Πολλά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί, καθώς το τοπίο παραμένει ‘θολό’ όσον αφορά το Λύκειο.
Σε δηλώσεις που έκανε χτες, ο πρόεδρος της Α’ ΑΛΜΕ Δωδεκανήσου κ. Ανδρέας Μαρίνος, δεν έκρυψε την ανησυχία των συναδέλφων του και του ιδίου για τις εξελίξεις –κυρίως σε ό,τι αφορά το Λύκειο.
«Για το νέο λύκειο, όπως πάει να μετεξελιχθεί, το μόνο σίγουρο είναι ότι μειώνονται τα μαθήματα ενώ θα υπάρχουν διαγωνίσματα τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο τετράμηνο, ώστε να μπορεί να βγαίνει ένας βαθμός για τις εξετάσεις. Από την άλλη, προωθούνται αλλαγές αν και ο υπουργός Παδείας δεν θέλει να υιοθετήσει την πρόταση για εξετάσεις σε δύο δόσεις (Γενάρη και Ιούνιο) ούτε και την πρόταση για την απόκτηση πτυχίου που θα είναι αναγνωρισμένο στην Ευρώπη. Πέρα των συνεχών εξαγγελιών, παρατηρούμε ότι οι εξετάσεις, τελικά, πολλαπλασιάζονται. Καταλαβαίνετε ότι όλη αυτή η κατάσταση θα δημιουργήσει πολύ μεγάλο άγχος τόσο για τους γονείς όσο και για τους μαθητές. Αυτός δεν είναι ο σκοπός του Λυκείου –να γίνει κάτι σαν εξεταστικό κέντρο» όπως ανέφερε.
Την ίδια ώρα, τα κενά παραμένουν στα νησιά της Δωδεκανήσου (30 – 40 αυτή την περίοδο) και οι διορισμοί είναι μηδενικοί –κυρίως μονίμων: «Δεν γίνονται καθόλου δεκτές αποσπάσεις, δεν γίνονται μεταθέσεις, και η κατάσταση διαιωνίζεται. Δεν είναι σωστό να γίνεται διάκριση μεταξύ πρωτευόντων και δευτερευόντων μαθημάτων. Θεωρούμε ότι όλα τα μαθήματα έχουν την ίδια σοβαρότητα. Οι μαθητές ασχολούνται μόνον με τα πρωτεύοντα μαθήματα και αυτό δεν είναι σωστό» λέει ο κ. Μαρίνος.

Άλλα προβλήματα στην εκπαίδευση
Ακόμη ένα πρόβλημα στην εκπαίδευση είναι η κατάργηση των σχολικών συμβούλων και άλλων δομών. «Αυτό είναι σοβαρό ζήτημα, διότι ο στόχος είναι πώς θα συρρικνωθεί η εκπαίδευση, πώς θα γίνει συγχώνευση σχολικών μονάδων και πώς θα συγχωνευτούν διάφορες λειτουργίες της εκπαίδευσης. «Ο υπουργός προανήγγειλε ότι θα γίνουν… 300 συγχωνεύσεις σχολείων! Αυτός είναι πολύ μεγάλος αριθμός σε όλη την Ελλάδα δημιουργώντας προβλήματα στους μαθητές. Εμείς ως Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου, προσπαθούμε να κάνουμε συναντήσεις ενημερωτικού χαρακτήρα» είπε ο κ. Μαρίνος.
Έθεσε ακόμη ως προτεραιότητα το κτηριακό για τα σχολεία κάτι που συζητήθηκε σε συνάντηση που είχε το δ.σ. με τον δήμαρχο Ρόδου, σχετικά με τις συντηρήσεις σχολικών μονάδων, του ελέγχου στατικότητας καθώς και άλλα επιμέρους ζητήματα όπως οι ανελκυστήρες, η ασφάλεια των σχολείων με φύλακες κ.λπ.
Τέλος, ο πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ εμφανίσθηκε καθησυχαστικός όσον αφορά τις πανελλήνιες εξετάσεις, εκτιμώντας πως ‘η ύλη διδάσκεται κανονικά και όλα θα γίνουν στην ώρα τους – η εκπαιδευτική κοινότητα θα τα καταφέρει να φέρει εις πέρας οποιαδήποτε αλλαγή’.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ