ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αποχή δικηγόρων από 9 έως 15 Δεκεμβρίου 2015

news room 1 λεπτό ανάγνωση
δικηγόρος

Να απέχουν από τα καθή­κο­ντά τους από την Τετάρτη 9 έως και την Τρίτη 15 Δεκεμ­βρίου απο­φά­σι­σαν οι δικη­γό­ροι, οι οποίοι δια­μαρ­τύ­ρο­νται για τον νέο Κώδικα Πολι­τι­κής Δικο­νο­μίας.

Η Ολο­μέ­λεια των Προ­έ­δρων των Δικη­γο­ρι­κών Συλ­λό­γων Ελλάδος ομόφωνα άναψε το πράσινο φως για την αποχή και εξου­σιο­δό­τησε τη Συντο­νι­στική Επι­τροπή των Δικη­γο­ρι­κών Συλ­λό­γων να συνε­δριά­σει εκ νέου στις 18 Δεκεμ­βρίου, προ­κει­μέ­νου να αξιο­λο­γή­σει εκ νέου την κατά­σταση που θα έχει δια­μορ­φω­θεί.

Η Ολο­μέ­λεια συνε­δρί­ασε στα γραφεία του Δικη­γο­ρι­κού Συλ­λό­γου Αθηνών προ­κει­μέ­νου να καθο­ρί­σει τη στάση του δικη­γο­ρι­κού σώματος εν όψει της εφαρ­μο­γής του νέου Κώδικα Πολι­τι­κής Δικο­νο­μίας, που τίθεται σε ισχύ την 1-1-2016 και στον οποίο αντι­τί­θε­ται σύσ­σω­μος ο νομικός κόσμος της χώρας.

Στη συνε­δρί­αση παρέστη ο υπουρ­γός Δικαιο­σύ­νης Ν. Παρα­σκευό­που­λος, ο οποίος ενη­μέ­ρωσε την Ολο­μέ­λεια ότι για το συγκε­κρι­μένο ζήτημα υπήρξε πριν από λίγες ημέρες αντα­πό­κριση των θεσμών στα αιτή­ματα επα­νε­ξέ­τα­σης δια­τά­ξεων του νέου Κώδικα. Όπως είπε ο υπουρ­γός, εκπρό­σω­ποί τους δέχθη­καν να συζη­τή­σουν τα λει­τουρ­γικά και πρα­κτικά προ­βλή­ματα που ανα­μέ­νε­ται να προ­κύ­ψουν από την εφαρ­μογή του.

Ο κ. Παρα­σκευό­που­λος ανέφερε ότι έχει απο­στα­λεί στο κουαρ­τέτο των θεσμών υπό­μνημα του υπουρ­γείου με συγκε­κρι­μένα θέματα προς επα­νε­ξέ­ταση και ζήτησε την άμεση συν­δρομή της Ολο­μέ­λειας στη σύνταξη ενός ανα­λυ­τι­κού κει­μέ­νου με τα προ­βλή­ματα που εκτι­μά­ται ότι θα προ­κα­λέ­σει η υλο­ποί­ηση του νέου ΚΠολΔ.

Εν συνε­χεία ο υπουρ­γός δέχθηκε σωρεία ερω­τή­σεων και κριτική για τη στάση του υπουρ­γείου στο συγκε­κρι­μένο ζήτημα, ενώ τέθηκαν και τα πάγια αιτή­ματα των δικη­γό­ρων για μειώ­σεις των παρα­βό­λων και του δικα­στι­κού ενσήμου.

Ο κ. Παρα­σκευό­που­λος απά­ντησε ότι όλα τα αιτή­ματα θα τεθούν προς επε­ξερ­γα­σία σε ειδική νομο­πα­ρα­σκευα­στική επι­τροπή που θα αντι­με­τω­πί­σει τα προ­βλή­ματα απο­νο­μής της Δικαιο­σύ­νης και οργά­νω­σης των δικα­στη­ρίων.

Στη συνέ­χεια και αφού ο υπουρ­γός απο­χώ­ρησε, ο πρό­ε­δρος της Ολο­μέ­λειας και του Δικη­γο­ρι­κού Συλ­λό­γου της Αθήνας Β. Αλε­ξαν­δρής ενη­μέ­ρωσε ανα­λυ­τικά το Σώμα για τις πρω­το­βου­λίες που έχει ανα­λά­βει σχετικά με τον ΚΠολΔ, οι οποίες είναι σε εξέλιξη. Όπως τόνισε, το δικη­γο­ρικό σώμα ανέλαβε να ενη­με­ρώ­σει απευ­θείας τους εκπρο­σώ­πους των θεσμών για τα αδιέ­ξοδα που θα προ­κα­λέ­σει η εφαρ­μογή του νέου Κώδικα στα δικα­στή­ρια, εξαι­τίας των σημα­ντι­κών ελλεί­ψεων σε δικα­στές, διοι­κη­τικό προ­σω­πικό και υπο­δο­μές.

Ο κ. Αλε­ξαν­δρής υπο­γράμ­μισε ότι έχει ήδη απο­στεί­λει δύο επι­στο­λές στον υπουργό Δικαιο­σύ­νης, με τις οποίες επι­ση­μαί­νει τις δεσμεύ­σεις που είχε ανα­λά­βει ο υπουρ­γός να επι­φέ­ρει τις ανα­γκαίες αλλαγές στο ΚΠολΔ ώστε να απο­κα­τα­στα­θούν, όπως είπε, η δίκαιη δίκη και η ταχεία αλλά και ορθή απονομή της Δικαιο­σύ­νης που πλήτ­το­νται από τον νέο Κώδικα.

Παράλ­ληλα, ανέφερε ότι ανα­λυ­τικό υπό­μνημα με τις θέσεις των δικη­γό­ρων απε­στάλη στον πρόεδρο της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής Jean-Claude Juncker, τον πρόεδρο του Ευρω­παϊ­κού Κοι­νο­βου­λίου Martin Schulz, στον πρόεδρο της Ευρω­παϊ­κής Κεντρι­κής Τρά­πε­ζας Μario Draghi, τον γενικό γραμ­μα­τέα του Συμ­βου­λίου της Ευρώπης Thorbjorn Jangland, τη γενική διευ­θύ­ντρια του Διε­θνούς Νομι­σμα­τι­κού Ταμείου Christine Lagarde, τον επι­κε­φα­λής της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής στην Ελλάδα Chris Allen και τους εκπρο­σώ­πους της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής και του Δ.Ν.Τ. στο κουαρ­τέτο Declan Costello και Wes McGrew αντί­στοιχα.

Ο κ. Juncker απά­ντησε ότι η επι­στολή δια­βι­βά­σθηκε στον αρμόδιο Γενικό Διευ­θυ­ντή για θέματα Δικαιο­σύ­νης και Κατα­να­λω­τών Fonseca Morillo της Κομι­σιόν και ότι θα υπάρξει σύντομα απά­ντηση στις προ­τά­σεις του δικη­γο­ρι­κού σώματος.

Στο ίδιο κλίμα κινή­θηκε και η απά­ντηση του Declan Costello, ο οποίος με επι­στολή του δηλώνει ότι τα αιτή­ματα του δικη­γο­ρι­κού σώματος θα εξε­τα­σθούν και θα απα­ντη­θούν.

Ο Πρό­ε­δρος της Ολο­μέ­λειας συνα­ντή­θηκε επίσης με τους εκπρο­σώ­πους όλων των κοι­νο­βου­λευ­τι­κών κομ­μά­των, στους οποίους εξέθεσε τις θέσεις του δικη­γο­ρι­κού σώματος και ενη­μέ­ρωσε τους Έλληνες ευρω­βου­λευ­τές προ­κει­μέ­νου να τεθεί το ζήτημα και στο Ευρω­παϊκό Κοι­νο­βού­λιο.

Ήδη ο ευρω­βου­λευ­τής Κ. Χρυ­σό­γο­νος κατέ­θεσε ερώτηση με την οποία ζητεί από την Ευρω­παϊκή Επι­τροπή πλη­ρο­φο­ρίες για το αν έχει γίνει εκτί­μηση των επι­πτώ­σεων που θα έχει η εφαρ­μογή των δια­τά­ξεων του νέου Κώδικα Πολι­τι­κής Δικο­νο­μίας στην απονομή της δικαιο­σύ­νης στην Ελλάδα.

Ο κ. Αλε­ξαν­δρής τόνισε επίσης ότι σημα­ντικό ρόλο δια­δρα­μά­τισε και η ανα­λυ­τική επι­στολή που απέ­στειλε στο Υπουρ­γείο Δικαιο­σύ­νης και ο πρό­ε­δρος του Τρι­με­λούς Συμ­βου­λίου Διοί­κη­σης του Πρω­το­δι­κείου Αθηνών Εφέτης κ. Γεωρ­γου­λέας, ο οποίος παρέ­θεσε τα πρα­κτικά προ­βλή­ματα που θα προ­κα­λέ­σει η εφαρ­μογή του νέου ΚΠολΔ.

Ο πρό­ε­δρος της Ολο­μέ­λειας επε­σή­μανε ωστόσο ότι, όπως προ­κύ­πτει από την απά­ντηση του υπουρ­γού Δικαιο­σύ­νης σε σχετική επί­καιρη ερώτηση στη Βουλή, οι όποιες αλλαγές στον ψηφι­σθέ­ντα νέο ΚΠολΔ δεν μπορεί να γίνουν με μονο­μερή απόφαση της ελλη­νι­κής κυβέρ­νη­σης αλλά απαι­τεί­ται η συμ­φω­νία των θεσμών.

zougla.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.