Συνεντεύξεις

M. Κοντραφούρης: «Η Λέρος πορεύεται χωρίς αναπτυξιακό όραμα»

«Οραμά μας είναι να ξαναδώσουμε ΕΛΠΙΔΑ στις Λεριές και στους Λεριούς. To νησί επιτέλους να πάρει τη θέση που του αξίζει και να πάψει να είναι ουραγός. Η Λέρος να ξαναβρεί τους ανοδικούς – αναπτυξιακούς ρυθμούς προόδου που είχε, διεκδικώντας και υλοποιώντας έργα ουσίας για όλους τους πολίτες αυτού του ευλογημένου τόπου!»

Τους στόχους που έχει βάλει προκειμένου να βγει από το τέλμα η Λέρος και να μπει ξανά σε τροχιά ανάπτυξης περιγράφει σε συνέντευξή του στη “δ”, ο υποψήφιος δήμαρχος Λέρου κ. Μιχάλης Κοντραφούρης.
«Δυστυχώς, εδώ και 3,5 χρόνια, η Λέρος, χωρίς κανένα έργο, χωρίς καμία ενέργεια ανάπτυξης που θα στήριζε την τοπική οικονομία και θα δημιουργούσε απασχόληση για τους νέους μας, πορεύεται χωρίς αναπτυξιακό όραμα, χωρίς στρατηγική και χωρίς προγραμματισμό», δήλωνει ο κ. Κοντραφούρης.
«Για μένα και την παράταξή μου « ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΡΟ» ο τουρισμός θα μπει στην πρώτη γραμμή.

Ως εδώ η γκρίνια, και η εσωστρέφεια… Από την πρώτη μέρα της πενταετίας που έρχεται, ο Δήμος της Λέρου σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς θα αναλάβουν πρωτοβουλίες για να φέρουμε την Λέρο στην θέση που της αξίζει στον διεθνή τουριστικό χάρτη», τονίζει ο υποψήφιος δήμαρχος Λέρου.

Η συνέντευξη του κ. Μιχάλη Κοντραφούρη, αναλυτικά:
• Ποιοι ήταν οι λόγοι που σας ώθησαν να ασχοληθείτε με το Δήμο Λέρου και να διεκδικήσετε τη θέση του δημάρχου στις εκλογές της 18ης Μαΐου;
Ασχολούμαι με τα κοινά της Λέρου εδώ και μια 20ετία. Με την ψήφο των συμπατριωτών μου είχα την τιμή να υπηρετήσω τον τόπο μου από διάφορες θέσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης (δημ. σύμβουλος, πρόεδρος ΔΣ, αντιδήμαρχος) με ύψιστη τη θέση του δημάρχου το 2010…

Δυστυχώς, εδώ και 3,5 χρόνια, η Λέρος, χωρίς κανένα έργο, χωρίς καμία ενέργεια ανάπτυξης που θα στήριζε την τοπική οικονομία και θα δημιουργούσε απασχόληση για τους νέους μας, πορεύεται χωρίς αναπτυξιακό όραμα, χωρίς στρατηγική και χωρίς προγραμματισμό, με μια Δημοτική Αρχή που είναι χαμένη στην μικροπολιτική, στην άγνοια, στο λαϊκισμό και στις ψεύτικες υποσχέσεις. Βλέποντας τη Λέρο να οπισθοδρομεί και να χάνονται ευκαιρίες και πόροι, θεωρώ καθήκον μου να δηλώσω παρών για την επόμενη πενταετία η οποία θα είναι κρισιμότερη των τελευταίων δεκαετιών. Ο τόπος μου πρέπει να βγει από το αδιέξοδο…

• Θεωρείτε πως έγιναν βήματα για την ανάπτυξη του νησιού την τριετία που πέρασε ή χάθηκε πολύτιμος χρόνος για τη Λέρο;
Την απάντηση θα την πάρετε διαβάζοντας τα στοιχεία της ΕΥΔ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που αποδεικνύουν περίτρανα ότι η Λέρος από εκεί που βρισκόταν μεταξύ των πρώτων νησιών σε απορροφητικότητα και αξιοποίηση κοινοτικών πόρων, σήμερα δυστυχώς έχει κατρακυλήσει στην τελευταία θέση του σχετικού πίνακα. Εκτός των ανεκμετάλλευτων πόρων δυστυχώς παρέμεινε και αναξιοποίητο το έμψυχο δυναμικό του νησιού είτε σε επίπεδο εργαζομένων του Δήμου, είτε σε επίπεδο προσώπων που προέρχονται από φορείς του τόπου. Δυστυχώς όχι μόνο δεν έγιναν βήματα προόδου αλλά με λύπη βλέπω, όπως και οι περισσότεροι συμπατριώτες μου, ότι η Λέρος οπισθοδρόμησε.

• Μέχρι τον Ιούνιο θα πρέπει να έχουν κατατεθεί οι προτάσεις των ΟΤΑ και των άλλων φορέων για το ΕΣΠΑ. Υπάρχουν προς ένταξη έργα της Λέρου και τι θα μπορούσε να γίνει ακόμη;
Στα «συρτάρια» του Δήμου εδώ και χρόνια υπάρχουν αρκετές μελέτες καθόλα έτοιμες και μελέτες οι οποίες με λίγη προσπάθεια (επικαιροποίηση τιμών, εναρμόνιση με νομοθεσία κα) θα είναι ολοκληρωμένες για υποβολή και ένταξη. Μερικά ενδεικτικά παραδείγματα είναι:
1. Η Ανάπλαση της περιοχής Μπρούζι προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ.
2. Οι Μελέτες για την επέκταση του αποχετευτικού δικτύου στις περιοχές Καμάρα-Γούρνα-Τεμένια συνολικού προϋπολογισμού 3 εκ. ευρώ.
3. Οι Μελέτες για τα δίκτυα ύδρευσης των Παραδοσιακών οικισμών προϋπολογισμού 3 εκ. ευρώ.
4. Η Μελέτη για την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης των Αλίντων ύψους 1 εκ. ευρώ.
5. Το αγκυροβόλιο των Αλίντων ύψους 1 εκ. ευρώ.
6. Οι αναπλάσεις και πλακοστρώσεις των παραδοσιακών οικισμών (Χριστός- Αγ. Παρασκευή) προϋπολογισμού 1,5 εκ. ευρώ.
7. Η ολοκλήρωση της ανακατασκευής του Ξενοδοχείου ΛΕΡΟΣ που θα αλλάξει ριζικά την ιστορική πόλη του Λακκιού.

Επιπλέον μαζί με τους συνεργάτες μου επεξεργαζόμαστε προτάσεις που θα συνάδουν με τη φιλοσοφία του επόμενου ΕΣΠΑ (καινοτομία, νέες τεχνολογίες, επιχειρηματικότητα, κατάρτιση κ.α)!• Ποιες είναι οι προτάσεις σας για τη λειτουργία του Δήμου Λέρου σε επίπεδο διοίκησης και ποια τα σχέδιά σας για τα έργα υποδομής που χρειάζεται να γίνουν;
Αναδιοργάνωση του Δήμου με πλήρη αξιοποίηση του στελεχιακού δυναμικού, το οποίο θα υποβοηθείται από ομάδα αιρετών ή μη που έχουν γνώση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στην δύσκολη προσπάθεια που έχουμε να δώσουμε την ερχόμενη κρίσιμη πενταετία, οι εργαζόμενοι του Δήμου της Λέρου θα είναι για μένα και την παράταξή μου οι πολυτιμότεροι συνεργάτες.
Άμεσης προτεραιότητας ενέργειες είναι οι επεκτάσεις δικτύων αποχέτευσης-ύδρευσης (υπάρχουν μελέτες), η αναβάθμιση λειτουργίας του ΒΙΟΚΑ, η διαχείριση στερεών αποβλήτων (ανακύκλωση-ΧΥΤΥ) και η ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων.

• Γιατί μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει τα βήματα που πρέπει για να πάρει και η Λέρος μεγαλύτερο μερίδιο σε ό,τι αφορά τις αφίξεις τουριστών;
Όντως ο τουρισμός, που αποτελεί κλάδο αιχμής για τα περισσότερα νησιά του νομού, δεν μπόρεσε μέχρι τώρα να υποστηρίξει αποτελεσματικά και όσο θα θέλαμε την οικονομία του νησιού μας. Η Λέρος δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να αξιοποιήσει τα δυνατά της σημεία αλλά ούτε και να βελτιώσει, όπου πρέπει, τις αδυναμίες της στα θέματα του τουρισμού.
Η σημερινή δημοτική αρχή εδώ και 3,5 χρόνια, χωρίς κανέναν προγραμματισμό, χωρίς διάθεση συνεργασίας και λειτουργώντας αποσπασματικά και πολλές φορές απαξιώνοντας τους επαγγελματίες του κλάδου, έφερε τον τόπο στη στασιμότητα.

Για μένα και την παράταξή μου την “ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΡΟ” ο τουρισμός θα μπει στην πρώτη γραμμή. Ως εδώ η γκρίνια, και η εσωστρέφεια…
Από την πρώτη μέρα της πενταετίας που έρχεται, ο Δήμος της Λέρου σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς θα αναλάβουν πρωτοβουλίες για να φέρουμε την Λέρο στην θέση που της αξίζει στον διεθνή τουριστικό χάρτη.
Στις άμεσες προτεραιότητές μας είναι να εκμεταλλευτούμε τα «δυνατά» σημεία του νησιού που καθιστούν τη Λέρο ιδιαίτερο προορισμό.

Η παγκοσμίου ενδιαφέροντος Ιστορία μας, η μοναδική μας αρχιτεκτονική κληρονομιά, ο πολιτιστικός μας πλούτος, η μοναδικότητα του βυθού μας, είναι μερικά παραδείγματα. Παράλληλα όμως με στοχευμένες κινήσεις θα βελτιώσουμε τα αδύνατά μας σημεία όπως είναι η ανεπαρκής μεταφορική σύνδεση με την υπόλοιπη χώρα αλλά και η αναθεώρηση των ενεργειών προβολής του νησιού που πολλές φορές διακατέχονται από προχειρότητα και έλλειψη προγραμματισμού. Στόχος μας είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προβολής και διαφήμισης της Λέρου γι’ αυτό θα προχωρήσουμε άμεσα στην ίδρυση Διαδικτυακής Πύλης Τουριστικής Πληροφόρησης (portal) αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και τις δυνατότητες που δίνει το διαδίκτυο.

Η στρατηγική μας θα είναι προσεκτική και θα στηρίζεται στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα. Στόχος μας είναι η προσέλκυση τουριστών ποιότητας. Η Λέρος έχει την δυνατότητα να αναπτύξει έναν αειφορικό τουρισμό, με άξονα την ανάδειξη της πλούσιας ιστορίας και της πολιτιστικής της κληρονομιάς.

• Πού βρίσκεται για τη Λέρο η υπόθεση του θαλάσσιου τουρισμού και πώς μπορεί να αναπτυχθεί η αγορά της Τουρκίας;
Δυστυχώς η Λέρος και γι’ αυτή την σημαντική υπόθεση πληρώνει ακριβά τους κακούς χειρισμούς και την προχειρότητα με την οποία λειτουργεί ο κ. Κόλιας και δημοτική του αρχή, εδώ και 3,5 χρόνια. Για θέματα όπως η θεσμοθέτηση της Λέρου ως πύλη – εισόδου, ή η τοποθέτηση πλωτών εξεδρών, λόγω των κακών χειρισμών της νυν δημοτικής αρχής, διαρκώς εμφανίζονται προβλήματα που μπαίνουν τροχοπέδη στην εξέλιξή τους. Επιπλέον η αδιαφορία που επέδειξαν τόσο για τη Μαρίνα Λακκίου, όσο και για τη δημιουργία Αγκυροβολίου τουριστικών σκαφών στον κόλπο των Αλίντων (ενώ υπάρχουν έτοιμες μελέτες), άφησε τον τόπο πίσω στην ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και στέρησε από τους νέους του τόπου πολλές θέσεις εργασίας. Δέσμευση της “ΕΛΠΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΡΟ” είναι ότι άμεσα θα διεκδικήσουμε την υλοποίηση των παραπάνω ενεργειών προκειμένου η Λέρος να μπει στο προσκήνιο και να μπει δυναμικά στο χάρτη του θαλάσσιου τουρισμού.

• Θέμα χρόνου είναι να δημοπρατηθεί για την Πάτμο υδατοδρόμιο προκειμένου να δρομολογηθούν υδροπλάνα. Μπορεί να γίνει κάτι ανάλογο και στη Λέρο και ποιες ενέργειες προτίθεστε να κάνετε σε αυτό τον τομέα;
Η Λέρος κατά την περίοδο της Ιταλοκρατίας αποτέλεσε την σημαντικότερη βάση υδροπλάνων στο Αιγαίο. Άρα διαθέτει και την γεωμορφολογία και τις δυνατότητες για υδατοδρόμιο. Ασφαλώς και θα διεκδικήσουμε δυναμικά την ένταξη της Λέρου στους σχεδιασμούς του επενδυτή.

• Ποιο είναι το όραμά σας για τη Λέρο της επόμενης πενταετίας και γιατί οι κάτοικοι θα πρέπει να επιλέξουν την παράταξή σας;
Να ξαναδώσουμε ΕΛΠΙΔΑ στις Λεριές και στους Λεριούς. Η Λέρος επιτέλους να πάρει τη θέση που της αξίζει και να πάψει να είναι ουραγός. Η Λέρος να ξαναβρεί τους ανοδικούς-αναπτυξιακούς ρυθμούς προόδου που είχε, διεκδικώντας και υλοποιώντας έργα ουσίας για όλους τους πολίτες αυτού του ευλογημένου τόπου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου