Συνεντεύξεις

Xρ. Eυστρατίου: «Η ανάληψη της ευθύνης είναι θεμέλιο της προσωπικής ελευθερίας»

«Η ανάληψη της ευθύνης είναι το θεμέλιο της προσωπικής ελευθερίας και της ελευθερίας των λαών». Αυτό δηλώνει σήμερα, στην πρώτη του συνέντευξη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως χωρικού αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου, ο κ. Χρήστος Ευστρατίου.
Πρώτος σε σταυρούς προτίμησης και άνθρωπος πολύ χαμηλών τόνων, ο κ. Ευστρατίου μιλάει για τα νέα του καθήκοντα, για τα θέματα πολιτικής προστασίας με τα οποία ασχολήθηκε στην προηγούμενη θητεία του, για τον κ. Γιώργο Χατζημάρκο και για τις προτεραιότητες της περιφερειακής αρχής.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Ευστρατίου, ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, σας ανέθεσε τα καθήκοντα του χωρικού αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου. Θα ήθελα να μας μιλήσετε κατ’ αρχήν για τις νέες αρμοδιότητές σας και τις προτεραιότητες που θα θέσετε εσείς προσωπικά.
Είναι μεγάλη τιμή για μένα η εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό μου ο Γιώργος Χατζημάρκος, αναθέτοντάς μου τα καθήκοντα του χωρικού αντιπεριφερειάρχη. Οι αρμοδιότητες του χωρικού αντιπεριφερειάρχη έτσι όπως προβλέπονται από τον νόμο είναι κυρίως ο συντονισμός και η εποπτεία των υπηρεσιών της περιφέρειας που λειτουργούν στα όρια του Νομού μας καθώς και ο σχεδιασμός μέτρων πολιτικής προστασίας, η πρόληψη, ετοιμότητα, αντιμετώπιση και αποκατάσταση των φυσικών και άλλων καταστροφών στα Δωδεκάνησα. Από τη στιγμή όμως που δεν έχει ολοκληρωθεί η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στους περιφερειακούς συμβούλους μπορεί να προκύψουν και αρμοδιότητες που δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω ακόμα.
Με τα θέματα πολιτικής προστασίας ασχολήθηκα και στην προηγούμενή μου θητεία. Έκτακτα καιρικά συμβάντα όπως η μεγάλη νεροποντή στη Σύμη αλλά και μικρότερης κλίμακας πλημμύρες, κατολισθήσεις, σφοδροί άνεμοι στα νησιά μας είναι πολύ πιθανό να μας προβληματίσουν και στο μέλλον εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Δεν πρέπει να ξεχνούμε επίσης ότι ζούμε σε σεισμογενή περιοχή και θα πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή για την έγκαιρη αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Οι φωτιές που κατά γενική ομολογία αντιμετωπίστηκαν με συντονισμένες δράσεις χωρίς να προκαλέσουν εκτεταμένες ζημιές στο φυσικό μας πλούτο δεν μπορεί να είναι εκτός της ατζέντας μας. Δυστυχώς τα ζητήματα πολιτικής προστασίας δεν είναι πεπερασμένα, διαρκώς αναδύονται νέες απειλές για την ασφάλεια των πολιτών, τεχνολογικά ατυχήματα, βιολογικοί, χημικοί κίνδυνοι κ.ά. Οφείλουμε να είμαστε σε επαγρύπνηση, να καταστρώνουμε τα σχέδια μας βάσει ανάλυσης κινδύνου και να εφαρμόζουμε πολιτικές ενημέρωσης των πολιτών. Η συνεργασία μας με θεσμικούς φορείς και εθελοντικές ομάδες έχει ήδη φέρει εξαιρετικά αποτελέσματα γι’ αυτό στόχος μας είναι να ενδυναμωθεί ακόμη περισσότερο. Στηρίξαμε εμπράκτως τις συνεργασίες αυτές τόσο με τη διάθεση υλικών πόρων όσο και με την σύναψη προγραμματικών συμβάσεων όπως στην περίπτωση της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ.
Σχετικά με τον συντονισμό και την εποπτεία των Υπηρεσιών μας, αναγνωρίζουμε ότι ο φόρτος εργασίας των υπαλλήλων μας αυτή τη στιγμή είναι μεγάλος δεδομένου ότι δεν έχουν πληρωθεί οι κενές θέσεις υπαλλήλων που συνταξιοδοτήθηκαν ή μετατάχτηκαν. Νέες αρμοδιότητες επίσης περιήλθαν στις Περιφέρειες. Συχνά γίνεται και λόγος για απλούστευση διαδικασιών στη Δημόσια Διοίκηση. Είναι αλήθεια όμως πως οι διοικητικές διαδικασίες – έτσι όπως προκύπτουν από τα νομοθετήματα των τελευταίων ετών – είναι πολλές φορές πολύπλοκες και χρονοβόρες, δοκιμάζοντας τα όρια των υπαλλήλων και των πολιτών. Δεν είναι λίγες οι φορές που εισηγηθήκαμε τροπολογίες στην κεντρική κυβέρνηση προς όφελος των πολιτών των νησιών μας και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε. Στόχος μας θα αποτελέσει η αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών για να έρθουμε πιο κοντά στον πολίτη, κυρίως σε αυτόν που κατοικεί στα πιο απομακρυσμένα νησιά μας που δεν διαθέτουν διοικητικές δομές.
• Πάντως, στις εκλογές του περασμένου Ιουλίου πήρατε μια μεγάλη “πρωτιά” σε σταυρούς προτίμησης. Ο κόσμος τελικά επιβραβεύει το έργο που παράγουν κάποιοι από θέσεις ευθύνης;
Ο κάθε πολίτης έρχεται στην κάλπη με τη δική του οπτική, τα δικά του ιδιαίτερα κριτήρια. Θέλω να πιστεύω ότι το έργο του κάθε υποψήφιου σε συνδυασμό με το ήθος του είναι βασικά κριτήρια επιλογής των ψηφοφόρων. Όταν η επιβράβευση έρχεται σαν φυσικό αποτέλεσμα ενός έργου πιστεύω ότι σαν κοινωνία είμαστε στο σωστό δρόμο.
• Στην προηγούμενη θητεία ήσασταν εντεταλμένος σε θέματα επιχειρησιακής ετοιμότητας. Είστε ικανοποιημένος από το έργο που αφήσατε;
Πιστεύω ότι έγινε πολύ καλή δουλειά. Λειτουργήσαμε ευέλικτα και καίρια, γι αυτό φέραμε και αποτελέσματα άμεσα ορατά στους πολίτες. Εξυπηρετήσαμε άμεσα, ζητήματα και αιτήματα πολιτών πολλές φορές και εκτός αρμοδιότητάς μας. Θεωρώ ότι ο κόσμος το αντιλήφθηκε αυτό και τίμησε την παράταξή μας και εμένα προσωπικά με την ψήφο του. Ό,τι έργο έγινε σε αυτόν τον τομέα θα συνεχιστεί και δεδομένης της καλής συνεργασίας με την νέα δημοτική αρχή θα το συντονίσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να εντατικοποιηθεί και να πολλαπλασιαστεί.
Αίσιο τέλος είχε η υπόθεση με την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ. Τελικά, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συνέβαλε τα μέγιστα στην διάσωσή της;
Αναφέρθηκα και πριν στην ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ μιλώντας για τα θέματα πολιτικής προστασίας. Υποστηρίξαμε τη συνέχιση της λειτουργίας της, ένθερμα, έμπρακτα και ανοιχτά. Την κρατήσαμε 5 χρόνια τώρα ζωντανή με διαδοχικές προγραμματικές συμβάσεις. Είχαμε την πολιτική βούληση και δώσαμε λύση. Με δεδομένη την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, που κατοχυρώνει τη λειτουργία της θα διαμορφώσουμε από κοινού με το Δήμο και τους εκπροσώπους της εταιρίας το πλαίσιο των δράσεων με σκοπό την καλύτερη δυνατή αξιοποίησή της.
Κατά την άποψή σας, ποιες θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της περιφερειακής αρχής στην νέα της θητεία;
Προτεραιότητα έχουν πάντα τα έργα κρίσιμων υποδομών όπως αυτά της ύδρευσης, αποχέτευσης, οδικών δικτύων, απορριμμάτων των νησιών μας. Ηδη υπεγράφη η σύμβαση για το μεγαλύτερο δίκτυο υδατοδρομίων της χώρας, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Θα πρέπει να επενδύσουμε παράλληλα σε δράσεις που έχουν να κάνουν με το κοινωνικό κράτος και την στήριξη των πιο αδύναμων, φτωχών, άνεργων, κοινωνικά αποκλεισμένων. Η οικονομική κρίση έχει επιφέρει δυσμενείς αλλαγές στην κοινωνία μας. Πρέπει να στηρίξουμε πολίτες που βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση και να διευκολύνουμε την πρόσβαση τους στα βασικά ανθρώπινα αγαθά.
• Τι θα λέγατε σήμερα στον περιφερειάρχη που επανεκλέχθηκε με το 54% από την πρώτη Κυριακή και τους συναδέλφους σας στην παράταξη “Μπροστά το Νότιο Αιγαίο”;
Θα του ‘λεγα να παραμείνει έτσι όπως τον ξέρουμε. Ειλικρινής, άμεσος, τίμιος, ανοιχτόμυαλος, εργατικός, ευέλικτος, υπεύθυνος. Του εύχομαι να είναι υγιής και δυνατός στην νέα του θητεία για να προσφέρει τα μέγιστα στους νησιώτες μας και να δικαιώσει την επανεκλογή του. Για τους συναδέλφους μου θα χρησιμοποιήσω μια έκφραση του Γιώργου Χατζημάρκου «εμείς αγαπάμε την ευθύνη» γιατί πιστεύω ότι μας εκφράζει και μας εμπνέει. Η ανάληψη της ευθύνης είναι το θεμέλιο της προσωπικής ελευθερίας και της ελευθερίας των λαών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου