Ειδήσεις

Νέα διοίκηση στην Εθνική Τράπεζα

Κλείδωσαν οι αλλαγές στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας. Το χρίσμα και επισήμως αναμένεται να δώσει τις επόμενες μέρες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να αναλάβει καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στην Εθνική Τράπεζα ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, που είναι στέλεχος της τράπεζας από το 1996

Ενώ καθήκοντα αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου -σύμφωνα με πληροφορίες- θα αναλάβει ο Δημήτρης Καποτόπουλος, στέλεχος της ΕΤΕ.
Ο κ. Φραγκιαδάκης, που είναι από το 2009 γενικός διευθυντής Διαχείρισης Διαθεσίμων & Χρηματαγοράς της Εθνικής Τράπεζας, συγκεντρώνει όλα εκείνα τα προσόντα που τον καθιστούν ικανό να «τρέξει» την τράπεζα, μαζί με την κ. Λούκα Κατσέλη, η τοποθέτηση της οποίας στη θέση της προέδρου έχει εγκριθεί από τον SSM.

«Πράσινο φως»
Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη ο SSM έχει δώσει το «πράσινο φως» για να τοποθετηθεί CEO ο κ. Φραγκιαδάκης στην ΕΤΕ, καθώς πέρασε με επιτυχία τη διαδικασία της προφορικής και γραπτής εξέτασης. Σημειώνουμε εδώ ότι ο SSM είναι το όργανο της ΕΚΤ, που εποπτεύει τις συστημικές τράπεζες της Ευρωζώνης και είναι απαραίτητη η έγκρισή του για την αλλαγή των διοικήσεών τους. Εξάλλου προ ημερών είχε «κόψει» την υποψηφιότητα για την ίδια θέση του Γιώργου Μιχελή.
Σε ό,τι αφορά τώρα την αλλαγή των διοικήσεων στις τράπεζες, ο υπουργός Επικρατείας κ. Αλέκος Φλαμπουράρης δήλωσε πρόσφατα πως η κυβέρνηση έχει ζητήσει τις παραιτήσεις τους, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ετσι κι αλλιώς θα προχωρήσουμε στην αλλαγή τους, γιατί οι τράπεζες είναι ο μοχλός της ανάπτυξης. Οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες με μια διοίκηση υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο να χρηματοδοτήσουν μικρομεσαίες και μεσαίες επιχειρήσεις ώστε να προχωρήσει η ανάπτυξη», ενώ παραδέχθηκε ότι «υπάρχει μια εμπλοκή σε σχέση με την ΕΚΤ για την αλλαγή των διοικήσεων». Ωστόσο δεν τίθεται θέμα αλλαγών στις διοικήσεις της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank.
Υπενθυμίζουμε ότι οι αλλαγές ξεκίνησαν από τη Eurobank, στην οποία με τη σύμφωνη γνώμη του μεγαλομετόχου επενδυτή Πρεμ Γουάτσα και της κυβέρνησης, το τιμόνι της τράπεζας πέρασε στους κ. Νίκο Καραμούζη και Φωκίωνα Καραβία, αναλαμβάνοντας τις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου αντίστοιχα. Ενώ στην Τράπεζα Αττικής ο κ. Αλέξανδρος Αντωνόπουλος ανέλαβε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου (ήταν αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος) μετά την παραίτηση του κ. Γκίκα Μάναλη.
Ο κ. Φραγκιαδάκης από το 1996 ως το 2003 εργάστηκε στην Εθνική Τράπεζα, έχοντας την ευθύνη του Τομέα Παραγώγων Προϊόντων, την περίοδο 2003-2009 κατείχε τη θέση του Group Treasurer του Ομίλου και από το 2009 είναι γενικός διευθυντής Διαχείρισης Διαθεσίμων & Χρηματαγοράς της ΕΤΕ. Είναι επίσης μέλος ΔΣ στην Εθνική Χρηματιστηριακή και πρόεδρος του Hellenic Chapter του Forex Club/ACI.
Στη Νέα Υόρκη
Εχει εργαστεί στην Credit Suisse First Boston στη Νέα Υόρκη ως Proprietary Trader σε ευρύ φάσμα παραγώγων προϊόντων επί συναλλάγματος, επιτοκίων και ομολόγων αναδυόμενων αγορών. Είναι κάτοχος Bachelor of Arts in Economics από το Trinity College του Πανεπιστημίου του Cambridge (Μεγάλη Βρετανία). Επίσης, είναι κάτοχος MBA από το Wharton School of Finance.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, με εσωτερική μεταγραφή θα καλυφθεί και η θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου, την οποία θα αναλάβει ο κ. Δημήτρης Καποτόπουλος, που είναι βοηθός γενικός διευθυντής Εταιρικών Πιστοδοτήσεων Ειδικής Διαχείρισης της ΕΤΕ από τον Φεβρουάριο του 2014.
Ο κ. Καποτόπουλος εντάχθηκε στο δυναμικό της Εθνικής το 1978. Το διάστημα 1982-1992 ως αναλυτής πιστοδοτήσεων είχε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία της Διεύθυνσης Πιστοδοτήσεων Μεγάλων Επιχειρήσεων της Εθνικής Τράπεζας το 1993, στην οποία ορίστηκε αναπληρωτής διευθυντής τον Μάιο του 2008. Είναι κάτοχος πτυχίου Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια και workshops με αντικείμενο χρηματοπιστωτικά θέματα και τραπεζικές εργασίες.
Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
Ελπίδα για συναίνεση πώλησης του 40% της Finansbank από την ΕΤΕ
Την ελπίδα ότι το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα συναινέσει στην πώληση του 40% της Finansbank από την Εθνική Τράπεζα, εκφράζουν στο «Εθνος» κύκλοι του ΤΧΣ. Και περιμένουν τη νέα συνεδρίασή του μέσα στην εβδομάδα.
Τις τελευταίες μέρες έχει ξεσπάσει διαφωνία στους κόλπους του Ταμείου, ανάμεσα στην Εκτελεστική Επιτροπή και το Γενικό Συμβούλιο.
Η διευθύνουσα σύμβουλος κ. Αναστασία Σακελλαρίου, ο πρόεδρος Αν. Γάγαλης και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Γ. Κουτσός -μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής-, έχουν εισηγηθεί την πώληση του 40% της Finansbank σε δύο δόσεις. Εξάλλου η πώληση του 40% έχει πάρει το «πράσινο φως» από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, η οποία έχει εγκρίνει το επιχειρησιακό σχέδιο της Εθνικής.
Η Εκτελεστική Επιτροπή εκτιμά ότι η ΕΤΕ πρέπει να διατηρήσει το πλειοψηφικό πακέτο στην τουρκική θυγατρική της, διότι η πώληση του συνόλου των μετοχών της Finansbank οδηγεί σε απώλεια αξίας για τους μετόχους της τράπεζας.
Αντίθετη γνώμη έχουν τα 4 από τα 9 μέλη του γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ. Συγκεκριμένα οι 4 που είναι ξένοι τεχνοκράτες θεωρούν ότι πρέπει να πωληθεί το 100% της τουρκικής θυγατρικής καθώς έτσι η ΕΤΕ θα ενισχύσει σημαντικά την κεφαλαιακή της βάση. Στηρίζουν το σκεπτικό τους στην επιδείνωση των συνθηκών της ελληνικής οικονομίας και υποστηρίζουν ότι η Εθνική δεν πρέπει να διατηρήσει την τουρκική επένδυση.
Τέλος σημειώνουμε ότι τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου είναι προς το παρόν 8, καθώς ο εκπρόσωπος του ελληνικού δημοσίου παραιτήθηκε μετά τις εκλογές και δεν έχει τοποθετηθεί νέος.

Εθνος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου