Τοπικές Ειδήσεις

Με «ρυθμούς χελώνας» στη Ρόδο οι εμβολιασμοί κατά Covid-19!

Στη Ρόδο αναμένεται να βρεθεί σήμερα ο διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου (2η ΥΠΕ), Χρήστος Ροϊλός. Σκοπός της επίσκεψής του, είναι ο καλύτερος συντονισμός με τα εμβολιαστικά κέντρα και η επιτάχυνση του ρυθμού των εμβολιασμών κατά της νόσου Covid-19.
Ο κ. Ροϊλός πρόκειται να συναντήσει τον διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, Γρηγόρη Ρουμάνη, ενώ αναμένεται να επισκεφθεί το Κέντρο Υγείας Ρόδου (στον ΕΦΚΑ), όπου παρατηρείται ότι οι ρυθμοί των εμβολιασμών (με το σκεύασμα της Pfizer) είναι χαμηλότεροι από τις δυνατότητες που υπάρχουν (σύμφωνα με το διαθέσιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό κλπ).
Μιλώντας στη «δ», ο κ. Νίκος Παυλίδης, συντονιστής επιστημονικής λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Ρόδου, δήλωσε ότι από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 2.500 εμβολιασμοί στο συγκεκριμένο κέντρο. Σε καθημερινή βάση εμβολιάζονται περίπου 50 άτομα, ενώ σύμφωνα με τον ισχύοντα προγραμματισμό, το Κέντρο Υγείας Ρόδου μπορεί να πραγματοποιεί έως και 72 εμβολιασμούς ημερησίως. «Το ενδιαφέρον του κόσμου για το εμβόλιο της Pfizer είναι πάρα πολύ μεγάλο. Τα ραντεβού δεν τα κλείνει όμως το Κέντρο Υγείας. Δεν εξαρτάται ο προγραμματισμός των ραντεβού από εμάς αλλά από το Υπουργείο και τα κεντρικά όργανα. Η δουλειά μας είναι να χορηγούμε τις δόσεις που μας διατίθενται και μέχρι σήμερα δεν έχει χαθεί ούτε μία. Η έλλειψη ραντεβού έχει ίσως να κάνει με την έλλειψη δόσεων», ανέφερε ο κ. Παυλίδης.
Νέες εμβολιαστικές γραμμές
Στο μεταξύ, άνοιξαν από χθες νέες εμβολιαστικές γραμμές στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, λειτουργούν πλέον τρία εμβολιαστικά κέντρα στο νοσοκομείο. Στο πρώτο υπάρχουν τέσσερις γραμμές με το εμβόλιο της Pfizer και στο δεύτερο, λειτουργεί μια γραμμή με το εμβόλιο της Astra Zeneca. Σύμφωνα με τις πληροφορίες επρόκειτο να «ανοίξει» και δεύτερη γραμμή με το σκεύασμα της AstraZeneca, προς το παρόν όμως κάτι τέτοιο δεν έχει πραγματοποιηθεί. Τέλος, στο τρίτο εμβολιαστικό κέντρο εντός του Νοσοκομείου, ξεκίνησαν χθες οι εμβολιασμοί με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson (μία γραμμή αρχικά). Το τρίτο εμβολιαστικό κέντρο άνοιξε με καθυστέρηση κάποιων ωρών, γεγονός που είχε να κάνει με πρόβλημα που παρουσιάστηκε στο λογισμικό των κέντρων πανελλαδικά. Όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού εκτελέστηκαν όμως κανονικά. Σε καθημερινή βάση θα πραγματοποιούνται 80 εμβολιασμοί με το σκεύασμα της Johnson & Johnson στο Νοσοκομείο.
Δεν υπάρχουν ραντεβού
Μπορεί να έχουν αυξηθεί οι εμβολιαστικές γραμμές στη Ρόδο, τα ραντεβού είναι όμως δυσεύρετα έως ανύπαρκτα, κυρίως για τις ηλικιακές ομάδες 40-44 και 45-49. Σύμφωνα με αναγνώστες της «δ», η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα των 40-44 άνοιξε μόνο για λίγες ώρες τη Μ. Πέμπτη και δεν άνοιξε έκτοτε ποτέ ξανά! Γενικώς, διαπιστώνεται έλλειψη διαθέσιμων ραντεβού και για τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες. Αυτό, φυσικά, είναι απαράδεκτο για το πρώτο τουριστικό νησί της χώρας και το υπουργείο Υγείας οφείλει να αναθεωρήσει την μέχρι τώρα πολιτική του.
Διακρίνεται ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον εκ μέρους των πολιτών να συμμετέχουν στην εμβολιαστική εκστρατεία, όμως η έλλειψη διαθέσιμων ραντεβού προκαλεί απογοήτευση και έντονο εκνευρισμό. Ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα οι εμβολιασμοί γίνονται με σαφώς ταχύτερους ρυθμούς, οι πολίτες της Ρόδου δεν έχουν καν πρόσβαση στην πλατφόρμα των ραντεβού!
Παράλληλα, στο Κέντρο Υγείας Έμπωνα, ενώ υπάρχουν πάνω από 250 δόσεις του σκευάσματος της AstraZeneca, ελάχιστα ραντεβού πραγματοποιούνται καθημερινά. Μάλιστα, το συγκεκριμένο εμβολιαστικό κέντρο δεν εμφανιζόταν καν στην πλατφόρμα προγραμματισμού των ραντεβού (emvolio.gr) μέχρι αργά χθες το απόγευμα οπότε και άρχισε να εμφανίζεται ξανά στο σύστημα!
Mega εμβολιαστικό κέντρο
Όπως έχει ήδη γράψει η «δ», η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για την μίσθωση χώρου όπου θα λειτουργεί mega εμβολιαστικό κέντρο με την τήρηση βεβαίως των απαιτούμενων προδιαγραφών. Η λειτουργία του mega εμβολιαστικού κέντρου θα συμβάλει προφανώς στην επιτάχυνση του ρυθμού των εμβολιασμών!
Πρωτοβουλία γιατρών
Ένα ζήτημα που πρόκειται να τεθεί στον κ. Ροϊλό έχει να κάνει και με την πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τους γιατρούς του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου (σ.σ. υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου) και αφορά στη συμμετοχή των εθελοντών ιατρών στην εμβολιαστική εκστρατεία. Συγκεκριμένα, αναμένεται να συζητηθεί εάν μπορεί να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ώστε οι ιδιώτες γιατροί να έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν εμβολιασμούς εντός του Νοσοκομείου ή στα Κέντρα Υγείας. Μέχρι στιγμής φέρονται να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν στην εκστρατεία έντεκα γιατροί οι μισοί εκ των οποίων ανήκουν ήδη στο δυναμικό του νοσοκομείου!
Τα στατιστικά δεδομένα
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα emvolio.gr, έχουν λάβει την πρώτη και δεύτερη δόση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού συνολικά 24.211 άτομα στη Ρόδο ενώ μόνο η δεύτερη δόση των εμβολίων έχει χορηγηθεί σε 6.919 άτομα. Την ίδια στιγμή, σε πόλεις όπως η Καβάλα με 80.000 μόνιμους κατοίκους έχουν πραγματοποιηθεί 34.000 εμβολιασμοί (α’ και β’ δοση) Επίσης, στο Κιλκίς με 51.000 κατοίκους, έχουν πραγματοποιηθεί σχεδόν 25.500 εμβολιασμοί (α’ και β’ δοση).

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • LOULOYDAKI M.    08.05.2021 00:11

    Δυστυχώς η πλατφόρμα για τα ραντεβού δε λειτουργεί. Τα ραντεβού είναι δεσμευμένα. Στις 00:00 ανοίγει 1 επόμενη ημερομηνία από την προϋπάρχουσα και αυτομάτως σου δείχνει όλα τα ραντεβού δεσμευμένα. Απαράδεκτο. Ποιος δεσμεύει όλα τα ραντεβού και για τα 4 εμβολιαστικά Ρόδου (Κ.Υ. & 1ο, 2ο, 3ο Γ.Ν. Ρόδου) στις 12 τα μεσάνυχτα;

Σχολιασμός άρθρου