Ειδήσεις

Κρίνεται σήμερα η επέκταση της σύμβασης για 66.000 ξενοδοχοϋπαλλήλους

Στο «μικροσκόπιο» του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας αναμένεται να βρεθεί σήμερα η κλαδική σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων, ενός από τους πολυπληθέστερους κλάδους της χώρας προκειμένου να διαπιστωθεί αν πληροί τις προϋποθέσεις για να κηρυχθεί υποχρεωτική η επέκτασή της.

Η σύμβαση που ισχύει έως την 31/12/2019 προβλέπει βασικούς μισθούς 780 έως 850 ευρώ για φέτος και αύξηση 1,5% για το 2019, οπότε οι ίδιοι μισθοί κλιμακώνονται από 792 έως 863 ευρώ. Στον κλάδο απασχολούνται περίπου 136.000 εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποί τους εκτιμούν πως περίπου οι 70.000 (δηλαδή το 51,47%) καλύπτονται από την σύμβαση. Επομένως οι υπόλοιποι 66.000 οι οποίοι έπαιρναν χαμηλότερους μισθούς , ακόμα και τον κατώτατο στις περισσότερες περιπτώσεις θα έχουν την ευκαιρία να δουν αυξήσεις έως και 40%.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στον τουρισμό – επισιτισμό κ.Παναγιώτης Προύτζος δεν κρύβει την ανησυχία του για την αποτελεσματικότητα της επέκτασης της σύμβασης. «Οι τουριστικές επιχειρήσεις λειτουργούν με «κλειστές» συμφωνίες- τονίζει- Για παράδειγμα ο ρεσεψιονίστ υπογράφει ότι θα λαμβάνει 900 ευρώ μηνιαίως και η καμαριέρα 700 ευρώ ενώ αν συνυπολογιστούν οι υπερωρίες και τα κυριακάτικα θα έπρεπε ο μισθός να ξεπερνά τα 1500 ευρώ. Δηλαδή στη συμφωνία δεν περιλαμβάνονται οι υπερωρίες και η πρόσθετη αμοιβή κατά την απασχόληση στα ρεπό. Για πόσους θα λειτουργήσει θετικά η επέκταση των όρων της σύμβασης; Πολύ φοβάμαι ότι οι εργοδότες για να μην πληρώσουν θα εφεύρουν τεχνάσματα και θα δηλώσουν πλασματικά ότι απασχολούν περισσότερους εργαζόμενους με μερική απασχόληση.»

Το ΑΣΕ αναμένεται να εξετάσει σήμερα και τη σύμβαση των μεταλλωρύχων. Τη Δευτέρα η υπουργός εργασίας κ Έφη Αχτσιόγλου, υπέγραψε τις Υπουργικές Αποφάσεις για την επέκταση τεσσάρων κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας οι οποίες κηρύσσονται γενικώς υποχρεωτικές οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας στους κλάδους των:

– Τραπεζών

– Ναυτιλιακών πρακτορείων και ναυτιλιακών επιχειρήσεων

– Γραφείων ταξιδίων και τουρισμού

– Πρακτορειακών επιχειρήσεων που είναι μέλη της Διεθνούς Ναυτικής Ένωσης

Οι συγκεκριμένες κλαδικές συμβάσεις καλύπτουν συνολικά 75.000 εργαζόμενους οι οποίοι αν δεν έχουν δει έως τώρα αυξήσεις και παίρνουν τον κατώτατο μισθό η κάτι παραπάνω θα έχουν την ευκαιρία να δουν αυξήσεις στο άμεσο μέλλον.

πηγή protothema.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου