ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκρηκτική αύξηση των παράτυπων ροών

news room 1 λεπτό ανάγνωση
μετανάστες

Ανοδο παρου­σιά­ζουν οι αφίξεις στον διά­δρομο της Αν. Μεσο­γείου (Αιγαίο, Νότια Κρήτη) το πρώτο τρίμηνο του 2024

Μέσα σε λίγες μόνο ώρες κατα­γρά­φη­καν δύο περι­στα­τικά παρά­τυ­πης μετα­νά­στευ­σης στα νότια της Κρήτης, με συνο­λικά 71 πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες, ανε­βά­ζο­ντας τον αριθμό των αφίξεων προς την περιοχή, μια μετα­να­στευ­τική δια­δρομή που από τον περα­σμένο Οκτώ­βριο επι­λέ­γε­ται κατά κόρον από τα κυκλώ­ματα δια­κι­νη­τών.

Το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης ένα σκάφος με 38 αλλο­δα­πούς, οι οποίοι ήταν όλοι άνδρες, σύμφωνα με την ανα­κοί­νωση του Λιμε­νι­κού, εντο­πί­στηκε στη θαλάσ­σια περιοχή 17,5 ναυτικά μίλια νότια της Γαύδου. Το βράδυ της ίδιας ημέρας 33 υπήκοοι τρίτων χωρών – 26 άνδρες, μία γυναίκα και έξι ανήλικα παιδιά – περι­συλ­λέ­χθη­καν από δεξα­με­νό­πλοιο πλοίο σημαίας Κομορών που έπλεε στη θαλάσ­σια περιοχή 59 ναυτικά μίλια νότια των Καλών Λιμένων Κρήτης. Είναι ενδει­κτικό πως από την αρχή του έτους μέχρι και τα τέλη Απρι­λίου του­λά­χι­στον 1.321 πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες με αφε­τη­ρία τις αφρι­κα­νι­κές ακτές, και πιο συγκε­κρι­μένα το Τομπρούκ της Λιβύης, πλή­ρω­σαν αδρά για να δια­σχί­σουν τη Μεσό­γειο και να φτάσουν στα νότια της χώρας.

Εχουν μειωθεί

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα πρό­σφατα στοι­χεία που έδωσε στη δημο­σιό­τητα ο Frontex, ο αριθμός των παρά­τυ­πων διε­λεύ­σεων των συνόρων προς την Ευρω­παϊκή Ενωση το πρώτο τρίμηνο του 2024 μειώ­θηκε κατά 12%.

Και μπορεί η Κεντρική Μεσό­γειος να ήταν η μόνη μετα­να­στευ­τική οδός που σημεί­ωσε πτώση στους εντο­πι­σμούς παρά­τυ­πων διε­λεύ­σεων (-59%), οι δια­δρο­μές της Δυτικής Αφρικής και της Ανα­το­λι­κής Μεσο­γείου όμως παρου­σί­α­σαν μεγάλες αυξή­σεις.

Μάλιστα, η Ανα­το­λική Μεσό­γειος, δηλαδή οι αφίξεις προς τα νησιά του Αιγαίου, κατέ­γραψε αύξηση 109% συγκρι­τικά με το αντί­στοιχο χρονικό διά­στημα του 2023, απο­τε­λώ­ντας έτσι το πιο ενεργό μονο­πάτι προς την ΕΕ για παρά­τυ­πους μετα­νά­στες το πρώτο τρίμηνο, με τον αριθμό των ανι­χνεύ­σεων να υπερ­δι­πλα­σιά­ζε­ται σε λίγο πάνω από 13.700.

Είναι ενδει­κτικό πως την τελευ­ταία εβδο­μάδα του Απρι­λίου, σύμφωνα με την εβδο­μα­διαία στα­τι­στική ανα­σκό­πηση της Υπατης Αρμο­στείας του ΟΗΕ για τους Πρό­σφυ­γες, 465 άτομα έφθασαν στα νησιά του Αιγαίου, με τις αφίξεις μέσω θαλάσ­σης να είναι περισ­σό­τε­ρες από αυτές που κατα­γρά­φη­καν μία εβδο­μάδα νωρί­τερα. Ο δε μέσος όρος των ημε­ρή­σιων αφίξεων στα νησιά του Αιγαίου ήταν 66. Αξίζει να σημειω­θεί πως οι αφίξεις στα νησιά τον Απρίλιο άγγιξαν τις 2.000, όταν τον ίδιο μήνα πέρυσι ο αριθμός τους δεν ξεπερ­νούσε τις 800, ενώ τον Απρίλιο του 2022 έφτανε σχεδόν τις 500.

Παρ’ όλα αυτά, βάσει των στοι­χείων του υπουρ­γείου Μετα­νά­στευ­σης και Ασύλου, τον  Μάρτιο η απο­συμ­φό­ρηση του εθνικού συστή­μα­τος ταυ­το­ποί­η­σης, κατα­γρα­φής και φιλο­ξε­νίας πολιτών τρίτων χωρών-αιτούντων άσυλο επι­τα­χύν­θηκε. Ο συνο­λι­κός αριθμός δια­με­νό­ντων πολιτών τρίτων χωρών στις 33 δομές του εθνικού συστή­μα­τος σε όλη τη χώρα μειώ­θηκε σε 23.245 τον Μάρτιο από 27.554 τον Φεβρουά­ριο, μείωση της τάξης του 15,6%. Σε σχέση με τον Ιανουά­ριο, δε, όταν οι δια­μέ­νο­ντες ανέρ­χο­νταν σε 31.367, η μείωση φθάνει το 25,9%. Την Πρω­το­μα­γιά – οπότε και υπάρ­χουν τα πιο πρό­σφατα δια­θέ­σιμα στοι­χεία – στα νησιά του Ανα­το­λι­κού Αιγαίου φιλο­ξε­νού­νται συνο­λικά 8.302 πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες, με τους 2.742 να βρί­σκο­νται στη Λέσβο.

Στελέχη πάντως του υπουρ­γείου Μετα­νά­στευ­σης και Ασύλου τόνιζαν πως έχει παρα­τη­ρη­θεί ότι, σε αντί­θεση με ό,τι συνέ­βαινε στο παρελ­θόν, οι δια­κι­νη­τές εκμε­ταλ­λεύ­ο­νται ακόμα και την κακο­και­ρία για να αυξά­νουν τη μετα­να­στευ­τική πίεση.

Υπο­γραμ­μί­ζε­ται ωστόσο ότι η συνεχής επι­βά­ρυνση του διε­θνούς περι­βάλ­λο­ντος, ιδίως περι­με­τρικά της Ελλάδας, από την Ουκρα­νία, τη Μέση Ανατολή και το Σαχέλ, δεν επι­τρέ­πει κανέναν εφη­συ­χα­σμό. «Αλλωστε, η μετα­να­στευ­τική πίεση είναι σήμερα ιδιαί­τερα υψηλή στην Κύπρο από τον Λίβανο, στην Ιταλία από τη Βόρεια Αφρική και στα Κανάρια Νησιά της Ισπα­νίας από τη Δυτική Αφρική» ανα­φέ­ρουν στελέχη του υπουρ­γείου.

Πηγή tanea.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.