Ειδήσεις

Χαρτογράφηση της ελληνικής θαλάσσιας βλάστησης

Αίτηση συμμετοχής στη χαρτογράφηση της ελληνικής θαλάσσιας βλάστησης «Ποσειδωνία» θα υποβληθεί στο προσεχές χρονικό διάστημα από τη Διεύθυνση του Ενυδρείου Ρόδου.
Το «δρόμο» για την έναρξη της χαρτογράφησης άνοιξε η απόφαση την οποία υπέγραψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργος Καρασμάνης.
Στόχος του συγκεκριμένου έργου είναι να εντοπιστούν και να προστατευθούν οι βιότοποι των ελληνικών θαλασσών, όπως προβλέπει ο κανονισμός 1967/2006 για τα μέτρα διαχείρισης του αλιευτικού πλούτου στη Μεσόγειο. Το έργο θα ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας 2007-2013.
«Θα υποβάλουμε αίτηση για να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα. Θα είναι η πρώτη φορά που με πολύ σύγχρονα μέσα θα γίνει η χαρτογράφηση της θαλάσσιας βλάστησης στο Νότιο Αιγαίο. Στη διαθεσή μας έχουμε κάποια στοιχεία που συλλέξαμε με την υλοποίηση του προγράμματος ΑΚΤΗ. Θυμίζω πως καταγραφή είχε γίνει και πριν απο κάποια χρόνια. Τότε όμως ήταν πολύ περιορισμένα τα μέσα. Επιπλέον οι συνθήκες στο θαλάσσιο περιβάλλον μεταβάλλονται συνεχώς. Όλα όσα έχουν γίνει θα πρέπει να αποτυπωθούν προκειμένου να εξάγουν συμπεράσματα οι επιστήμονες και να υποβάλουν προτάσεις για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων», δήλωσε στη «δ» ο διευθυντής του Ενυδρείου κ. Ανδρέας Σιούλας.
Η δημόσια δαπάνη (κοινοτική και εθνική συμμετοχή) ανέρχεται σε 850.000 ευρώ εκ των οποίων το 75% αποτελεί την κοινοτική συμμετοχή μέσα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας (ΕΤΑ).
Οι ενδιαφερόμενοι δικαιούχοι – φορείς θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής μέσα σε 20 ημέρες από την ημερομηνία δημοσίευσης της πρόσκλησης στο ΦΕΚ.

Το έργο, το οποίο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2015, περιλαμβάνει τον εντοπισμό, τη χαρτογράφηση και την αποτύπωση σε ναυτικούς χάρτες, των υποθαλάσσιων λιβαδιών «Ποσειδωνίας» στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο. Περιλαμβάνει ακόμη καταγραφή των κοραλλιογενών σχηματισμών σε τέσσερις ζώνες εκμετάλλευσης κοραλλιών: Νοτιοανατολικό Αιγαίο, Βόρειο Αιγαίο, Κρητικό Πέλαγος, και Ιόνιο και τον εντοπισμό και τη χαρτογράφηση των ασβεστοφυκικών βυθών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου