Συνεντεύξεις

Χ. Πλάτσης: «Ολα γίνονται με γνώμονα τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας»

«Με γνώμονα τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε ταυτόχρονα την περιστολή της σπατάλης και την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών. Είναι εκρηκτικό μείγμα. Όμως δεν έχουμε άλλη επιλογή».

Αυτό δηλώνει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο υποδιοικητής της 2ης ΥΠΕ κ. Χαράλαμπος Πλάτσης και προσθέτει πως παρά το γεγονός ότι ο τομέας της Υγείας είναι στο επίκεντρο της κρίσης γίνεται το καλύτερο δυνατό για να μην υπάρχουν προβλήματα.
«Οι ανάγκες είναι πράγματι υπαρκτές, είναι γνωστές και πρέπει να αντιμετωπισθούν.

Για αυτό, στις Υγειονομικές Περιφέρειες και στο Υπουργείο Υγείας, εργαζόμαστε ήδη, ώστε στο επόμενο δεκαπενθήμερο να είμαστε έτοιμοι για την προκήρυξη επικουρικών ιατρών με προτεραιότητα την κάλυψη των αναγκών της υπαίθρου, δηλαδή των Κέντρων Υγείας, των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων και Περιφερειακών Ιατρείων», δηλώνει ο κ. Χ. Πλάτσης.
Σε ερώτηση για το κενό που θα δημιουργηθεί στο νοσοκομείο της Ρόδου από τις 9 Απριλίου όταν δηλαδή θα τεθούν σε διαθεσιμότητα οι οδηγοί των ασθενοφόρων,ο κ. Πλάτσης δηλώνει:

«Σύμφωνα με το νόμο, που ψηφίστηκε στη Βουλή στις 30 Μαρτίου, η διαθεσιμότητα θα διαρκέσει 30 ημέρες και μετά θα επανέλθουν, σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται, ενώ το ΕΚΑΒ θα αναλάβει την κάλυψη των αναγκών».

Σχετικά με το ακτινοδιαγνωστικό εργαστήριο του νοσοκομείου Ρόδου ο κ. Πλάτσης δηλώνει, πως θα πρέπει να ενταθούν οι ρυθμοί υλοποίησης των διαδικασιών.

Η συνέντευξη του κ. Πλάτση, αναλυτικά:
• Έχει ανοίξει ένα μεγάλο θέμα με τις ελλείψεις που παρουσιάζει ο τομέας Υγείας στη Νότια Ρόδο και οι κάτοικοι είναι σε αναβρασμό και πάλι. Και οι κάτοικοι του Εμπωνα δηλώνουν αποφασισμένοι να μην ψηφίσουν στις εκλογές. Θα καλυφθούν οι ελλείψεις που υπάρχουν;
Οι ανάγκες είναι πράγματι υπαρκτές, είναι γνωστές και πρέπει να αντιμετωπισθούν. Για αυτό, στις Υγειονομικές Περιφέρειες και στο Υπουργείο Υγείας, εργαζόμαστε ήδη, ώστε στο επόμενο δεκαπενθήμερο να είμαστε έτοιμοι για την προκήρυξη επικουρικών ιατρών με προτεραιότητα την κάλυψη των αναγκών της υπαίθρου, δηλαδή των Κέντρων Υγείας, των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων και Περιφερειακών Ιατρείων. Αυτό σε συνδυασμό με τις κυλιόμενες προκηρύξεις Αγροτικών Ιατρών, ελπίζουμε να καλύψει τις ανάγκες της περιοχής μας.
Αυτό βέβαια εξαρτάται και από την ανταπόκριση των ιατρών, η οποία στις προηγούμενες προκηρύξεις, όπως γνωρίζετε ήταν περιορισμένη και ευχόμαστε τώρα να είναι αυξημένη.

Επίσης πρέπει να γνωρίζετε ότι στο νοσοκομείο της Ρόδου απασχολούνται ιατροί των Κέντρων Υγείας. Επεξεργαζόμαστε σχέδιο ορθότερης διαχείρισης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ώστε να αμβλυνθεί το πρόβλημα.

Στην ίδια λογική, μετά από συνάντησή μου με το προεδρείο του ΕΚΑΒ, προχθές, την Παρασκευή, επεξεργαζόμαστε σχέδιο διαχείρισης των ασθενοφόρων για την όσο το δυνατό καλύτερη κάλυψη των αναγκών του ολόκληρου του νησιού.

• Τι έχει συμβεί με την απόσπαση του ιατρού από το ΚΥ της Καρπάθου τελικά; Από πού δημιουργήθηκε το πρόβλημα και πώς θα αντιμετωπιστεί, καθώς οι έχοντες την ευθύνη και η 2η Υ.ΠΕ., έχουν δεχθεί κριτική;
Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί έγινε όλος αυτός ο ξεσηκωμός. Ήταν άστοχος και εν πολλοίς αδικαιολόγητος.

Κινδυνεύουμε να χάσουμε ένα λαμπρό επιστήμονα από το ιατρικό δυναμικό της περιοχής μας, αφού όπως δήλωσε, ετοιμάζεται να υποβάλει την παραίτησή του, γιατί κάποιοι δεν φρόντισαν να μάθουν την αλήθεια. Εκτός και εάν δεν τους ενδιαφέρει. Ο ίδιος ο ιατρός δημοσίευσε εκτενή αναφορά για το τι πράγματι έγινε. Αυτά που αναφέρει είναι η μόνη αλήθεια.

Απλά, ως χειρουργός γυναικολόγος – μαιευτήρας, ζήτησε, επειδή στο Κέντρο Υγείας Καρπάθου δεν μπορεί να χειρουργεί, αφού δεν υπάρχει χειρουργείο, να του επιτραπεί νόμιμα, στα ρεπό του, να μεταβαίνει σε κεντρικό νοσοκομείο του Πειραιά, να χειρουργεί, να ασκεί δηλαδή την ειδικότητά του, γιατί ένας χειρουργός που δεν μπαίνει στο χειρουργείο για ένα ολόκληρο χρόνο … ξεχνά να χειρουργεί! Δεν θα έφευγε από το Κ.Υ. Καρπάθου, θα εργαζόταν κανονικά.

Τώρα θα φύγει, όπως δηλώνει. Επιμένω στην αρχική μου απόφαση, καθόλα νόμιμη, που επιτρέπει στον ιατρό να μεταβαίνει σε κεντρικό νοσοκομείο στα ρεπό του και να εργάζεται κανονικά στο Κ.Υ. Καρπάθου. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι με αυτές τις συμπεριφορές αποθαρρύνονται οι ενδιαφερόμενοι ιατροί να δηλώνουν στις προτιμήσεις τους την περιοχή μας.

• Πώς θα καλυφθεί το κενό που θα δημιουργηθεί όταν θα τεθούν σε διαθεσιμότητα οι οδηγοί των ασθενοφόρων και άλλων οχημάτων του νοσοκομείου Ρόδου;
Σύμφωνα με το νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή στις 30 Μαρτίου η διαθεσιμότητα θα διαρκέσει 30 ημέρες και μετά θα επανέλθουν, σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται, ενώ το ΕΚΑΒ θα αναλάβει την κάλυψη των αναγκών.

• Τι έχει συμβεί τελικά με τους δύο γιατρούς που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα εξαιτίας ενός συμβάντος το οποίο έφθασε στη δικαιοσύνη;
Η απομάκρυνση, τότε, των δυο ιατρών δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο την λειτουργία του Κ.Υ. Καρπάθου. Μπροστά στο κίνδυνο σοβαρής υπολειτουργίας του Κ.Υ., με δική μου ευθύνη, οι δυο ιατροί επανήλθαν στα καθήκοντά τους, έως ότου εκδικασθεί τελεσίδικα η υπόθεση. Όμως, συνέβη το απίθανο.
Αφού πρόσφατα δικαιώθηκαν με ομόφωνη τελεσίδικη απόφαση, κάποιοι στις διοικητικές υπηρεσίες του νοσοκομείου Ρόδου, επέδειξαν απίστευτα πρωτοφανή σπουδή και τους επέδωσαν μη επικαιροποιημένα έγγραφα που τους έθεταν πάλι σε αργία!!!. Έτσι για να αποτραπεί και πάλι ο κίνδυνος υπολειτουργίας του Κ.Υ. Καρπάθου, για να επανέλθουν στα καθήκοντά τους, έπρεπε να επαναληφθεί το ίδιο σκηνικό και επιπλέον να φροντίσω να αποσταλούν τα σωστά έγγραφα…. (ειρήσθω εν παρόδω, ότι για αυτή την απίστευτη κατάσταση που αφαιρούσε δυο ιατρούς από το δυναμικό της περιοχής μας δεν ενδιαφέρθηκε κανείς από αυτούς που πάντοτε ενδιαφέρονται …).

• Πού βρίσκεται η υπόθεση με την λειτουργία του ακτινοδιαγνωστικού τμήματος και σε ποιους λόγους οφείλεται η καθυστέρηση στην έναρξη κατασκευής και αυτού του μεγάλου έργου;
Όπως και με το αιμοδυναμικό εργαστήριο, έτσι και με το ακτινοδιαγνωστικό έχω αναλάβει τον γενικό συντονισμό των ενεργειών υλοποίησης του έργου. Τα δυο τελευταία έτη έγινε σειρά συσκέψεων στο Υπουργείο Υγείας και στο ΑΤΤΙΚΟΝ, όπου καταλήξαμε σε συγκεκριμένες ενέργειες για την σωστή προετοιμασία και προγραμματισμό του έργου. Όμως, για να μην συνεχίζονται αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, οι υπηρεσίες του νοσοκομείου Ρόδου πρέπει να αυξήσουν τους ρυθμούς υλοποίησης των διαδικασιών. Ενδεικτικά αναφέρω μόνο, ότι για την έναρξη της απαραίτητης προμελέτης του έργου, ενώ η διενέργεια του διαγωνισμού έγινε το Σεπτέμβριο 2013, και έχει αναδειχθεί ανάδοχος, μέχρι σήμερα δεν έχει υπογραφεί η σύμβαση! Αυτή η κατάσταση θέτει το έργο σε άμεσο κίνδυνο.

Όπως επισημάνατε είναι το άλλο μεγάλο έργο, μετά το αιμοδυναμικό, που αναβαθμίζει καθοριστικά την ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας στην ευρύτερη περιοχή και κατατάσσει το νοσοκομείο μας στην τριτοβάθμια βαθμίδα υγείας και γι’ αυτό πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια από όλους ώστε σύντομα να εγκαινιάζουμε τη λειτουργία του.

• Αισθάνεστε ικανοποίηση για τη λειτουργία του αιμοδυναμικού τμήματος του νοσοκομείου καθώς και η 2η ΥΠΕ και εσείς ασχοληθήκατε πολύ με το θέμα αυτό;
Ο καθηγητής κ. Κρεμαστινός είχε το όραμα και έθεσε το θεσμικό πλαίσιο, και εγώ, είχα την αγαθή τύχη να αναλάβω την υλοποίηση αυτού του μεγάλου έργου. Έπρεπε να εξασφαλιστούν πολλά προαπαιτούμενα, από την προκήρυξη και προμήθεια του εξοπλισμού, τις μελέτες, το χωροταξικό, τις χρηματοδοτήσεις, τις διοικητικές πράξεις και αποφάσεις, μέχρι την κατάρτιση και εξειδίκευση του προσωπικού. Ας μη ξεχνάμε ότι πριν δυο χρόνια ο στεφανιογράφος του αιμοδυναμικού, όπως ο αξονικός τομογράφος και ο ψηφιακός μαστογράφος, είχαν ουσιαστικά χαθεί, ακυρωθεί και τα επαναφέραμε με πολύ κόπο.Η 2η Υγειονομική Περιφέρεια συνέβαλε ποικιλοτρόπως και καθοριστικά στην υλοποίηση αυτού του έργου. Θεωρώ ότι είναι το σημαντικότερο έργο που υλοποίησε τα τελευταία χρόνια. Ναι, αισθάνομαι πολύ ικανοποιημένος που καταφέραμε να προσφέρουμε ένα τόσο σημαντικό έργο στο τόπο μας.

• Πόσο δύσκολο είναι τελικά να υπηρετεί κανείς σε μια θέση όπως αυτή του υποδιοικητή της 2ης ΥΠΕ όταν ο τομέας Υγείας εξαιτίας των αποφάσεων που λαμβάνονται από το αρμόδιο υπουργείο είναι στο μάτι του κυκλώνα;
Πράγματι ο τομέας της Υγείας είναι στο επίκεντρο της κρίσης και η 2η Υγειονομική Περιφέρεια είναι η δυσκολότερη από τις επτά Περιφέρειες της χώρας. Εχει την ευθύνη λειτουργίας είκοσι δύο (22) Νοσοκομείων και περισσότερες από 200 περιφερειακές μονάδες υγείας στον Πειραιά, τη Δυτική Αττική, το Βόρειο και το Νότιο Αιγαίο. Με γνώμονα τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε ταυτόχρονα την περιστολή της σπατάλης και την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών. Είναι εκρηκτικό μείγμα. Όμως δεν έχουμε άλλη επιλογή.Οι αρμοδιότητες μου περιλαμβάνουν τα Οικονομικά, τις Προμήθειες, τα Πληροφοριακά συστήματα και το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας. Αντιλαμβάνεσθε λοιπόν το καθημερινό ωράριο εργασίας μου. Όμως, όταν έχεις αποτέλεσμα και επιτυγχάνεις τους στόχους σου νοιώθεις καλά.

• Πού βρίσκεται η υπόθεση της δημιουργίας του πολυ-ιατρείου του ΠΕΔΥ στους χώρους του παλιού νοσοκομείου Ρόδου; Έχει εξομαλυνθεί η λειτουργία του ΠΕΔΥ ή έχει σχηματιστεί λίστα αναμονής των ασφαλισμένων;

Το έργο του Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου στη Ρόδο, προχωρεί με γοργούς ρυθμούς. Είμαστε στην ολοκλήρωση της πλήρους κτιριολογικής πρότασης. Εφόσον εγκριθεί από την 2η Υγειονομική Περιφέρεια και το Υπουργείο, θα προχωρήσουμε στη φάση της υλοποίησης.
Όσον αφορά την κατάσταση λειτουργίας του νέου σχήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, κάθε αρχή με τις δυσκολίες της.

Οι όποιες ταλαιπωρίες υπάρχουν αντιμετωπίζονται όσο γίνεται πιο σύντομα. Η κατάσταση βαίνει βελτιούμενη κάθε μέρα. Όμως να μη ξεχνάμε ότι η Πατρίδα μας ήταν η μόνη χώρα χωρίς σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στην Ευρώπη.
Το τολμήσαμε, πρέπει να το στηρίξουμε, να το βελτιώνουμε συνεχώς ιδιαίτερα τώρα στο ξεκίνημα, για να εισπράξει και ο Έλληνας πολίτης τα πλεονεκτήματα του συστήματος όπως τα εισπράττουν και οι άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου