Σειρά παρεμβάσεων στα Κοιμητήρια Ρόδου, σχεδιάζει η δημοτική αρχή Ρόδου, αρχής γενομένης από την κατασκευή οστεοφυλακείων, όπως ενέκρινε στην πρόσφατη συνεδρίασή του το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου.
Όπως δήλωσε στην «δ» ο δημοτικός σύμβουλος και αρμόδιος για τα Κοιμητήρια Ρόδου κ. Κώστας Στυλιανού: «Οι παρεμβάσεις όσον αφορά τα οστεοφυλάκεια δρομολογούνται για το 2018. Το έργο έχει αναλάβει η ανάδοχος τεχνική εταιρεία ‘Σάββας Μακρής & ΣΙΑ Ε.Ε.’ και ο πρϋπολογισμός ανέρχεται στις 23.750,00 ευρώ συν ΦΠΑ. Η δημιουργία νέων οστεοφυλακίων κρίθηκε απαραίτητη, καθώς οι εκταφές είναι καθημερινές και πρέπει να φυλάσσονται τα οστά σε ξεχωριστό μέρος».
Ο κ. Στυλιανού είπε ακόμα ότι η δημοτική αρχή Ρόδου, προσανατολίζεται στην κατασκευή νέου κοιμητηρίου στα επόμενα χρόνια –πράγμα που δεν είναι πάντως εύκολο προς υλοποίηση και θα απαιτήσει χρόνο και χρηματοδότηση:
«Αυτή την στιγμή έχουμε εγγεγραμμένους 6.500 νεκρούς, όχι σε ισάριθμα μνήματα αφού μέσα σε πολλά από αυτά και σε οικογενειακούς τάφους, υπάρχουν από δύο έως και πέντε νεκροί. Καταλαβαίνετε ότι πλέον το πρόβλημα είναι σοβαρό και απαιτούνται λύσεις που να είναι βιώσιμες. Έχουμε περιορίσει τόσο τις αγορές όσο και τις παρατάσεις που δίδονται μόνον σε έκτακτες περιπτώσεις», όπως τόνισε.
Να σημειωθεί ότι η δημοτική αρχή είναι αρμόδια για τα ηλεκτρικά καντήλια, για την καθαριότητα στους διαδρόμους (και όχι για την καθαριότητα στα παρτέρια γύρω από τα μνήματα).
Όπως είναι γνωστό, οι εκταφές έχουν οριστεί στα έξι έως και εφτά χρόνια επειδή η Ρόδος είναι νησί και το έδαφος δεν επιτρέπει να προχωρήσει η σήψη τόσο εύκολα όσο σε άλλες περιοχές της χώρας.
Ο κ. Στυλιανού, πρόσθεσε ακόμη, ότι προγραμματίζεται να γίνει πρόσληψη ιδιωτικής εταιρείας για την φύλαξη του Κοιμητηρίου Ρόδου, καθώς τα προβλήματα, οι κλοπές και διάφορα δυσάρεστα περιστατικά που αφορούν την προσβολή των νεκρών, πρέπει να αποφευχθούν διά παντός ενώ μέσα στο επόμενο έτος, θα γίνει ανύψωση του υπάρχοντος τοιχίου για καλύτερη προστασία από τους ‘ιερόσυλους’ που μπαίνουν τις νυχτερινές ώρες και κλέβουν διάφορα αντικείμενα:
«Η κατάσταση που επικρατεί μέσα στο Κοιμητήριο Ρόδου δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Είναι πολλές οι περιπτώσεις που χάνονται πολύ συχνά, διάφορα αντικείμενα από τους τάφους (σταυροί, συρόμενα πορτάκια, καντήλια, ακόμη και μαρμάρινες πλάκες) αν και η Δημοτική Κοινότητα έχει τοποθετήσει κάμερες για να ελέγχει την κατάσταση αλλά χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουμε με τους τσιγγάνους από την πίσω πλευρά του Κοιμητηρίου από όπου εισέρχονται και αφαιρούν αντικείμενα κατά τις βραδινές ώρες. Ήδη προσανατολιζόμαστε να ανυψώσουμε τοιχίο σε όλη την περίμετρο προκειμένου να εμποδίσουμε την είσοδο. Παράλληλα, καθαρίζουμε τους διαδρόμους αφού αυτή είναι η αρμοδιότητά μας ενώ ζητήσαμε από την ΔΕΥΑΡ να μας συνδράμει για να γίνει απόφραξη στα φρεάτια», είπε ο κ. Στυλιανού.
Παραιτείται
ο Κ. Στυλιανού;
Να σημειωθεί πάντως, ότι μέχρι χτες, οι πληροφορίες της «δ» ήθελαν τον κ. Κωνσταντίνο Στυλιανού να έχει γνωστοποιήσει προς τον δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο την… παραίτησή του από τις αρμοδιότητές του σχετικά με το Κοιμητήριο, κάτι που δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί. Εάν συμβεί αυτό, τις αρμοδιότητές και την ευθύνη του Κοιμητηρίου, θα αναλάβει ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ρόδου κ. Μιλτιάδης Παγκάς.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ