Ρεπορτάζ

Τρεις υποθέσεις υποκλοπής και διαμοιρασμού του σήματος συνδρομητικής τηλεόρασης

Τρεις υποθέσεις υποκλοπής και διαμοιρασμού του σήματος της συνδρομητικής τηλεόρασης της NOVA θα απασχολήσουν την προγραμματισμένη για την 14η Ιουλίου 2020 συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων.
– Στην πρώτη υπόθεση κατηγορούμενος είναι ένας κάτοικος Ασγούρου στον οποίο αποδίδονται τα αδικήματα της παράβασης του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας κατ’ επάγγελμα και περί προστασίας συνδρομητικών υπηρεσιών κατ’ εξακολούθηση με δικογραφία που υπέβαλε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου το Τμήμας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής.
Ο κατηγορούμενος φέρεται συγκεκριμένα μέχρι την 30η Απριλίου 2009 με τη χρήση του διαδικτύου και σύνδεσης του ΟΤΕ το ηλεκτρονικό ίχνος της οποίας εντοπίστηκε στην οικία του να είχε θέσει σε λειτουργία δικτυακό δορυφορικό αποκωδικοποιητή μάρκας Dreambox/Tecview στον οποίο είχε εγκαταστήσει παράνομα κατάλληλο λογισμικό και διαμοίραζε μέσω του διαδικτύου σε τουλάχιστον 22 χρήστες internet κατόχους όμοιων δορυφορικών συσκευών ηλεκτρονικά κλειδιά αποκωδικοποίησης αποκρυπτογράφησης μιας νόμιμης κάρτας πρόσβασης στις συνδρομητικές υπηρεσίες του μπουκέτου τηλεοπτικών καναλιών της NOVA.
Απολογούμενος ο κατηγορούμενος κατέθεσε ότι διαβάζοντας σε ένα forum στο internet τη δυνατότητα και τον τρόπο μοιράσματος γνήσιας κάρτας nova μέσα στο σπίτι με μια συνδρομή υλοποίησε τις οδηγίες και εγκατέστησε τα κατάλληλα αρχεία. Τόνισε ότι έχει τρεις τηλεοράσεις σπίτι του και ήθελε να μοιράσει την εικόνα σ’ αυτές με μια κάρτα τη συνδρομή της οποίας πλήρωνε κανονικά. Αρνήθηκε ότι μοίραζε κλειδιά της κάρτας και σε άλλους χρήστες του διαδικτύου.
– Στην δεύτερη υπόθεση κατηγορούμενος είναι ένας 35χρονος, κάτοικος Ανω Ηλιούπολης. Ο 35χρονος που ειχε συλληφθεί την 16η Μαρτίου 2011 από κλιµάκιο αστυνοµικών του Τµήµατος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος Ρόδου ως εµπλεκόµενος σε υποκλοπή του σήµατος της δορυφορικής τηλεόρασης NOVA και διάθεσής του µέσω του Internet σε τρίτους έχει ήδη καταδικαστεί από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου σε ποινή φυλάκισης 6 µηνών µε 3ετή αναστολή και σε χρηµατική ποινή 700 ευρώ για ιδιωτική χρήση παράνοµων συσκευών µε σκοπό τη λήψη και την αποκρυπτογράφηση κωδικοποιηµένου σήµατος συνδροµητικής προστατευόµενης υπηρεσίας χωρίς την έγκριση του φορέα παροχής του.
Είχε συλληφθεί εξάλλου για τα ίδια αδικήµατα από άλλο κλιµάκιο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος Ρόδου την 2α Φεβρουαρίου 2011, απολογήθηκε ενώπιον Ανακριτή και είχε αφεθεί ελεύθερος µε τον περιοριστικό όρο της καταβολής χρηµατικής εγγύησης ύψους 1.500 ευρώ και της εµφάνισής του δύο φορές κάθε µήνα στο ΑΤ του τόπου κατοικίας του.
Εν πάση περιπτώσει σύµφωνα µε την από 3 Μαΐου 2010 καθώς και από 8 Οκτωβρίου 2010 µηνύσεις της εταιρείας «Multichoice Hellas Ανώνυµη Εταιρεία – Παροχή Υπηρεσιών σε Ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενηµέρωσης» διαπιστώθηκε ότι ο ανωτέρω τουλάχιστον την 23η Μαρτίου 2010 και περί ώρα Ελλάδος 12.02, είχε θέσει σε λειτουργία δικτυακό δορυφορικό αποκωδικοποιητή – διακοµιστή (server) τύπου Dreambox, στον οποίο είχε εγκαταστήσει παράνοµα κατάλληλο λογισµικό και διαµοίραζε µέσω Διαδικτύου (Internet) σε τουλάχιστον πενήντα οκτώ χρήστες Intetnet – κατόχους οµοίων δορυφορικών συσκευών την ανωτέρω την πρώτη φορά και σε τουλάχιστον εκατό χρήστες Internet -κατόχους οµοίως δορυφορικών συσκευών την δεύτερη, ηλεκτρονικά «κλειδιά» αποκωδικοποίησης – αποκρυπτογράφησης µιας νόµιµης κάρτας πρόσβασης στις συνδροµητικές υπηρεσίες του µπουκέτου τηλεοπτικών καναλιών NOVA.
Κατηγορείται εξάλλου ότι η οικονοµική ζηµία που προκάλεσε στην µηνύτρια εταιρεία ανέρχεται συνολικά κατ΄ελάχιστο στο ποσό των 189.600 ευρώ, ποσοστό εκ των οποίων αποτελεί ζηµία και του Ελληνικού Δηµοσίου λόγω µη απόδοσης ΦΠΑ αλλά και λόγω υφισταµένης σύµβασης µεταξύ δηµοσίου και της εταιρείας για την παροχή συνδροµητικών υπηρεσιών.
Απολογούμενος είχε αρνηθεί ότι προέβη στη συγκεκριµένη πράξη από κερδοσκοπία τονίζοντας ότι έδινε κωδικούς του NOVA σε 6 φίλους και γνωστούς του µε τη χρήση γνήσιας κάρτας που είχε προµηθευτεί ένας φίλος του ενώ κατέβαλλε και µηνιαία συνδροµή.

– Στην τρίτη υπόθεση κατηγορούμενος είναι ένας κάτοικος της Ιαλυσού.
Φέρεται την 22α Οκτωβρίου 2009 και περί ώραν 10.50 να είχε θέσει σε λειτουργία δικτυακό δορυφορικό αποκωδικοποιητή- διακομιστή στον οποίο είχε εγκαταστήσει παράνομο λογισμικό και διαμοίραζε μέσω διαδικτύου σε 20 χρήστες internet ηλεκτρονικά “κλειδιά” αποκωδικοποίησης των συνδρομητικών υπηρεσιών του “μπουκέτου” τηλεοπτικών καναλιών NOVA. H οικονομική ζημία που υπέστη η εταιρεία σύμφωνα με κατάθεση μάρτυρα, υπαλλήλου της Μultichoice στο τμήμα αντιπειρατείας, ανέρχεται τουλάχιστον στο ποσό των 24.000 ευρώ.
Σε έρευνα που διενεργήθηκε στην οικία του 30χρονου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, ένας δορυφορικός δέκτης Dreambox, μια κάρτα της εταιρείας στο όνομα της αδελφής του και δύο σκληροί δίσκοι.
Απολογούμενος υποστήριξε ότι χρησιμοποιούσε την κάρτα της αδελφής του για να τη διαμοιράσει μεταξύ των μελών της οικογένειάς του χωρίς να γνωρίζει ότι αυτό είναι παράνομο.
Ως συνήγοροι πολιτικής αγωγής παρίστανται οι δικηγόροι κ.κ. Σ. Τόγιας και Μ. Καντιδενός.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου