ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ερώτηση Μ. Ιατρίδη για τους λιμενικούς και τους αστυνομικούς

news room 2 λεπτά ανάγνωση
Κινητοποίηση αστυνομικών στη Σύμη

Ερώτηση με την οποία ζητά να δοθεί άμεση λύση στο ζήτημα του εμβο­λια­σμού των στε­λε­χών του Λιμε­νι­κού Σώματος-Ελληνικής Ακτο­φυ­λα­κής και της Ελλη­νι­κής Αστυ­νο­μίας, που συμ­με­τέ­χουν στις επι­χει­ρή­σεις αντι­με­τώ­πι­σης παρά­νο­μης εισόδου μετα­να­στών στη χώρα, κατέ­θεσε προς τα αρμόδια Υπουρ­γεία η Μίκα Ιατρίδη.

Στην ερώτηση της, η βου­λευ­τής Δωδε­κα­νή­σου επι­ση­μαί­νει ότι δεν υπάρχει αντί­στοιχο θεσμικό πλαίσιο για τον εμβο­λια­σμό, γεγονός που θέτει σε σημα­ντικό κίνδυνο τα στελέχη του Λιμε­νι­κού Σώματος και της Αστυ­νο­μίας. Για αυτό το λόγο, η Μίκα Ιατρίδη ζητά να ληφθούν άμεσα μέτρα για την εξα­σφά­λιση των όρων υγιει­νής και ασφά­λειας των Λιμε­νι­κών και των Αστυ­νο­μι­κών, ενώ ζητά, ακόμη, να πλη­ρο­φο­ρη­θεί αν έχει υπάρξει εκτί­μηση του κόστους του εμβο­λια­σμού.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουρ­γούς:Υγείας

Δημο­σίας Τάξεως και Προ­στα­σίας του Πολίτη

Ναυ­τι­λίας και Αιγαίου

Θέμα: «Εμβο­λια­σμός στε­λε­χών Λιμε­νι­κού Σώματος-Ελληνικής Ακτο­φυ­λα­κής και Ελλη­νι­κής Αστυ­νο­μίας, που συμ­με­τέ­χουν στις επι­χει­ρή­σεις αντι­με­τώ­πι­σης παρά­νο­μης εισόδου μετα­να­στών στη χώρα».

Με βάση τη διεθνή βιβλιο­γρα­φία, η ανα­λο­γία των παρά­νο­μων μετα­να­στών που συλ­λαμ­βά­νο­νται προς το σύνολο εκείνων που εισέρ­χο­νται παρά­νομα σε μία χώρα κυμαί­νε­ται από 1 προς 2 με 1 προς 4. Αυτό συνε­πά­γε­ται πως, με βάση τα στοι­χεία των συλ­λή­ψεων κάθε χρόνο, του­λά­χι­στον 250.000 μετα­νά­στες εισέρ­χο­νται παρά­νομα στην Ελλάδα.

Στο επί­κε­ντρο αυτού του μεγάλου προ­βλή­μα­τος, βρί­σκο­νται τα στελέχη του Λιμε­νι­κού Σώματος και της Αστυ­νο­μίας, τα οποία σε καθη­με­ρινή βάση και υπό αντί­ξοες συν­θή­κες, έρχο­νται σε επαφή με τους παρά­νο­μους μετα­νά­στες που εισ­ρέ­ουν ακα­τά­παυ­στα στη χώρα μας.

Σε ευρεία σύσκεψη που έγινε για το ζήτημα της παρά­νο­μης μετα­νά­στευ­σης στη Ρόδο, στις 5 Ιουλίου 2014, ειπώ­θηκε, μεταξύ άλλων, ότι δεν υπάρχει το αντί­στοιχο θεσμικό πλαίσιο, ώστε να εξα­σφα­λί­ζε­ται ο απα­ραί­τη­τος εμβο­λια­σμός των Λιμε­νι­κών και των Αστυ­νο­μι­κών, προ­κει­μέ­νου να είναι σε θέση να αντι­με­τω­πί­ζουν τις μολυ­σμα­τι­κές ασθέ­νειες. Περαι­τέρω, το κόστος των απα­ραί­τη­των εμβο­λια­σμών είναι αρκετά υψηλό, χωρίς να εξα­σφα­λί­ζε­ται ότι θα κατα­βλη­θεί στον Λιμε­νικό ή τον Αστυ­νο­μικό το ποσό αυτό, στην περί­πτωση που πλη­ρω­θεί από το ίδιο το στέ­λε­χος.

Επειδή είναι προ­φα­νές ότι η μέριμνα από τα αρμόδια Υπουρ­γεία για την τήρηση των όρων υγιει­νής και ασφά­λειας των στε­λε­χών τους είναι ουσια­στικά ανύ­παρ­κτη. Επειδή, η εξεύ­ρεση λύσης στο σημα­ντικό ζήτημα του εμβο­λια­σμού των στε­λε­χών του Λιμε­νι­κού Σώματος και της Αστυ­νο­μίας που συμ­με­τέ­χουν στις επι­χει­ρή­σεις αντι­με­τώ­πι­σης παρά­νο­μης εισόδου μετα­να­στών στη χώρα, είναι ζωτικής σημα­σίας.

Ερω­τώ­νται οι κκ Υπουρ­γοί

Ποια άμεσα μέτρα προ­τί­θε­νται να λάβουν, ώστε να εξα­σφα­λι­στεί ο απα­ραί­τη­τος εμβο­λια­σμός των στε­λε­χών του Λιμε­νι­κού Σώματος-Ελληνικής Ακτο­φυ­λα­κής και της Ελλη­νι­κής Αστυ­νο­μίας;

Έχει υπάρξει εκτί­μηση του κόστους εμβο­λια­σμού των Λιμε­νι­κών και Αστυ­νο­μι­κών που εμπλέ­κο­νται στις αντί­στοι­χες επι­χει­ρή­σεις;

Η Ερωτώσα Βου­λευ­τής

Τσα­μπίκα (Μίκα) Ιατρίδη

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.