Οι πολίτες πρέπει να επαγρυπνούν και να απαιτούν από τις υπηρεσίες να κάνουν τη δουλειά τους

Το τελευταίο χρονικό διάστημα και λόγω της έναρξης της τουριστικής περιόδου, ο Σύλλογος μας διαπιστώνει εκτεταμένες αυθαίρετες παρεμβάσεις σε ολόκληρο το νησί, και ειδικά σε ευαίσθητες περιβαλλοντικά και αξιοποιήσιμες επιχειρηματικά περιοχές:

Παράνομες εργασίες στα «Καβουράκια»

που καταγγείλαμε αμέσως στις αρμόδιες υπηρεσίες. Δυστυχώς όμως κάποιοι αμετανόητοι, έχοντας προφανώς κάλυψη άνωθεν, δοκίμασαν να συνεχίσουν ξανά πριν μερικές μέρες το έργο τους. Κλήθηκε και επενέβη η αστυνομία για να τους σταματήσει, αλλά ήδη έχει γίνει μεγάλη ζημιά.

Παράνομες ενέργειες στην Καλλιθέα

από «επιχειρήσεις», η φύση των οποίων δεν έχει σχέση με αυτά που ορίζει ο νόμος για τις κινητές καντίνες, λόγω της προκλητικής ανοχής της πολιτείας σε όλα τα επίπεδα διοίκησης. Οι φωτογραφίες είναι αδιάψευστος μάρτυρας του πώς έχει αλλοιωθεί περιβαλλοντικά και αισθητικά η περιοχή.

Κοπή ευκαλύπτων μέσα στην Κοιλάδα των Πεταλούδων

που αριθμούσαν δεκάδες χρόνια ζωής. Δεν κατέστη δυνατόν να διαπιστωθεί ποιος έδωσε την σχετική εντολή, παρά την επικοινωνία μας με το Δήμο και το Δασαρχείο. Τα δέντρα έγιναν παγκάκια για να μας θυμίζουν το ένδοξο παρελθόν τους και την τραγική σημερινή κατάσταση. Η κοπή των δέντρων (π.χ. αν είναι νεκρά ή αποτελούν κίνδυνο) πρέπει να γίνεται με επιστημονικά κριτήρια και ακολουθώντας συγκεκριμένη διαδικασία.

Τα σοβαρά θέματα που αντιμετωπίζει η Κοιλάδα, όπως η ξηρασία, η βόσκηση από κατσίκια, η ακαταστασία κλπ (βλ. εφημ. Ροδιακή 5/5/2018) καταγγείλαμε στη συνεδρίαση του διευρυμένου οργάνου Πολιτικής Προστασίας προκαλώντας έτσι σύσκεψη των φορέων. Μόνο που με τις συσκέψεις απλά δεν λύνονται τα προβλήματα.

Εκτεταμένες παρεμβάσεις στις δυτικές ακτές του νησιού,

στον αιγιαλό και την παραλία, όπως ρήψη βράχων και δημιουργία κυματοθραυστών, κατασκευή κτισμάτων και διαμόρφωση χώρων χωρίς προφανώς να υπάρχουν οι σχετικές αδειοδοτήσεις.

Μπαζώματα ρεμάτων και απόρριψη αδρανών και άλλων υλικών σε πολλές περιοχές του νησιού.

Δυστυχώς σε πολλές από τις αυθαιρεσίες, είτε άμεσα, είτε έμμεσα, εμπλέκονται και άνθρωποι των οποίων η δουλειά είναι ακριβώς η αντίθετη, δηλαδή να προστατεύουν το περιβάλλον και να τηρούν τη νομιμότητα.

Ο Σύλλογός Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου καλεί:
 όλους τους πολίτες που διαπιστώνουν ανάλογες αυθαίρετες και παράνομες ενέργειες, είτε από μεμονωμένους ανθρώπους, είτε από επιχειρήσεις ή ακόμα και από φορείς της διοίκησης να προβαίνουν σε καταγγελίες και να ενημερώνουν το Σύλλογο.
 τις υπηρεσίες, οι οποίες συχνά επικαλούνται φόρτο εργασίας και έλλειψη προσωπικού, να προβαίνουν με τον καλύτερο και πιο γρήγορο τρόπο στις ενδεδειγμένες προληπτικές, κατασταλτικές και ενέργειες αποκατάστασης. Αν και δεν αμφισβητούμε καθόλου τους ισχυρισμούς τους, τις περισσότερες φορές οι παρανομίες παγιώνονται λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος μεταξύ καταγγελίας και παρέμβασης, αν αυτή γίνει ποτέ.

Ο Σύλλογός Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου είναι αποφασισμένος να προχωρήσει, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, σε ό, τι απαιτείται για να σταματήσει η απαράδεκτη αυτή κατάσταση στο νησί, που μας εκθέτει ως πολιτισμένη κοινωνία και ως τουριστικό προορισμό.

Οι πολίτες και οι συλλογικότητες, όμως, δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συντεταγμένη πολιτεία, η οποία διά των εκπροσώπων της φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη για την προστασία του περιβάλλοντος, σύμφωνα με το Ν1650/1986, βασικό νόμο για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και σύμφωνα και με το Σύνταγμα της χώρας μας που ρητά αναφέρει (αρθ. 24) πως «Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός».

Απέναντι στο Σύνταγμα και τους νόμους είμαστε υπόλογοι όλοι και όλες.

ΤΟ ΔΣ του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Νήσου Ρόδου

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ