Ρεπορτάζ

Οι φοιτητές δυσκολεύονται να βρουν σπίτι στη Ρόδο!

Ξεκίνησε ο Γολγοθάς για τους πρωτοετείς φοιτητές που πέρασαν στις σχολές του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Ρόδο και τις οικογένειές τους, καθώς η αναζήτηση σπιτιού έχει εξελιχθεί πλέον σε άθλημα μεγάλων αντοχών! Τα διαθέσιμα διαμερίσματα σπανίζουν, ενώ όποια είναι σε καλή κατάσταση στις περιοχές γύρω από το κέντρο διατίθενται σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές.
Στο μεταξύ, το πανεπιστήμιο Αιγαίου που δεν διαθέτει ιδιόκτητη φοιτητική εστίαση στη Ρόδο νοικιάζει δωμάτια σε ξενοδοχεία τα οποία διαθέτει στους φοιτητές. Συνολικά, διατίθενται 151 δωμάτια, ενώ οι αιτήσεις προβλέπεται ότι θα ξεπεράσουν τις 300. Ο αριθμός των δωματίων εξαρτάται από τις διαθέσιμες υποδομές ή το ύψος του διαθέσιμου σχετικού κονδυλίου. Για την διάθεση δωματίου σε ενδιαφερόμενους και ενδιαφερόμενες ακολουθείται διαδικασία ιεράρχησης των αιτήσεων βάσει κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων.
«Ξεκινήσαμε να ψάχνουμε από χθες. Όσα σπίτια προλάβαμε να δούμε μέχρι στιγμής με την κόρη μου ήταν γύρω από το πανεπιστήμιο. Τα περισσότερα δεν ήταν σε καλή κατάσταση, ενώ έτυχε να τηλεφωνήσουμε σε ιδιοκτήτη και μέχρι να φθάσουμε στο σπίτι να έχει ήδη ενοικιαστεί. Προβλέπω ότι θα δυσκολευτούμε πολύ», δήλωσε στη “δημοκρατική” μητέρα από την Κω.
Σύμφωνα με τον κτηματομεσίτη κ. Μανώλη Κρανίδη, μισθώσεις ακινήτων στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού (τύπου Airbnb) έχουν στερήσει από την αγορά πάρα πολλά ακίνητα με αποτέλεσμα η αναζήτηση διαμερίσματος προς ενοικίαση να μην είναι πλέον καθόλου εύκολη υπόθεση.
«Όντως δεν είναι καθόλου εύκολο πλέον να βρει κανείς διαμέρισμα ή σπίτι προς ενοικίαση. Αυτό έχει να κάνει με τις μισθώσεις τύπου Airbnb που δεσμεύουν ένα μεγάλο αριθμό ακινήτων. Οι ιδιοκτήτες προτιμούν να τα εκμεταλλεύονται με αυτό τον τρόπο. Σε όλο το νησί ακόμη και στην Κατταβιά θα βρει κανείς σπίτια σε πλατφόρμες τύπου Airbnb. Προφανώς και δεν θα είναι ιδιαίτερα εύκολο φέτος για τους φοιτητές να βρουν διαμέρισμα για να νοικιάσουν. Ίσως θα έπρεπε το πανεπιστήμιο να μεριμνήσει για την ενοικίαση περισσότερων ξενοδοχείων», δήλωσε ο κ. Μανώλης Κρανίδης, μεσίτης ακινήτων.
Στο μεταξύ, λόγω της υψηλής ζήτησης και της περιορισμένης προσφοράς, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι τιμές των ενοικίων. Διαμέρισμα επιπλωμένο 76 τ.μ. με δύο υπνοδωμάτια στην περιοχή του πανεπιστημίου διατίθεται προς 550 ευρώ το μήνα.
«Είναι επόμενο λόγω της πολύ μεγάλης ζήτησης και της μικρής προσφοράς, να έχουν αυξηθεί οι τιμές των ενοικίων. Ειδικά τα διαμερίσματα στο κέντρο και γενικώς γύρω από το πανεπιστήμιο, που είναι σε καλή κατάσταση, κοστίζουν ακριβότερα», είπε ο κ. Κρανίδης.
Φυσικά, δεν είναι μόνο οι φοιτητές που αγωνιούν για ένα… κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους. Σε λίγο καιρό θα αρχίσουν να ψάχνουν για σπίτι και οι νεοπροσληφθέντες αναπληρωτές καθηγητές οι οποίοι θα υπηρετήσουν στη Ρόδο. Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες τοποθετήσεις, ενώ και με τις μετακινήσεις των στρατιωτικών, θα προκύψουν πρόσθετες ανάγκες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου