Τοπικές Ειδήσεις

«Πονοκέφαλος» για τους ξενοδόχους τα μοριακά τεστ στους τουρίστες

Κομφούζιο επικρατεί λίγο πριν το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου στη Ρόδο, σχετικά με τη διενέργεια των μοριακών test των πελατών σε ξενοδοχεία και καταλύματα (όπου απαιτούνται με βάση τα ισχύοντα πρωτόκολλα στις χώρες τους) καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ένας αγώνας δρόμου προκειμένου να επιλυθούν διαδικαστικά ζητήματα αλλά και να διαμορφωθεί η τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθείται.
Ο όγκος των pcr test που θα πρέπει να διενεργηθεί στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου είναι μεγάλος και είναι ισχυρό το ενδεχόμενο να μην μπορούν τα μικροβιολογικά εργαστήρια του νησιού να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις και στον απαραίτητο χρόνο, προκειμένου να μπορούν οι επισκέπτες να ταξιδέψουν πίσω στις χώρες τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατικής» ήδη πολλοί ξενοδόχοι αναζητούν λύσεις και εκτός Ρόδου, σε μεγαλύτερα μικροβιολογικά εργαστήρια των Αθηνών προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν εντός του προβλεπόμενου χρόνου στην ανάγκη να έχουν οι επισκέπτες στα χέρια τους εγκαίρως το αποτέλεσμα του μοριακού τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού.
Το τοπίο παραμένει ακόμα θολό, καθώς προέκυψε ακόμα ένα μεγάλο πρόβλημα το οποίο αναζητά λύση… Ηδη μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες έχουν προχωρήσει σε προσφορές, παρέχοντας δωρεάν μοριακά test στους πελάτες που θα επιλέξουν πολυήμερα πακέτα διακοπών καθιστώντας εξαιρετικά δελεαστική την πρότασή τους, καθώς για μια τετραμελή οικογένεια το κόστος είναι αρκετά υψηλό αν λάβει κανείς υπ΄όψιν ότι κυμαίνεται από 50 έως 60 ευρώ το άτομο.

Η ενέργεια αυτή μεγάλων ξενοδοχειακών αλυσίδων προκάλεσε «πονοκέφαλο» σε εγχώριους ξενοδόχους, κυρίως στα νησιά, καθώς θα πρέπει να αναζητήσουν τρόπο για να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά την προσφορά αυτή, που απαλλάσσει τους επισκέπτες από ένα επιπλέον κόστος το οποίο δεν είναι καθόλου αμελητέο, καθώς δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα για όλους για να παρέχουν στους πελάτες τους δωρεάν test.
Η “σπαζοκεφαλιά” πάντως των μοριακών test έχει δημιουργήσει ακόμα ένα σημαντικό πρόβλημα στα πολλά που καλούνται να επιλύσουν τα ξενοδοχεία, στο νέο τοπίο που έχει διαμορφώσει ο covid-19 στον τομέα των ταξιδιών και των διακοπών. Το πρόβλημα διογκώνεται ακόμα περισσότερο, όταν μιλάμε για μικρότερα νησιά που δεν διαθέτουν μικροβιολογικά κέντρα και θα πρέπει να αναζητηθεί τρόπος διεξαγωγής των test σε μεγαλύτερα νησιά, πριν την αναχώρηση του επισκέπτη για την πατρίδα του, χωρίς ακόμα να έχει βρεθεί λύση για αυτές τις περιπτώσεις!
Παρότι, υπάρχει διάθεση από μεγάλη μερίδα επισκεπτών να ταξιδέψει και να απολαύσει ξέγνοιαστες διακοπές, ο παράγοντας των μοριακών test (όπου απαιτείται κατά την επιστροφή των τουριστών στην χώρα τους με βάση τα πρωτόκολλα που ακολουθούνται) και η χαμηλότερη προσφορά ή το μηδενικό κόστος, είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για την τελική επιλογή προορισμού και καταλύματος.
Όλα θα ξεκαθαρίσουν τις επόμενες ημέρες, έπειτα από την «τρικυμία» που προκάλεσε η δωρεάν παροχή μοριακών τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού από μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες, καθώς μπορεί το εμβόλιο κατά της Covid-19 να θεωρείται καταλυτικό για την επιστροφή στην κανονικότητα, η ανάκαμψη όμως των αεροπορικών ταξιδιών κι εν γένει του τουρισμού είναι πιο σύνθετη.
Τα PCR test παραμένουν βασικό εργαλείο για να ξεπεραστούν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια του 2021, και μέχρι τα ποσοστά των εμβολιασμών διεθνώς να τονώσουν το αίσθημα της ασφάλειας, το κόστος των test θα είναι καθοριστικό για την ανάκτηση μιας έστω μερικής κανονικότητας. Ακόμη και αν ληφθεί υπόψη ο μέσος όρος του χαμηλού κόστους, η προσθήκη τεστ PCR στα μέσα αεροπορικά εισιτήρια, αυξάνει δραματικά το κόστος πτήσης.
Σύμφωνα με υπολογισμούς, το τεστ PCR εκτιμάται ότι αυξάνει το κόστος μετακίνησης κατά 45% κι αν προστεθεί ένα ακόμη τεστ κατά την άφιξη στο αεροδρόμιο, το κόστος απλής μετάβασης ανεβαίνει κατά 90%.
Εξίσου σημαντική για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων στην Ευρώπη είναι η δημιουργία Πράσινου Ψηφιακού Πιστοποιητικού ως αποδεικτικού ότι ένα άτομο έχει εμβολιαστεί κατά της νόσου, έχει υποβληθεί σε εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα ή έχει αναρρώσει, με κωδικό QR ώστε να διασφαλίζεται η γνησιότητά του, για το οποίο την περασμένη εβδομάδα οι εκπρόσωποι των κρατών-μελών της Ε.Ε. συμφώνησαν επί των κατευθυντήριων γραμμών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου