Τοπικές Ειδήσεις

Μείζον κοινωνικό ζήτημα το κλείσιμο του Ογκολογικού

Σάλος προκλήθηκε από το ρεπορτάζ της “δημοκρατικής” για το κλείσιμο του Ογκολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου της Ρόδου για δύο εβδομάδες, λόγω υποστελέχωσης, με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς θεραπεία δεκάδες καρκινοπαθείς.
Η είδηση προκάλεσε την έντονη αντίδραση πολλών Συλλόγων Καρκινοπαθών ανά την Ελλάδα, που σε ένδειξη συμπαράστασης ζητούν την άμεση ενίσχυση του Ογκολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου της Ρόδου και ήδη το θέμα έχει φτάσει στο Γραφείο του Υπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια.
Την ίδια ώρα οι καρκινοπαθείς της Ρόδου, ετοιμάζονται να προβούν σε κινητοποιήσεις, αν δεν βρεθεί λύση με την κάλυψη των κενών θέσεων του Ογκολογικού Τμήματος.
Όπως έκανε γνωστό η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου κ. Μαρία Κρητικού, ογκολογικοί ασθενείς είναι αποφασισμένοι παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν, να προβούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις για να διεκδικήσουν λύσεις για το αυτονόητο δικαίωμά τους στην απρόσκοπτη θεραπεία τους.
«Η ανάδειξη του θέματος μέσα από την “δημοκρατική” είχε ως αποτέλεσμα να σταθούν στο πλευρό μας πολλοί Σύλλογοι Καρκινοπαθών ανά την Ελλάδα, για να διεκδικήσουμε την στελέχωση του Ογκολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου της Ρόδου, στο οποίο απευθύνονται ασθενείς από όλα τα Δωδεκάνησα. Θέλουμε στο πλευρό μας τους τοπικούς φορείς και βεβαίως περιμένουμε την παρέμβαση των βουλευτών, οι οποίοι παρά την σοβαρότητα της κατάστασης, δεν αντέδρασαν. Θα περιμέναμε, ως καρκινοπαθείς, οι βουλευτές Δωδεκανήσου, όλων των κομμάτων, να έχουν ήδη κινητοποιηθεί προχωρώντας σε παρεμβάσεις στη Βουλή αλλά μέχρι στιγμής δεν ενδιαφέρθηκε κανείς. Τους θέλουμε δίπλα μας και δίπλα στα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας. Η ταλαιπωρία των καρκινοπαθών είναι ένα τεράστιο κοινωνικό, ηθικό και πολιτικό ζήτημα και περιμένουμε την παρέμβαση όλων», δήλωσε στη “δ” η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου κ. Μαρία Κρητικού.
Όπως έγραψε η “δ”, χωρίς θεραπεία έμειναν δεκάδες καρκινοπαθείς στη Ρόδο, τις δύο προηγούμενες εβδομάδες, γιατί λόγω έλλειψης προσωπικού, το Ογκολογικό Τμήμα χρειάστηκε να κλείσει (!) για να μπορέσει να λάβει την νόμιμη άδειά του ο μοναδικός ογκολόγος που εξυπηρετεί τους 700 και πλέον ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία ανά 20ήμερο, πλην εκείνων που ολοκλήρωσαν τις θεραπείες και υποβάλλονται στον τακτικό τους έλεγχο αλλά και των νέων ασθενών.
Λόγω της υποστελέχωσης του Ογκολογικού Τμήματος της Ρόδου, χρειάστηκε πολλοί καρκινοπαθείς να διακόψουν τις θεραπείες τους, μέχρι να επανέλθει από την άδειά του ο διευθυντής Δρ. Δημήτρης Ματθαίος, αφού δεν υπάρχει αντικαταστάτης.
Το γεγονός ότι έκλεισε το Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου της Ρόδου προκάλεσε τεράστια αναστάτωση στους καρκινοπαθείς που δεν μπορούσαν να υποβληθούν είτε να στις χημειοθεραπείες τους, είτε να κάνουν επανέλεγχο, είτε να γράψουν εξετάσεις, προκαλώντας μείζον κοινωνικό ζήτημα, όπως καταγγέλλει στη “δ” η πρόεδρος του Συλλόγου Στήριξης Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου κ. Μαρία Κρητικού σημειώνοντας ότι πλέον δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια και άμεσα θα πρέπει να ενισχυθεί το Τμήμα με προσωπικό. Για το λόγο αυτό, επίκειται συνάντηση της κ. Μαρίας Κρητικού με τον υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια, προκειμένου να τεθεί επί τάπητος το τεράστιο ζήτημα της ενίσχυσης του Τμήματος ώστε οι ασθενείς, οι οποίοι εξυπηρετούνται και ξεπερνούν τους 1.000 να μην ταλαιπωρούνται επιπλέον, εξαιτίας τις υποστελέχωσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου επαναλειτούργησε για την εξυπηρέτηση των ασθενών την Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου και όπως λέει η κ. Μαρία Κρητικού, θα απαιτηθεί μεγάλο χρονικό διάστημα για να επανέλθει η κανονικότητα στη λειτουργία του, καθώς είναι δεκάδες οι ασθενείς που έμειναν πίσω στις θεραπείες τους.
Τον μεγάλο όγκο καρκινοπαθών στη Ρόδο, εξυπηρετεί ο διευθυντής του Τμήματος Δρ. Δημήτρης Ματθαίος και δύο νοσηλεύτριες, γι΄αυτό και σύμφωνα με την κ. Μαρία Κρητικού είναι απαραίτητο να ενισχυθεί με επιπλέον ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου η έλλειψη ιατρών και νοσηλευτών έχει ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ασθενών. «Όπως έχουμε ξαναπεί, αλλά δυστυχώς δεν βρήκαμε ευήκοα ώτα, λόγω του μεγάλου αριθμού ασθενών, σημειώνεται καθυστέρηση στον προγραμματισμό των ραντεβού των ασθενών. Μπορεί το διαθέσιμο ραντεβού να είναι ακόμα κι έναν μήνα μετά. Όταν όμως ο ασθενής διαγνωστεί με σοβαρή μορφή καρκίνου που δεν επιτρέπει την καθυστέρηση του ενός μηνός, καταλαβαίνετε ότι θα πρέπει να εξεταστεί άμεσα. Ο γιατρός ποτέ δεν μας έχει αρνηθεί να δει εκτός από τα προγραμματισμένα ραντεβού και νέους ασθενείς που χρήζουν άμεσης εξέτασης, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι δυνατόν να επιβαρύνεται ο ίδιος συνεχώς. Αυτή τη στιγμή ο ένας και μοναδικός γιατρός είναι υπεύθυνος για την εξέταση όλων των ογκολογικών ασθενών, για το εξατομικευμένο σχήμα χημειοθεραπείας των 700 ασθενών, πέραν των τακτικών ελέγχων και των εξετάσεων των νέων ασθενών. Καταλαβαίνετε ότι με την επικρατούσα κατάσταση και οι ασθενείς ταλαιπωρούνται αλλά και ο ίδιος ο γιατρός».
Όπως επισημαίνει η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών, το γεγονός ότι το Ογκολογικό Τμήμα λειτουργεί χάρις στην υπερπροσπάθεια του γιατρού και των νοσηλευτών δεν θα πρέπει να εφησυχάζει κανέναν. «Δυστυχώς για τη Ρόδο, οι αριθμοί σοκάρουν. Οι ογκολογικοί ασθενείς αυξάνονται και θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Καταγράφεται αύξηση τόσο στους ασθενείς που εξυπηρετούνται από το Νοσοκομείο της Ρόδου όσο και σε εκείνους που απευθύνονται στην ιδιωτική κλινική ή σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα εκτός νησιού. Ως Σύλλογος στεκόμαστε στο πλευρό των ασθενών την ταλαιπωρία των οποίων αντιλαμβανόμαστε, στεκόμαστε όμως και στο πλευρό του γιατρού και των νοσηλευτών και τους ευχαριστούμε για την υπερπροσπάθεια που καταβάλλουν για να λειτουργεί η Κλινική», επισημαίνει η κ. Κρητικού.
Να σημειωθεί ότι το Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου λειτούργησε τον Ιούνιο του 2018 και έκτοτε έχει καλύψει τις ανάγκες εκατοντάδων ασθενών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου