προστασία από την ευθύνη για απάτη.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ