Ξεκίνησαν τα προγράμματα για τις στειρώσεις των αδέσποτων ζώων (γατιών και σκυλιών) στο Δημοτικό Κυνοκομείο Ρόδου. Αυτό δήλωσε χτες στην «δημοκρατική» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Πόκκιας, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να συμβάλουν στην όλη προσπάθεια:
«Ξεκίνησαν τα προγράμματα στειρώσεων μόνον σε αδέσποτα ζώα από 1η Μαρτίου έως και 20 Απριλίου 2018 από την οργάνωση ‘Flying Cats’ στον χώρο του Δημοτικού Κυνοκομείου Ρόδου. Τα ζώα προς στείρωση τα παίρνουν εθελοντές και ελέγχουν εάν είναι πράγματι, αδέσποτα. Εάν γίνει αντιληπτό ότι είναι δεσποζόμενα, θα επιβάλλονται πρόστιμα. Προς το παρόν, ξεκινήσαμε με τα αδέσποτα γατιά και στις επόμενες εβδομάδες θα συνεχίσουμε με τα αδέσποτα σκυλιά. Οι στειρώσεις γίνονται δωρεάν και το επόμενο πρόγραμμα στειρώσεων θα ξεκινήσει στις 28 Απριλίου και θα διαρκέσει έως 14 Μαΐου 2018 από την οργάνωση ‘Daps’ πάλι στο χώρο του Δημοτικού Κυνοκομείου Ρόδου.
Τα προγράμματα των στειρώσεων θα επαναληφθούν και κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Έχω ήδη ενημερώσει και τα Τοπικά Συμβούλια στις κοινότητες να συνδράμουν σε αυτά τα προγράμματα ώστε να συλλέξουν τα αδέσποτα σκυλιά και γατιά που υπάρχουν στα χωριά κ.λπ. και να τα φέρουν για στείρωση».
Ο κ. Πόκκιας είπε ακόμη ότι προγραμματίζει την επόμενη εβδομάδα, να έχει μία συνάντηση με τους κτηνιάτρους της Ρόδου προκειμένου να ζητήσει την συνδρομή τους στην όλη προσπάθεια.

Οι έλεγχοι στα δεσποζόμενα και το Κυνοκομείο
Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Ρόδου προγραμματίζει να ξεκινήσει συστηματικούς ελέγχους με συνεργεία που θα αποτελούνται από κτηνίατρο, δημοτικούς αστυνομικούς και εθελοντές για όσους πολίτες βγάζουν βόλτα τα ζώα τους, για ηλεκτρονική ταυτοποίηση, βιβλιάριο και απορρίμματα: «Η Ρόδος πρέπει να μπει σε μια άλλη διαδικασία σε ό,τι αφορά την ζωοφιλία. Οι έλεγχοι θα γίνονται σε κοινόχρηστους χώρους, σε πλατείες, πάρκα, δημόσιους χώρους κ.λπ. Εμείς θέλουμε να ελέγξουμε και την ρύπανση που δημιουργείται από αυτά τα ζώα. Τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται θα είναι 300 – 5.000 ευρώ ενώ για κακοποίηση αυξάνεται στις 30.000 ευρώ», είπε ο κ. Πόκκιας.
Ο αντιδήμαρχος απηύθυνε για πολλοστή φορά έκκληση για υιοθεσίες καθώς το Δημοτικό Κυνοκομείο δεν έχει πια περιθώριο να φιλοξενεί τόσο μεγάλο αριθμό σκυλιών. «Ο αριθμός αυξάνεται συνεχώς. Αν και γίνονται πολλές υιοθεσίες, παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια ότι δεν περιορίζεται το φαινόμενο της εγκατάλειψης των ζώων στο Δημοτικό Κυνοκομείο. Πρέπει να καταλάβουν όλοι οι δημότες ότι δεν μπορούν να εγκαταλείπουν τα ζώα τους διότι έχουν ευθύνη» τόνισε ο κ. Πόκκιας.
Είπε ακόμη, ότι είναι στα σχέδια της δημοτικής αρχής για νέο Κυνοκομείο αλλά δεν έχει βρεθεί ακόμα ο χώρος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ