Οι συντηρητικοί της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ (CDU/CSU) και οι σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς (SPD) συμφώνησαν στη συγκρότηση μείζονος κυβερνητικού συνασπισμού, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Spiegel Online.

Την είδηση επιβεβαίωσε και η βουλευτής του CDU Σεράπ Γκιουλέρ μέσω ανάρτησής της στο Twitter, την οποία συνοδεύει το εξής σχόλιο: «Το καλό αργεί να γίνει».

Union und SPD einigen sich auf Koalition. Gut Ding braucht Weile.

Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό στον ιστότοπό του, οι Σοσιαλδημοκράτες θα αναλάβουν, μεταξύ άλλων, και το υπουργείο Οικονομικών, ενώ η εφημερίδα Bild μεταδίδει πως το SPD θα αναλάβει και τα υπουργεία Εξωτερικών και Εργασίας. Το τιμόνι του νευροαλγικού υπουργείου Οικονομικών φέρεται ότι αναλαμβάνει ο Σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος του Αμβούργου, Ολαφ Σολτς, όπως μετέδωσε το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Bild, τα υπουργεία Οικονομίας και Αμυνας αναλαμβάνει το Χριστιανικό κόμμα (CDU) της Μέρκελ. Πληροφορίες θέλουν ακόμη τον Βαυαρό «σύμμαχο» της Γερμανίδας καγκελαρίου και απερχόμενο πρωθυπουργό της Βαυαρίας, Horst Seehofer, να αναλαμβάνει τη θέση του υπουργού Εσωτερικών, με τους Βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) να βρίσκονται συνεπώς στο τιμόνι του νέου, αναβαθμισμένου υπουργείου Εσωτερικών.

Ωστόσο, πηγή που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ακόμη ότι υπάρχει συμφωνία, καθώς εκκρεμούν κάποια ζητήματα.

Οπως σημειώνεται χαρακτηριστικά σε δημοσίευμα της Deutsche Welle, η όλη διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει περί τις τρεις εβδομάδες. Συνεπώς ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης μπορεί να τοποθετηθεί χρονικά και εκτός απροόπτου στα μέσα Μαρτίου.

Προσχέδιο συμφωνίας

Υπενθυμίζεται ότι χθες, την τελευταία μέρα των διαπραγματεύσεων, οι δύο πλευρές βρίσκονταν πολύ κοντά στο κλείσιμο, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστό πότε θα ανακοινωθεί επίσημα η κατανομή των υπουργείων ανάμεσα στα κόμματα.

Από το προσχέδιο συμφωνίας που είδε το φως της δημοσιότητας, δεν γίνεται σαφές σε ποιο βαθμό ευσταθούν οι εξαγγελίες του επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς περί «τέλους της λιτότητας».

«Το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης θα παραμείνει και στο μέλλον πυξίδα μας. Θέλουμε να ενισχύσουμε τους δημοσιονομικούς ελέγχους, τον οικονομικό συντονισμό στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη, καθώς και τον αγώνα ενάντια στη φορολογική απάτη και την επιθετική φοροαποφυγή. Θέλουμε να μετατρέψουμε τον μηχανισμό σταθερότητας ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο υπό κοινοβουλευτικό έλεγχο, που θα υπάγεται στο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο», γράφει το προσχέδιο το οποίο, σε ό,τι αφορά τα ευρωπαϊκά ζητήματα, δεν έχει «αγκύλες», είναι δηλαδή τελικό κείμενο.

Τέλος, επί του τελικού κειμένου της κυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ CDU/CSU και SPD που πρόκειται να δημοσιοποιηθεί εντός της ημέρας θα κληθούν να τοποθετηθούν τα 463.000 πλέον μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Καθημερινή

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ