Τοπικές Ειδήσεις

Κατέπλευσε χθες στο λιμάνι της Ρόδου το κρουαζιερόπλοιο «Costa Diadema» – Yπό στενή επιτήρηση οι επιβάτες

Κατέπλευσε χθες το κρουαζιερόπλοιο Costa Diadema στη Ρόδο, το οποίο μετέφερε 617 επιβάτες, κυρίως γαλλικής καταγωγής, οι οποίοι ήλθαν, είδαν και απήλθαν…!
Η πλοιοκτήτρια εταιρεία, εφαρμόζει αυστηρά πρωτόκολλα λόγω του Covid-19 τα οποία υποχρεούνται να τηρούν οι επιβάτες. Στο πλαίσιο αυτό, δεν επετράπη σύμφωνα με τις πληροφορίες η αποβίβαση από το πλοίο παρά μόνο σε όσους συμμετείχαν σε οργανωμένη εκδρομή. Απαγορευόταν δε ρητά να αποκοπεί κανείς από το γκρουπ και να επισκεφθεί την αγορά ή χώρους εστίασης κλπ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε περίπτωση που κάποιος δεν ακολουθούσε το γκρουπ στην οργανωμένη ξενάγηση, δεν θα του επιτρεπόταν να επιβιβαστεί ξανά στο πλοίο.
Έτσι, χθες το πρωί, μετά την άφιξη του κρουαζιερόπλοιου, η πλειοψηφία των επιβατών μεταφέρθηκε με τουριστικά λεωφορεία στη Λίνδο και πραγματοποιήθηκαν ξεναγήσεις στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης.
Νωρίς το μεσημέρι, οι επισκέπτες επέστρεψαν στο πλοίο και παρέμειναν εκεί μέχρι να αναχωρήσει στις 8 το βράδυ για την Κρήτη. Από το πλοίο θαύμασαν οι επισκέπτες τη θέα του νησιού, όσο το πλοίο έμενε δεμένο στο λιμάνι. Κανείς από τους καταστηματάρχες στην Παλιά Πόλη, που αποτελεί τον κύριο σταθμό για τους επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων, ή ακόμη και στη Λίνδο, δεν είδε τους επισκέπτες.
Όπως δηλώνει ο πρόεδρος του σωματείου καταστηματαρχών της Μ. Πόλης Ρόδου, Βασίλης Δοντάς, οι προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων δεν έχουν κανένα νόημα να γίνονται με αυτό τον τρόπο αφού ούτε οι επισκέπτες οι ίδιοι καταφέρνουν να γνωρίσουν τον προορισμό που επισκέπτονται, αλλά ούτε και η αγορά κινείται.
«Στην Παλιά Πόλη δεν είδαμε κανένα από τους επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου. Κατανοούμε ότι λόγω της πανδημίας οι εταιρείες εφαρμόζουν αυστηρά πρωτόκολλα.
Με αυτό τον τρόπο όμως δεν έχει κανένα νόημα να γίνονται οι προσεγγίσεις. Και δεν έχει κανένα νόημα τόσο για τους ίδιους τους επισκέπτες που δεν βλέπουν σχεδόν τίποτε από τον προορισμό αλλά και για την αγορά που δεν κινείται καθόλου», είπε ο κ. Δοντάς.
Στις 22 Νοεμβρίου αναμένονται στη Ρόδο τα κρουαζιερόπλοια Poesia και Fantasy της εταιρείας MSC.
Το MSC Poesia θα προσεγγίσει ξανά το λιμάνι της Ρόδου στις 16 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για την τελευταία προγραμματισμένη προσέγγιση κρουαζιερόπλοιου για το 2020, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται στο ενδιάμεσο κάποια έκτακτη προσέγγιση.
Δεν είναι γνωστό εάν η MSC εφαρμόζει αντίστοιχα πρωτόκολλα με την Costa Cruises και εάν θα επιτραπεί στους επιβάτες των πλοίων να κυκλοφορήσουν ελεύθεροι στην αγορά. Πάντως οι προσδοκίες των ντόπιων επιχειρηματιών από την κρουαζιέρα έχουν εξανεμισθεί πλέον ολοκληρωτικά.
Η επανεκκίνηση του θαλάσσιου τουρισμού στάθηκε ανέφικτη λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Υπολογίζεται ότι το νησί θα έχει δεχθεί συνολικά 10.000 επιβάτες κρουαζιερόπλοιων το 2020 ενώ πέρυσι είχε δεχθεί 310.000.
Οι προγραμματισμένες για φέτος κατάπλοι κρουαζιερόπλοιων ξεπερνούσαν τις 330 και ήταν εξαιρετικά πιθανό για τη Ρόδο να υπερβεί τον περσινό αριθμό επισκεπτών.
Οι προσδοκίες είναι μικρές και για το 2021. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το 2021 οι επιβάτες που θα επιλέξουν διακοπές με κρουαζιερόπλοιο θα είναι σαφώς μειωμένοι καθότι οι επιπτώσεις της πανδημίας θα επηρεάσουν και την επόμενη τουριστική περίοδο.
Ωστόσο, ως γνωστόν, η κρουαζιέρα, ως κλάδος απαιτεί προγραμματισμό άνω της διετίας.
Η επανεκκίνηση έστω και… δειλά της κρουαζιέρας, είναι ένα πολύ θετικό πρώτο βήμα εν μέσω τέτοιας κρίσης που ανάγκασε τις εταιρείες να κρατήσουν δεμένα τα πλοία τους και να χάσουν τεράστια ποσά σε όλο τον κόσμο.
Περισσότερο ενθαρρυντικά, είναι ωστόσο τα μηνύματα για το 2022 σχετικά με το θαλάσσιο τουρισμό.
Οι μεγάλες εταιρείες, έχουν ολοκληρώσει τον σχεδιασμό και έχουν ανακοινώσει ήδη τα προγράμματά τους για το 2022, το οποίο κρύβει ευχάριστες εκπλήξεις.
Η Azamara Cruises αυξάνει τα ταξίδια της στην ανατολική Μεσόγειο κι έτσι τα πολυτελή πλοία της θα προσεγγίζουν, μεταξύ άλλων και τη Ρόδο. Αξίζει να σημειωθεί πως στον τομέα της κρουαζιέρας εφαρμόζονται εξαιρετικά αυστηρά μέτρα παράλληλα με την κατάθεση στα λιμάνια προορισμού του ‘’Code of COVID’’, δηλαδή τους κανόνες λειτουργίας του πλοίου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου