ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άγγελος Συρίγος: Οι Τούρκοι θα κατεβάσουν πλοίο και στην Κρήτη

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΥΡΙΓΟΣ

Ο Ερ­ντο­γάν δεν θα δι­στά­σει να κα­τε­βά­σει πλοίο και σε πε­ριο­χές κοντά στην Κρήτη, όπως αυτές ορί­ζο­νται από τις συ­ντε­ταγ­μέ­νες που συ­μπε­ριέ­λα­βε στη συμ­φω­νία με την Λιβύη, δη­λώ­νει στο liberal.gr ο Αγ­γε­λος Συ­ρί­γος, κρού­ο­ντας ταυ­τό­χρο­να τον κώ­δω­να του κιν­δύ­νου, καθώς «το επί­μα­χο κεί­με­νο πα­ρά­γει απο­τε­λέ­σμα­τα, δεν είναι μνη­μό­νιο συ­νερ­γα­σί­ας».

Σχο­λιά­ζο­ντας το τι ση­μαί­νει αυτό στην πράξη, ο βου­λευ­τής της ΝΔ και κα­θη­γη­τής Διε­θνούς Δι­καί­ου στο Πά­ντειο, απα­ντά ότι ακρι­βώς επει­δή οι διεκ­δι­κή­σεις που απορ­ρέ­ουν από την συμ­φω­νία, στα­μα­τούν εκεί που αρ­χί­ζουν τα ελ­λη­νι­κά τε­μά­χια νο­τί­ως της Κρή­της, όταν η Τουρ­κία απο­φα­σί­σει να στεί­λει γε­ω­τρύ­πα­νο, θα υπο­στη­ρί­ξει ότι το πλοίο της δεν κα­τα­πα­τά “οι­κό­πε­δα” που η Ελ­λά­δα θε­ω­ρεί δικά της και τα οποία αυτή έχει πα­ρα­χω­ρή­σει για έρευ­να και εκ­με­τάλ­λευ­ση, παρά δρα­στη­ριο­ποιεί­ται σε γει­το­νι­κές θα­λάσ­σιες πε­ριο­χές.

Σε κάθε πε­ρί­πτω­ση θε­ω­ρεί βέ­βαιο ότι η Άγκυ­ρα θα κι­νη­θεί τα­χύ­τα­τα, ότι σί­γου­ρα θα υπάρ­ξει κλι­μά­κω­ση, που θα γίνει αι­σθη­τή πιο σύ­ντο­μα στην Κυ­πρια­κή ΑΟΖ με γε­ω­τρή­σεις, και όχι τόσο άμεσα στην Κρήτη, όπου ο Ερ­ντο­γάν θα κι­νη­θεί ανι­χνεύ­ο­ντας τις ελ­λη­νι­κές προ­θέ­σεις. Ερω­τη­θείς για την στάση των εταί­ρων μας, απα­ντά ότι εκτός από φρα­στι­κή υπο­στή­ρι­ξη δεν πρέ­πει να ανα­μέ­νου­με κάτι πε­ρισ­σό­τε­ρο, ενώ σχε­τι­κά με την επι­κεί­με­νη συ­νά­ντη­ση Μη­τσο­τά­κη-Τραμπ, τα πάντα, όπως λέει, θα εξαρ­τη­θούν από την διά­θε­ση στην οποία θα βρί­σκε­ται ο Αμε­ρι­κα­νός Πρό­ε­δρος. Στις άμε­σες κι­νή­σεις στις οποί­ες πρέ­πει να προ­χω­ρή­σει η Ελ­λά­δα, είναι σύμ­φω­να με τον κα­θη­γη­τή του Πα­ντεί­ου, η παύση της ανα­γνώ­ρι­σης της κυ­βέρ­νη­σης Σα­ράτζ, και η ανα­γνώ­ρι­ση από την Αθήνα της κυ­βέρ­νη­σης Χα­φτάρ του Το­μπρούκ, προ­κει­μέ­νου να έρ­θου­με άμεσα σε συ­νεν­νό­η­ση μαζί του.

Συ­νέ­ντευ­ξη στον Γιώρ­γο Φι­ντι­κά­κη

– Τι νέα δε­δο­μέ­να δη­μιουρ­γεί η ψή­φι­ση χθες από την τουρ­κι­κή Βουλή της συμ­φω­νί­ας με την Λιβύη;

Τα νέα δε­δο­μέ­να που δη­μιουρ­γεί το γε­γο­νός αυτό, είναι ότι θα έχου­με ενώ­πιον μας μια διε­θνή συμ­φω­νία κα­τα­τε­θει­μέ­νη στον ΟΗΕ, ανε­ξάρ­τη­τα αν θα είναι πα­ρά­νο­μη, την οποία θα επι­κα­λεί­ται η Τουρ­κία σε κάθε της βήμα. Η Τουρ­κία επο­μέ­νως βιά­ζε­ται να ολο­κλη­ρώ­σει όσο το δυ­να­τόν πιο γρή­γο­ρα την δια­δι­κα­σία κύ­ρω­σης της συμ­φω­νί­ας με την Λιβύη, προ­κει­μέ­νου να την κα­τα­θέ­σει εν συ­νε­χεία στον ΟΗΕ, και να μπο­ρεί να την επι­κα­λεί­ται με άνεση. Όσο για την Λιβύη θα προ­χω­ρή­σει σε μια τυ­πι­κή κύ­ρω­ση, ωστό­σο αυτό δεν εν­δια­φέ­ρει τον Ερ­ντο­γάν. Η Τουρ­κία κι­νεί­ται πέρα από έν­νοιες νό­μι­μο ή πα­ρά­νο­μο, άρα θα ανα­φέ­ρε­ται στην συμ­φω­νία με κάθε ευ­και­ρία, γι’ αυτό και την έκανε.

– Τι αντι­λαμ­βά­νε­σθε εσείς από το πε­ριε­χό­με­νο της συμ­φω­νί­ας που έχει πλέον στα χέρια της και η ελ­λη­νι­κή πλευ­ρά;

Με την δη­μο­σιο­ποί­η­ση του πε­ριε­χό­με­νου της συμ­φω­νί­ας, η Άγκυ­ρα επι­βε­βαί­ω­σε όλους τους ελ­λη­νι­κούς φό­βους. Πρό­κει­ται για κα­νο­νι­κή συμ­φω­νία, δεν είναι μνη­μό­νιο συ­νερ­γα­σί­ας, πα­ρά­γει απο­τε­λέ­σμα­τα, και το μόνο ση­μείο που δεν γνω­ρί­ζα­με, με από­λυ­τη βε­βαιό­τη­τα, ήταν που ακρι­βώς τε­λειώ­νουν οι διεκ­δι­κή­σεις που απορ­ρέ­ουν από την συμ­φω­νία. Τώρα το μά­θα­με και αυτό. Τε­λειώ­νουν εκεί που αρ­χί­ζουν τα ελ­λη­νι­κά τε­μά­χια, νο­τί­ως της Κρή­της, την πα­ρα­χώ­ρη­ση των οποί­ων για έρευ­να και εκ­με­τάλ­λευ­ση, προ­έ­βλε­πε το σχέ­διο της κυ­βέρ­νη­σης Σα­μα­ρά το 2014. Τυ­πι­κά δη­λα­δή η Τουρ­κία εμ­φα­νί­ζε­ται με την συ­γκε­κρι­μέ­νη συμ­φω­νία να μην κα­τα­πα­τά πε­ριο­χές εντός ελ­λη­νι­κών τε­μα­χί­ων. Οι χάρ­τες δεί­χνουν ότι στα­μα­τά λίγο πιο πριν.

– Ση­μαί­νει αυτό ότι απο­μα­κρύ­νε­ται ο κίν­δυ­νος απο­στο­λής τουρ­κι­κού πλοί­ου στις θά­λασ­σες της Κρή­της και την έναρ­ξη ερευ­νών σε ζώνες νότια του νη­σιού, όπως είπε ο Τούρ­κος υπ. Ενέρ­γειας Φ.Ντον­μεζ;

Το πλοίο θα πάει στις συ­γκε­κρι­μέ­νες θα­λάσ­σιες πε­ριο­χές. Ωστό­σο η Τουρ­κία θα υπο­στη­ρί­ξει ότι το γε­ω­τρύ­πα­νο δεν δρα­στη­ριο­ποιεί­ται σε πε­ριο­χές που η Ελ­λά­δα θε­ω­ρεί δικές της και τις οποί­ες έχει πα­ρα­χω­ρή­σει για έρευ­να και εκ­με­τάλ­λευ­ση, παρά στα­μά­τη­σε πιο πριν. Σε αυτή την πε­ρί­πτω­ση, η Ελ­λά­δα θα επα­να­λά­βει την ση­με­ρι­νή της θέση, ότι όλες αυτές οι κι­νή­σεις είναι πα­ρά­νο­μες.

– Δια­βά­ζου­με ότι δεν είναι εφι­κτή η κύ­ρω­ση της συμ­φω­νί­ας από την εθνο­συ­νέ­λευ­ση της Λι­βύ­ης, επει­δή ελέγ­χε­ται από τον στρα­τη­γό Χα­φτάρ, ο οποί­ος κά­λε­σε χθες τον ΟΗΕ να ακυ­ρώ­σει την συμ­φω­νία. Ή ακόμη και αν δεν επι­κυ­ρω­θεί η συμ­φω­νία, και πάλι αυτό δεν θα φρε­νά­ρει τον Ερ­ντο­γάν;

Η εκτί­μη­σή μου είναι ότι ο Σα­ράτζ θα βρει κά­ποιο τρόπο, προ­κει­μέ­νου να υπο­στη­ρί­ξει ότι η συμ­φω­νία έχει κυ­ρω­θεί – με την δική του λο­γι­κή- και το θέμα θα κλεί­σει εκεί, δεν θα μπει στην δια­δι­κα­σία να την πε­ρά­σει από κοι­νο­βού­λιο. Επι­πλέ­ον υπάρ­χει και μια από­φα­ση από το Συ­νταγ­μα­τι­κό Δι­κα­στή­ριο της Βου­λής ότι το Κοι­νο­βού­λιο είναι πα­ρά­νο­μο.

– Τα από εδώ και πέρα λοι­πόν ελ­λη­νι­κά βή­μα­τα, ποια πρέ­πει να είναι;

Κα­ταρ­χήν, είναι θε­τι­κό που έχου­με απο­στεί­λει μο­νά­δες επι­φα­νεί­ας στην Κρήτη. Έπει­τα, πι­στεύω ότι πρέ­πει άμεσα να πά­ψου­με να ανα­γνω­ρί­ζου­με την κυ­βέρ­νη­ση Σα­ράτζ, πρέ­πει να ανα­γνω­ρί­σου­με την κυ­βέρ­νη­ση Χα­φτάρ του Το­μπρούκ και να έρ­θου­με άμεσα σε συ­νεν­νό­η­ση μαζί του. Ένα δεύ­τε­ρο θέμα αφορά την υπο­βο­λή στον ΟΗΕ, συ­ντε­ταγ­μέ­νων για την οριο­θέ­τη­ση υφα­λο­κρη­πί­δας με Λιβύη και Τουρ­κία. Το υπο­στη­ρί­ζω συ­νε­χώς από το 2012. Και­ρός είναι να εξε­τα­στεί από τις αρ­μό­διες υπη­ρε­σί­ες.

– Πως κου­μπώ­νει με τα πα­ρα­πά­νω το γε­γο­νός ότι η Κύ­προς ανα­κοί­νω­σε πως θα προ­σφύ­γει στο δι­κα­στή­ριο της Χάγης για την προ­στα­σία των κυ­ριαρ­χι­κών της δι­καιω­μά­των;

Επί της ΑΟΖ κάθε κρά­τος έχει κά­ποια δι­καιώ­μα­τα που ονο­μά­ζο­νται κυ­ριαρ­χι­κά. Άρα θα προ­σφύ­γει για την πα­ρα­βί­α­ση των κυ­ριαρ­χι­κών της δι­καιω­μά­των εντός της ΑΟΖ της, από την Τουρ­κία. Τώρα σε ποια βάση θα προ­σφύ­γει, δεν το γνω­ρί­ζω γιατί η Τουρ­κία δεν είναι υπο­χρε­ω­μέ­νη να ακο­λου­θή­σει.

– Έτερο μό­νι­μο ερώ­τη­μα, είναι τι να πε­ρι­μέ­νου­με από την ΕΕ. Δεν πρέ­πει να πει πολύ ξε­κά­θα­ρα ότι αυτή η συμ­φω­νία είναι πα­ρά­νο­μη, και ότι αν εφαρ­μο­σθεί, τα εμπλε­κό­με­να μέρη θα υπο­στούν κυ­ρώ­σεις;

Τι κυ­ρώ­σεις να υπο­στούν οι εμπλε­κό­με­νοι; Όποιες κυ­ρώ­σεις ήταν να υπο­στεί η Τουρ­κία, τις έχει υπο­στεί εξαι­τί­ας των όσων κάνει στην κυ­πρια­κή ΑΟΖ. Έχουν δια­κο­πεί οι εντα­ξια­κές δια­πραγ­μα­τεύ­σεις, έχουν πα­γώ­σει τα εντα­ξια­κά κε­φά­λαια, και το μο­να­δι­κό κον­δύ­λι που εξα­κο­λου­θεί να δίνει η ΕΕ στην Τουρ­κία σχε­τί­ζε­ται με τα προ­σφυ­γι­κά και τα με­τα­να­στευ­τι­κά ρεύ­μα­τα. Επο­μέ­νως, δεν υπάρ­χει θέμα επι­πλέ­ον κυ­ρώ­σε­ων.

– Σε κάθε πε­ρί­πτω­ση, να πε­ρι­μέ­νου­με κάτι από πλευ­ράς συμ­μά­χων; Επί­κει­ται συ­νε­δρί­α­ση του Συμ­βου­λί­ου της Ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης, συ­νά­ντη­ση Μη­τσο­τα­κη Τραμπ… 

Εκτός από φρα­στι­κή υπο­στή­ρι­ξη λίγα πράγ­μα­τα θα δούμε. Όσο για την συ­νά­ντη­ση Μη­τσο­τά­κη-Τραμπ, τα πάντα θα εξαρ­τη­θούν από την ημέρα που θα πε­τύ­χου­με τον Αμε­ρι­κα­νό Πρό­ε­δρο. Μπο­ρεί να είναι η ημέρα που θα έχει στεί­λει στον Ερ­ντο­γάν μια επι­στο­λή και θα τον βρί­ζει, όπως συ­νέ­βη πριν από με­ρι­κές εβδο­μά­δες. Και μπο­ρεί να τον πε­τύ­χου­με σε μια ημέρα, στην οποία θα του πλέ­κει το εγκώ­μιο, λέ­γο­ντας ότι είναι ο πιο σο­βα­ρός ηγέ­της που έχει γνω­ρί­σει ποτέ.

– Αν σας ζη­τού­σα να απο­τολ­μή­σε­τε μια πρό­βλε­ψη για τις από εδώ και πέρα εξε­λί­ξεις, τι θα μου απα­ντού­σα­τε;

Ο Τούρ­κος Πρό­ε­δρος έχει μια στρα­τη­γι­κή. Δεν νο­μί­ζω ότι πε­ρί­με­νε κα­νείς, ότι μετά την συ­νά­ντη­ση με τον Κ. Μη­τσο­τά­κη θα πέ­σουν οι τόνοι και ότι ο Ερ­ντο­γάν θα αλ­λά­ξει στρα­τη­γι­κή σχε­τι­κά με την συμ­φω­νία Τουρ­κί­ας-Λι­βύ­ης. Το ερώ­τη­μα είναι τι θα ακο­λου­θή­σει μετά την συμ­φω­νία, μήπως πέ­σουν δη­λα­δή τότε οι τόνοι, έστω βρα­χυ­πρό­θε­σμα. Η Τουρ­κία θα επι­χει­ρή­σει να εφαρ­μό­σει την συμ­φω­νία. Και εί­πα­με ως πα­ρά­δειγ­μα το εν­δε­χό­με­νο να απο­στεί­λει πλοίο στην ευ­ρύ­τε­ρη πε­ριο­χή της Κρή­της, δη­λα­δή στα θα­λάσ­σια όρια που της επι­τρέ­πε­ται από την συμ­φω­νία. Το θέμα είναι πόσο σύ­ντο­μα θα προ­χω­ρή­σει σε αυτή την δια­δι­κα­σία.

– Εκτι­μά­τε ότι αυτό θα γίνει σύ­ντο­μα;

Σί­γου­ρα στην κυ­πρια­κή ΑΟΖ η Τουρ­κία θα προ­χω­ρή­σει πολύ σύ­ντο­μα σε γε­ω­τρή­σεις, προ­κει­μέ­νου να βρει κοί­τα­σμα αε­ρί­ου ή πε­τρε­λαί­ου. Στην Κρήτη, αυτό θα είναι πιο δύ­σκο­λο, η Άγκυ­ρα θα προ­χω­ρή­σει πιο αργά, ανι­χνεύ­ο­ντας τις προ­θέ­σεις. Αν τολ­μού­σα μια πρό­βλε­ψη για τις από εδώ και πέρα εξε­λί­ξεις, θα έλεγα ότι θα υπάρ­ξει σί­γου­ρα κλι­μά­κω­ση και ότι τους αμέ­σως επό­με­νους μήνες η Τουρ­κία, του­λά­χι­στον στην Κυ­πρια­κή ΑΟΖ, θα προ­χω­ρή­σει με τα­χύ­τα­τες κι­νή­σεις. Στις ελ­λη­νι­κές θά­λασ­σες, και συ­γκε­κρι­μέ­να στην πε­ριο­χή της Κρή­της, θα κι­νη­θεί βλέ­πο­ντας και κά­νο­ντας.

πηγή liberal.gr

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • George Hatzistavridis  /  07.12.2019 01:22

    Δεν καταλαβαίνω γιατι παντα περιμενουμε να γινει κατι που από περισυ το ελεγαν οι Τουρκοι ότι θα το κανουν για να αντιδράσουμε και για ένα χρονο τωρα η Ελλαδα καθετε με σταυρωμένα χερια. Αυτό το Συριζα εκανε μεγαλη ζημια στην χωρα με το Μακεδονικο και τωρα με το ζητημα τηε Λιβυης.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.