Ειδήσεις

Καταγγελία ξεναγών για την καταστρατήγηση της ελληνικής νομοθεσίας

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών (ΠΟΞΕΝ) καταγγέλλει με επιστολή της προς την Κομισιόν το ελληνικό κράτος και τον Συνήγορο του Πολίτη για τη συνεχή καταστρατήγηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και πιο συγκεκριμένα της Οδηγίας 2005/36 για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων σε αλλοδαπούς ξεναγούς-πολίτες της Ε.Ε. από το 2010 μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με την καταγγελία, «σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία της Ελλάδας, η οποία εφαρμόζει την παραπάνω ευρωπαϊκή Οδηγία για το νομοθετικά ρυθμισμένο επάγγελμα του ξεναγού στην Ελλάδα, η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να προσφέρει συχνά τη δυνατότητα στους αλλοδαπούς ξεναγούς-πολίτες της Ε.Ε. που είναι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα να περνούν από τα λεγόμενα αντισταθμιστικά μέτρα, με σκοπό να αναγνωριστούν τα επαγγελματικά τους προσόντα ως ξεναγοί της αλλοδαπής στη χώρα μας.

Αρμόδια αρχή στην Ελλάδα για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων είναι το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Με αποφάσεις του ΣΑΕΠ το 2010 και το 2011 επιβλήθηκαν σε ορισμένους αλλοδαπούς ξεναγούς αντισταθμιστικά μέτρα στην Ελλάδα. Αρμόδιο για την υλοποίηση εξετάσεων ή πρακτικής άσκησης των αλλοδαπών ξεναγών είναι το Υπουργείο Τουρισμού».

Και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών συνεχίζει στην επιστολή της:
ìΠαρόλο που δέκα αιτούντες αλλοδαποί ξεναγοί επέλεξαν να υποβληθούν στο μέτρο της πρακτικής άσκησης σε αρχαιολογικύς χώρους, μουσεία και μνημεία της χώρας μας, το ελληνικό κράτος και συγκεκριμένα το Υπουργείο Τουρισμού στερεί μέχρι σήμερα αυτή τη δυνατότητα στους πολίτες της Ε.Ε., εφόσον κρατά κλειστές επί σχεδόν 4 χρόνια τις Σχολές Ξεναγών της Ελλάδας όπου αυτά θα πραγματοποιούνταν.

Η αδυναμία του Υπουργείου Τουρισμού να λειτουργήσει τις επαγγελματικές Σχολές Ξεναγών του, όπως οφείλει, αποτελεί εμπόδιο που θέτει το ελληνικό κράτος στην ελεύθερη διακίνηση των εργαζομένων, αφού δεν υπάρχει κανείς άλλος αρμόδιος φορέας για την εξέταση, σπουδές και πρακτική άσκηση των ξεναγών στην Ελλάδα.

Συνεπώς, οι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα αλλοδαποί ξεναγοί που περιμένουν επί σειρά ετών να υποβληθούν σε αντισταθμιστικά μέτρα από τις Σχολές Ξεναγών (του Υπουργείου Τουρισμού), δικαίως διαμαρτυρήθηκαν στο ελληνικό κράτος, ζητώντας να τους δοθεί η δυνατότητα να κάνουν πρακτική άσκηση το συντομότερο δυνατόν.

Τι έκανε γι’αυτήν την κακοδιοίκηση το ελληνικό κράτος; Τίποτε απολύτως, παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες τόσο της ΠΟΞΕΝ και των Σωματείων Ξεναγών, όσο και των υποψηφίων σπουδαστών στις Σχολές Ξεναγών, Ελλήνων και αλλοδαπών που έδωσαν εισαγωγικές εξετάσεις το 2012, αλλά ακόμη περιμένουν να λειτουργήσουν οι Σχολές για να φοιτήσουν σ’αυτές ή των αλλοδαπών που είναι ήδη ξεναγοί και θέλουν να αναγνωρίσουν τα επαγγελματικά τους προσόντα στην Ελλάδα.

Τότε παρενέβη ο Συνήγορος του Πολίτη στην Ελλάδα εκδίδοντας στις 2/12/2013 σύσταση, σύμφωνα με την οποία, επειδή δεν λειτουργούν οι Σχολές Ξεναγών στη χώρα μας κανονικά, οι πολίτες της Ε.Ε. που είναι ξεναγοί στη χώρα τους θα πρέπει να λάβουν αυτόματη αναγνώριση των προσόντων τους από το Υπουργείο Τουρισμού, χωρίς να υποβληθούν καθόλου σε αντισταθμιτικά μέτρα, όπως ορίζει η Οδηγία 2005/36! Κατάφορη παραβίαση της εθνικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Ο Συνήγορος του Πολίτη με την σύστασή του αναμιγνύεται στη νομοθεσία και στην εκπαίδευση μιας χώρας-μέλους της Ε.Ε., ενώ το Υπουργείο Τουρισμού, συμφωνώντας, παραβαίνει την υπάρχουσα νομοθεσία.

Προφανώς το Υπουργείο Τουρισμού δεν ενδιαφέρεται εάν οι ξεναγοί-πρεσβευτές της χώρας του θα είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι και πιστοποιημένοι να προσφέρουν τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες ξενάγησης όπως το κάνουν εδώ και πολλές δεκαετίες.

Προκαλεί αγανάκτηση η εγκατάλειψη των ιδιόκτητων κτιρίων των Σχολών Ξεναγών οι οποίες παραμένουν κλειστές από το Υπουργείο Τουρισμού από το 2010, ενώ οι υποψήφιοι σπουδαστές παραμένουν όμηροι από τότε, αναμένοντας να σπουδάσουν αυτό που επέλεξαν, να γίνουν επαγγελματίες ξεναγοί της Ελλάδας.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Σωματείων Ξεναγών (FEG) και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Σωματείων Ξεναγών (WFTGA) καθώς και τα μέλη τους, συμπεριλαμβανομένης και της ΠΟΞΕΝ έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην κακοδιοίκηση αυτή του ελληνικού κράτους.

Ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέμβει και να αποκαταστήσει τη νομιμότητα, υποχρεώνοντας το ελληνικό κράτος να επανεξετάσει την πολιτική του για την εκπαίδευση των ξεναγών, η οποία όπως έχει σήμερα μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες συνέπειες για την προστασία του καταναλωτή-τουρίστα, όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά – όπως υπαγορεύουν οι ευρωπαϊκές Οδηγίες – και στην υπόλοιπη Ευρώπη».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου