Της Στεφανίας Σούκη

Αιγυπτος, Ρωσία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και φυσικά η Κίνα, η οποία ούτως ή άλλως αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά για την προώθηση του προγράμματος «Χρυσή Βίζα» είναι οι τέσσερις αγορές όπου σκοπεύει να δώσει ιδιαίτερη έμφαση από το ερχόμενο φθινόπωρο η Διεύθυνση Προσέλκυσης Επενδύσεων του Enterprise Greece.

Πρόκειται για τις βασικές αγορές – στόχους, όπως προέκυψαν από τη σχετική αξιολόγηση και για τον σκοπό αυτό μάλιστα η αρμόδια Διεύθυνση σκοπεύει να συντονίσει τη συμμετοχή ελληνικών εταιρειών που ενδιαφέρονται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για επαφές με υποψηφίους αγοραστές. Η πρώτη επιχειρηματική αποστολή- εφόσον φυσικά συμμετάσχει ικανός αριθμός εταιρειών- διοργανώνεται στο Κάϊρο το Σεπτέμβριο και ακολουθεί η Μόσχα τον Οκτώβριο (Moscow’s Premier International Real Estate Show- MPIRES), το Αμπου Ντάμπι (International Real Estate & Investment Show) το Νοέμβριο και η Σαγκάη (LPS Shangai) το Δεκέμβριο του 2017.

Oι επιτελείς του Enterprise Greece θεωρούν ότι τώρα έχουν διαμορφωθεί ευνοϊκότερες συνθήκες για την προώθηση του προγράμματος της Golden Visa, η οποία παρέχει τη δυνατότητα χορήγησης άδειας διαμονής στην Ελλάδα με την αγορά ακινήτων αξίας άνω των 250 χιλ. ευρώ. Κι αυτό με το σκεπτικό ότι πλέον οι τιμές των ακινήτων στη χώρα μας έχουν αγγίξει τα κατώτατα επίπεδα, γεγονός το οποίο, παρά τις δυσκολίες, καθιστά την Ελλάδα ως μία από τις ελκυστικές αγορές σε σχέση με άλλες «ανταγωνίστριές» της χώρες στη Μεσόγειο, όπως π.χ. η Πορτογαλία ή η Ισπανία. Στο πλαίσιο αυτό, το Enterprise Greece δεν έχει πάψει το τελευταίο διάστημα να τονίζει τα πλεονεκτήματα του ελληνικού προγράμματος Golden Visa, στα οποία, σύμφωνα με τους ίδιους, περιλαμβάνονται η δυνατότητα μη υποχρεωτικής παρουσίας του επενδυτή στη χώρα, ο μόνιμος χαρακτήρας της άδειας με μοναδική προϋπόθεση την κατοχή του ακινήτου, η επέκταση του προγράμματος στους ανιόντες και κατιόντες του επενδυτή-ιδιοκτήτη, καθώς και η προοπτική ανάπτυξης επιπλέον επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και η ένταξη στο σκέλος του προγράμματος που αφορά στην επενδυτική δραστηριότητα.

Σημειωτέον ότι εκτός των Κινέζων και των Ρώσων, Αιγυπτιοι και Τούρκοι συμπληρώνουν την τετράδα όσον αφορά το μεγαλύτερο αριθμό ξένων αγοραστών ακινήτων αξίας άνω των 250 χιλ. ευρώ, με βάση τις 1.700 περίπου άδειες διαμονής που έχουν δοθεί από τις αρχές του προγράμματος το 2013 έως και το πρώτο πεντάμηνο του 2017. Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση των αγορών από Τούρκους, εξ’ ού και η αύξηση των αδειών διαμονής σε ποσοστό 50% από το Φεβρουάριο του 2017.

newmoney.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ