Με σημείο αιχμής τις κατακτήσεις στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σε διάφορους κλάδους εργαζομένων, δόθηκε χτες συνέντευξη Τύπου από το προεδρείο του Εργατικού Κέντρου Ρόδου.
Σύμφωνα με τον πρόεδρό του κ. Σάββα Χατζησάββα: «Ολοκληρώθηκε ένας κύκλος δραστηριότητας του ΕΚΡ που ξεδιπλώνεται τα τελευταία δύο χρόνια που στόχο έχει να εξασφαλίσει αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας στους εργαζόμενους της Ρόδου και να καλύπτουν τις βασικές ανάγκες τους. Ξεκινήσαμε πριν από δύο χρόνια τον αγώνα για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με το Σωματείο των Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, την οποία καταφέραμε να υλοποιήσουμε και θεωρείται μία από τις καλύτερες στην Ελλάδα. Συνεχίσαμε με πρωτοβουλίες των σωματείων και την στήριξη του ΕΚΡ, φέτος της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του Σωματείου των Ξεναγών τριετούς διάρκειας ενώ την περασμένη Τετάρτη ολοκληρώθηκε και τυπικά, η Σύμβαση των Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων. Με αυτό τον τρόπο, κλείνουμε στον κλάδο του Τουρισμού, ένα μεγάλο κεφάλαιο που αφορά τις εργασιακές σχέσεις και την επιθυμητή για όλους μας εργασιακή ειρήνη που απαιτείται για να μπορέσει η περιοχή μας να πάει μπροστά. Αυτό είναι ένα πλεονέκτημα για την περιοχή, το γεγονός πως υπάρχουν Συλλογικές Συμβάσεις σε όλους τους κλάδους του Τουρισμού που μπορεί να αποτελέσει και ένα είδος διαφήμισης των τοπικών φορέων προς το εξωτερικό. Κανένας ξένος παράγοντας δεν επενδύει σε μια περιοχή αν δεν ξέρει ότι υπάρχουν κανόνες οι οποίοι τηρούνται» όπως είπε, συγχαίροντας τον αγώνα των εργαζομένων στα Τουριστικά Λεωφορεία.
Παράλληλα, ευχαρίστησε τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας κ. Ανδρέα Νεφελούδη για την πρωτοβουλία του να καθίσουν όλες οι πλευρές στο τραπέζι του διαλόγου και να βρεθεί λύση.

Η Κλαδική Σύμβαση
Εργασίας των
Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου
Επιπλέον, ανακοίνωσε πως χτες επικυρώθηκε από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας η Κλαδική Σύμβαση Εργασίας των Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου οπότε θα σταματήσει να υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στους εργαζόμενους σε ξενοδοχεία που ανήκουν στην Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου και σε αυτά που δεν ανήκουν ώστε να είναι υποχρεωμένοι όλοι να εφαρμόζουν την σύμβαση. «Αυτό εξασφαλίζει συνθήκες ίσου ανταγωνισμού και μεταξύ των επιχειρήσεων αλλά και συνθήκες ισονομίας στους ξενοδοχοϋπάλληλους. Θέλω να καλέσω τους εργαζόμενους να είναι οι ίδιοι ‘φύλακες των δικαιωμάτων τους’. Θα πρέπει και ο καθένας ξεχωριστά να υπερασπίζεται τα δικαιώματά του και να μας καταγγέλλει τις περιπτώσεις που καταστρατηγούνται αυτά. Είμαστε σε επαφή με τον πρόεδρο του ΕΚ Λασιθίου, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα» υπογραμμίζοντας πως χτες κηρύχθηκαν ως υποχρεωτικές, οι δύο ανάλογες συμβάσεις: των Χανίων και του Λασιθίου –ενώ της Ρόδου θα συζητηθεί προς επικύρωση στις 17 Σεπτεμβρίου 2018.
Ο πρόεδρος του ΕΚΡ κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό ότι αρνείται συστηματικά να συναντήσει τις ηγεσίες των Εργατικών Συνδικάτων ενώ κάνει συσκέψεις με τον ΣΕΒ, τον ΣΕΤΕ και τους Βιομήχανους της Βόρειας Ελλάδας: «Θέλει μόνον πιστούς χειροκροτητές…»
Ο κ. Χατζησάββας είπε ακόμη πως το ΕΚΡ θα λάβει μέρος στα συλλαλητήρια στην ΔΕΘ με αντιπροσωπεία από την Ρόδο όπου θα έχουν συναντήσεις με τα Εργατικά Κέντρα Βόρειας Ελλάδας και θα συμμετέχουν σε εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν.

Το επίδομα
ανεργίας στο τραπέζι
Τέλος ο πρόεδρος του ΕΚΡ είπε πως θα επαναφέρει το ζήτημα του επιδόματος ανεργίας τόσο ως προς το ποσόν που είναι πολύ μικρό, όσο και ως προς την επέκταση (καθώς καταβάλλεται πλέον μόνον για τρεις μήνες στους ανέργους). «Αυτά θα τα θέσω στον κ. Νεφελούδη στην συνάντηση που θα έχω μαζί του την επόμενη εβδομάδα. Δεν μπορεί ο εποχιακά εργαζόμενος να αρκεστεί σε ένα επίδομα ανεργίας… πείνας τριών μηνών και 350 ευρώ. Επίσης θα δούμε και πώς πρακτικά, φέτος οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Ρόδου, δεν θα υποστούν την ταλαιπωρία που υπέστησαν πέρσι με τον ΟΑΕΔ μέχρι να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους».
*Για τους απλήρωτους εργαζόμενους της Euromedica, είπε πως «δίνουμε έναν αγώνα με σεβασμό στο αντικείμενο της κλινικής –ωστόσο πρέπει να είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων», δεσμευόμενος πως ο αγώνας θα συνεχιστεί.
Ο κ. Χατζησάββας άφησε πάντως, σαφείς «αιχμές» κατά της Επιθεώρησης Εργασίας καθώς δεν λειτούργησε όπως έπρεπε σε αυτή την περίπτωση –όπως είπε.
«Θέλω να στείλω ένα μήνυμα αισιοδοξίας στους εργαζόμενους ότι αν αγωνίζονται, αν παλεύουν, αν οργανώνονται και είναι δίπλα στο ΕΚΡ θα έχουν επιτυχία».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ