Ρεπορτάζ

Η ΕΑΣΔ θα κληθεί να επιστρέψει 350.000 ευρώ εάν συνεχίσει να κρατά κλειστό το «Μουσείο Κρασιού»!

Γράφει
ο Νεκτάριος Καλογήρου

Κονδύλι ύψους 350.000 ευρώ είχε διατεθεί από ευρωπαϊκούς πόρους για τη δημιουργία του Μουσείου Κρασιού στις Φάνες, ωστόσο αυτό τα τελευταία χρόνια παραμένει κλειστό. Οι πραγματικοί λόγοι που κρατούν «εκτός λειτουργίας» μια τέτοια σπουδαία υποδομή δεν εκστομίζονται από τους αρμόδιους, διότι γνωρίζουν καλά ότι ουδείς μπορεί να πειστεί πως ένα Μουσείο Κρασιού, με παράλληλη λειτουργία Βιωματικού Κέντρου Αγροτικής Κληρονομιάς, σ’ ένα νησί σαν τη Ρόδο, σ’ ένα τόσο σημαντικό χώρο, μπορεί να έχει πρόβλημα επιβίωσης. Ηδη από μόνο του το θέμα έχει γεννήσει ένα σοβαρό πρόβλημα και αυτό θα φορτωθεί ολόκληρο στις πλάτες της διοίκησης της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Δωδεκανήσου, μιας και αν δεν προχωρήσει σε άμεση αξιοποίηση του χώρου, τότε θα κληθεί να επιστρέψει τα χρήματα που πήρε για το σκοπό αυτό.
Για το όλο θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη σημαντική κινητοποίηση των κατοίκων των χωριών Φανών και Σορωνής, οι οποίοι συγκεντρώνουν υπογραφές σε ψήφισμα που μεταξύ άλλων απαιτεί την άμεση επαναλειτουργία του Μουσείου Κρασιού. Το κείμενο του ψηφίσματος υπογράφουν οι κ.κ. Μανώλης Γκουσιόπουλος – πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Φανών, Ιωάννης Παπαϊωάννου – Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φανών και Απόστολος Κυριατσούλης – ιδρυτής του Συλλόγου (με έδρα τη Βαυαρία) για τη Μελέτη και Διάσωση της Ελληνικής Ιστορίας.
«Παρά το γεγονός ότι δεν εμπιστευόμαστε πλέον τη διεύθυνση της ΕΑΣΔ, λόγω του παλαιοκομματικού τρόπου σκέψης, αδιαφάνειας, αντιδημοκρατικών διαδικασιών και σύγκρουση διαφόρων συμφερόντων, και επειδή τα τελευταία δύο χρόνια δεν υπάρχει δυστυχώς σχεδιασμός, επαναλαμβάνουμε τις προτάσεις μας:
1. Να το λειτουργήσει σωστά και σύντομα η ΕΑΣΔ
2. Να δοθεί προς ενοικίαση σ’ ένα φορέα από πολιτιστικούς συλλόγους, Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και ιδιώτες, με διαφάνεια
3. Να δοθεί προς ενοικίαση σε ιδιώτη, κατόπιν διαγωνισμού, με διαφάνεια».
Τα παραπάνω λόγια αποτελούν μέρος του κειμένου του ψηφίσματος το οποίο καταλήγει ως ακολούθως:
«Εάν και αυτή τη φορά δε λάβουμε απάντηση στο αίτημά μας, θα αναγκαστούμε να απευθυνθούμε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα που χρηματοδότησε το έργο, με την παράκληση να γίνει άμεσος οικονομικός έλεγχος και να κληθεί η διεύθυνση της ΕΑΣΔ να παρέχει εξηγήσεις για τη σημαντική αυτή αδράνεια της μη λειτουργίας του έργου».
Το ψήφισμα θα αποσταλεί προς κάθε αρμόδιο (Περιφέρεια, Δήμο, Υπουργεία, ΕΑΣΔ) έτσι ώστε να καταστεί σαφές πως ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Η απειλή περί προσφυγής στο Ταμείο που χρηματοδότησε το έργο δεν είναι σχήμα λόγου. Είναι πραγματική και μάλιστα το γεγονός ότι το όλο θέμα λαμβάνει πια μεγάλη δημοσιότητα, είναι σίγουρο πως θα κινητοποιήσει το μηχανισμό ελέγχου που αφορά τέτοιες επιχορηγήσεις.
Είναι ωστόσο τραγικό να καταφεύγουν οι πολίτες σε απειλές προκειμένου να τεθούν σε λειτουργία άρτιες και σίγουρα προσοδοφόρες υποδομές. Το Βιωματικό Κέντρο Αγροτικής Κληρονομιάς – Μουσείο Κρασιού τα έχει όλα: Ανακαινισμένες εγκαταστάσεις, εκθέματα, κόσμο έτοιμο να δουλέψει εθελοντικά και κυρίως ιστορία που μπορεί να υποστηρίξει την όλη δομή. Υπενθυμίζεται ότι ο χώρος του σημερινού μουσείου είναι τμήμα του εργοστασίου οινοποίησης που κατασκευάστηκε το έτος 1927 για να υποστηρίξει τη λειτουργία της τότε νεοϊδρυθείσας ΚΑΪΡ.
Τεράστια τα οφέλη
για την περιοχή
Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και στις αρχές της δεκαετίας του ’90 το παλιό εργοστάσιο της ΚΑΪΡ στις Φάνες (με κάποιες προσθήκες) είχε μετατραπεί σε αρένα, όπου γινόντουσαν αναπαραστάσεις των μαχών κατά τα πρότυπα των μαχών που έδιναν οι Ναϊτες ιππότες. Κάθε αναπαράσταση ολοκληρώνονταν με γλέντι πλημμυρισμένο μουσικές, φαγητό και άφθονο κρασί. Σχεδόν κάθε βράδυ παρακολουθούσαν το δρώμενο εκατοντάδες τουρίστες, που με το γλέντι τους έδιναν δουλειά για δεκάδες ανθρώπων.
Η όλη περιγραφή γίνεται για να δειχθεί πως αρκεί μόνο μία επιχειρηματική κίνηση και τα πάντα μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και προσοδοφόρα. Το Μουσείο Κρασιού μπορεί να εμπλουτιστεί με δεκάδες δραστηριότητες που θα απευθύνονται σε παιδιά σχολείων, λοιπούς κατοίκους του νησιού και ασφαλώς προς τους τουρίστες. Όλα αυτά μπορούν να χαραχθούν ως πολιτική από το πρώτο σχήμα που υποτίθεται θα αποτελούσε και τον βασικό κορμό λειτουργίας του Βιωματικού Κέντρου Αγροτικής Κληρονομίας: Ένα ή δύο πρόσωπα με σπουδές σε θέματα πολιτισμού και τα λοιπά πρόσωπα για τη διαχείριση, την υποδοχή, τη ξενάγηση, το λογιστήριο. Ακόμα και το οργανόγραμμα λειτουργίας είναι έτοιμο και υποτίθεται είναι μέρος της αρχικής πρότασης που είχε κατατεθεί για να διασφαλιστούν τα χρήματα από το ευρωπαϊκό ταμείο.
Στην πλήρη της λειτουργία μια τέτοια υποδομή, με το κατάλληλο προσωπικό, θα μπορεί να έχει εξαιρετικά μεγάλα έσοδα κάθε χρόνο και θα είναι ικανά να διασφαλίζουν όχι μόνο την υγιή του λειτουργία, αλλά επιπρόσθετα θα ανοίγουν το δρόμο για πολλές άλλες δράσεις πολιτισμού στην ευρύτερη περιοχή.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου